Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на політологію.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
211.43 Кб
Скачать

42. Поняття політичного конфлікту. Причини виникнення політичних конфліктів

Політичний конфлікт — це особливий різновид суспільних взаємовідносин між окремими особистостями, партіями, політичними групами, класами, націями, державами з питань влади.

Причини конфліктогенної ситуації в політичній сфері: неефективність законотворчої діяльності Верховної Ради, відсутність у державної влади політичної волі щодо здійснення реформ, а саме — контроль та послідовність, невідповідність форм і методів регулювання національних особливостей, надмірна регламентація відносин, особливо соціальних, неорганізованість, недостатній рівень взаємодії держави і суспільства.

43.Поняття та ознаки партії.

Політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Ознаки політичних партій:

– добровільність об’єднання;

– певна тривалість існування в часі;

– наявність організаційної структури;

– прагнення влади;

– пошук народної підтримки.

- Членство у партії.

44.Поняття та типи політичної участі.

Політична участь — залучення людей до процесу політико-владних відносин, здійснення ними певних актів, заходів, що виражають інтереси, потреби, уподобання, думки, погляди та настрої; вплив на органи влади з метою реалізації соціальних інтересів.

Типи політичної участі:- індивідуальний;- новаторський; - колективний; - законний; - добровільний; - нелегальний. - примусовий; - активний; - пасивний; - традиційний; Конкретними формами політичної участі є: мітинги, вибори, референдуми, мітинги, демонстрації, страйки

- активний; - вибори;

- пасивний; - референдуми;

- традиційний; - участь у діяльності політичних партій, зборів підписів;

45.Предмет політології.

Зараз існує три основних підходи до визначення предмета політології : · перший підхід полягає у тому, що політологія розглядається лише як одна з наук про політику нарівні із політичною філософією, політичною психологією та іншими науками; · другий підхід ототожнює політологію та політичну соціологію як найбільш загальні науки про політику;· третій підхід визначає політологію як загальну інтеграційну науку про політику в усіх її проявах, що включає в себе і політичну соціологію, і політичну філософію, і теорію держави та права та ін. Така позиція здобула найбільше визнання серед сучасних дослідників політичних процесів. Специфіка політології полягає в тому, що всі соціальні явища та процеси вона розглядає відносно політичної влади. Без влади немає політики. Влада є засобом її реалізації. Отже, предметом політології є феномен політичної влади, закономірності її функціонування та розвитку та її використання у суспільстві. предметом політології, як раціонального відображення політики, є закономірності політичного життя в усіх його виявах: зміст, структура і функції, місце і роль політичної системи в його розвитку та функціонуванні, у здійсненні політичної влади.