Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на політологію.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
211.43 Кб
Скачать

39.Поняття "об'єднання громадян", "громадс організація" та "громадс об’єднання" – їх визнач у науці та зак-встві.

*Відп до ст.1 ЗУ«Про обєдн гром»Об'єдн громадян є добровільне громадс формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.Об'єдн громадян,незалежно від назви визнається політ партією або громадс орг-цією.*Відп до ст.3 ЗУ«Про обєдн гром»Громадс орг-цією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соц,екон,творчих,вікових,нац-культ,спорт та ін. спільних інтересів. В Науці:Громадс орг-ції - масові об'єдн громадян, що виник за їх ініциативою для реалізації тривалої мети і соц, політ, екон і духовн інтересів, мають статут і хар-ються чіткою стр-рою. Найпош різновидностями громадс орг-цій є: проф спілки, орг-ції індивідів, ветеранів війни і праці, жіночі, молодіжні, дитячі, наукові, наук-техн, культ-освітні, фізкультурно-спорт та ін добровільні товариства, творчі спілки і різноманітні земляцтва, фонди, асоціації та ін. Характреною їх ознакою є: докум. оформлення і забезпечення.*Право на об'єднання є невід'ємною частиною прав людини і громадянина. Воно проголошене Загальною декларацією прав людини і закріплене в більшості країн, в тоу числі і У. Так, у ст. 36 КУ:»Гром Укр мають право на свободу об»єднання у політ партіях та гр. організації». Громадські об”эднання- це добровільні формування, які виникають в результаті вільного волевиявлення громадян, об»єднаних на основі спільних інтересів.

40. Поняття еліти. Поняття політ еліти. Поняття політ лідерства. Типи еліт.

Еліта (найкраще, вибране)-невід'ємна част соціуму, вибрані, найкращі, панівна верства.Політ еліта-це досить самостійна,найвища,відносно привілейована част с-ва,наділена непересічними психол,соціал,й політ якостями яка бере безпосередню участь у прийнятті та здійсненні рішень, пов'язаних з використанням держ влади або впливом на неї.Ф-ЦІЇ 1.ф-ція соціал моніторингу(передбачає постійне вивчення інтересів різних соціал груп і побудову субординації цих інтересів)2.стратегічна-ініціювання соціал змін і вироблення політ.ідеолог. доктрин, конституцій, законів, програм реформ;3.інтегративна-об’єднання с-ва на основі сформульованих елітою цінностей,подолання міжгрупових непорозумінь і конфліктів.4.організаційна-ств дієвого механізму втілення у життя політ задумів.5.ф-ція рекрутування(висунення)зі свого середовища політ лідерів.Політ лідерство - процес взаємодії, в ході якої одні люди(лідери)знають і виражають потреби і інтереси своїх послідовників і через це володіють престижем і впливом,а ін(їх прихильники)добровільно віддають їм частину своїх владних повноваж для здійсн цілеспрямованого представництва і реалізац власних інтересів. Політ лідер -люд,яка керує політ процесами,робить вплив на соціал поведінку індивідів,груп,прошарків і с-ва в цілому.В ст-рі політ лідерства вид 3компоненти: особові якості лідера, інструменти здійсн влади, ситуацію, в якій діє лідер, і вплив якої випробовує.ТИПИ ЕЛІТ:1.за обсягом своїх повноваж і рівнем компетенції: Вища еліта,Середня,Місцева,Адміністративна2.за ступенем своєї інтегрованості у політ с-му:правляча еліта,опозиційна,контреліта 3. за х-ером впливу на маси:спадкова,ціннісна,функціональна4.за способом формув і методами тиску на сусп думку:Відкрита, Закрита.

  1. Поняття пануючої еліти. Структура пануючої еліти.

Пануюча еліта”- це певна група людей, яка посідає особливе місце в суспільстві, і завдяки положенню має можливість контролювати діяльність і ресурси великої кількості людей. Пануюча еліта створюється з груп людей, здатних на все заради того, щоб зберегти свою владу або досягти ще більшої влади в суспільстві. Основною ознакою приналежність до пануючої еліті є знання вищих, державних позицій в суспільстві, у політичних структурах, економіці, військовому комплексі, в культури і т.д. Пануюча еліта включає: політичну, економічну, культурну, ідеологічну, наукову, інформаційну, військову еліту. Політична – це сукупн осіб, які виділяються з політичного середовища на основі більш вищого ступеня розвитку окремих роліт якостей. Економічна еліта – соціальна верства, до складу якого представників великого капіталу, великих власників. Рішення, прийняті економічної елітою, часто-густо надають життя людей щонайменше високе вплив, ніж розв'язання уряду.Культурна еліта включає найбільш авторитарних і вельми впливових діячів мистецтва, освіти, літератури, представників творчої інтелігенція.Наукова еліта включає найбільш обдаровану частина інтелектуальної еліти. Її роль визначається ступенем на такі процеси, як розвиток науки й техніки, науковий і технічний прогрес.Військова еліта – найважливіший шар пануючої еліти. Вона важливу роль життя суспільства, у політичних процесах. Хоча військова еліта й сприймається як самостійна група, все-таки часто її належать до політичної еліти. Рівень впливу військової еліти на громадське життя визначається найвищим рівнем життя мілітаризації країни, характером політичного режиму.