Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК ІвФр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

4.Організація фінансово – господарського контролю на підприємствах.

Управління на підприємствах здійснюється через їх структурні підрозділи. Такими підрозділами, наприклад у сфері матеріального виробництва, є відділи і управлінські структури: плановий (планово-економічний), виробничий, технологічний відділи, юридична служба (юрисконсульти), бухгалтерія, служби контрольно-ревізійна, головного конструктора, фінансова тощо. Підкреслюючи особливу значимість госпо­дарського контролю на підприємствах, варто підкреслити, що він (як і бух­галтерський облік) сам по собі контрольних функцій не виконує. Його фу­нкції виконують працівники структурних підрозділів підприємств. У зв'язку з цим необхідно:

  • визначити суть, роль і значення контролю (попереднього, поточного. наступного) в системі управління та дати йому критичну оцінку,

  • відобразити роль структурних підрозділів підприємства в проведенні контролю;

  • визначити шляхи поліпшення організаційної роботи щодо проведення контролю;

  • дати критичну оцінку та визначити напрями удосконалення основних ділянок господарської діяльності підприємств.

Дія вирішення поставлених завдань необхідна достовірна облікова ін­формація про господарські операції і процеси, що особливо ретельно конт­ролюється керівниками підприємств і працівниками обліку в процесі її об­робки. Па підставі облікової інформації керівники підприємств, фахівці їх структурних, підрозділів і працівники обліку проводять контроль господарсь­ких операцій у процесі їх здійснення. Такий контроль є найбільш оператив­ним, тому що дає змогу не лише вчасно виявити недоліки, але й вчасно їх усувати. Наступний контроль не такий оперативний, тому що недоліки мину­лого періоду виправити повною мірою практично не можливо.

Керівники підприємств, фахівці їх структурних підрозділів і працівни­ки бухгалтерій, здійснюючи господарський контроль, виконують свої кон­трольні функції за допомогою зворотного зв'язку. Він дає керівникам під­приємств і фахівцям їх структурних підрозділів інформацію про те, як ви­конуються управлінські рішення, які результати і яким шляхом досягнуто в роботі, виявляє недоліки і помилки в господарській діяльності. За допомо­гою господарського контролю є можливість переконатися у вірогідності інформації, реальності операцій і процесів, що відбуваються в результаті управлінських рішень. Організація контролю в структурних підрозділах підприємств являє собою виконання в конкретних умовах відповідними фахівцями в межах їх функціональних обов'язків визначених контрольно- ревізійних процедур. Такі процедури фахівці відповідних структурних під­розділів підприємств здійснюють як об'єднано (економісти, працівники обліку, технологи, виробники продукції, юристи), так і самостійно окремо в межах своїх функціональних обов'язків.

Структурні підрозділи підприємств та їх бухгалтерії здійснюють попередній, поточний і наступний контроль. Найе­фективніший попередній контроль, що передує вчиненню господарських операцій і тим самим сприяє попередженню недоцільних витрат і незакон­них дій, безгосподарності і марнотратства. Виняткову роль попередній контроль виконує в системі управління підприємств керівниками і працівниками обліку, що пов'язані зі щоденним розглядом документів, за якими відбуватимуться грошові, матеріальні, ви­робничі, розрахункові й інші господарські операції. На відміну від попереднього контролю, поточний контроль безупинно супроводжує процес здійснення господарських операцій на відповідних ділянках підприємства, відбувається в момент учинення цих операцій, що дає можливість вчасно виявляти і усувати допущені помилки і прорахунку. Суттєвим недоліком практики попереднього і поточного контролю є те, що здійснюються він не в період надання дозволу на вчинення операції і підписання керівниками документів, а лише при надходженні їх до бухга­лтерії, а також при обробці цих документів. У свою чергу, це не дає мож­ливості дотримуватися режиму економії і забезпечувати господарський розрахунок на підприємствах.

По­передній і поточний контроль бухгалтерій тісно пов'язаний з наступним контролем. Працівники обліку щодня розглядають зміст операцій на підставі документів і контролюють їх доцільність, законність і економічну ефективність. Господарський контроль у бухгалтерії покликані здійснюва­ти її функціональні відділи або групи відповідно до структури даної бухга­лтерії і у розрізі структурних підрозділів (бригад, дільниць, цехів, матеріа­льних складів). Наприклад, група обліку фінансово-розрахункових опера­цій бухгалтерії здійснює контроль за грошовими і банківськими операція­ми, станом розрахунків з постачальниками, покупцями й іншими організа­ціями, правильністю нарахування резервів і витрат майбутніх періодів, фо­ндів і обґрунтованістю їх списання.

5.Особливості ФГК з використанням комп’ютерної техніки.

Великий обсяг інформації і кількості операцій з використання мате­ріалів і руху готової продукції, наприклад у сфері матеріального виробниц­тва, не дають можливості проводити обробку інформації і здійснювати контроль вручну, що створює необхідність застосування комп'ютерної техніки. Обумовлюється це і тим, що значно розширюються масштаби гос­подарської діяльності підприємств, ускладнюються їх зв'язки і значно збі­льшуються обсяги інформації. У зв'язку з цим доцільно:

  • визначити роль і значення комп'ютерної техніки при проведенні гос­подарського контролю;

  • дати сучасну оцінку використання комп'ютерної техніки в середови­щі, що контролюється;

  • окреслити перспективні напрями застосування комп'ютерної техніки при проведенні господарського контролю.

Збільшення обліково-аналітичної інформації на підприємствах викли­кано природно додатковим збільшенням різноманітної номенклатури ма­теріалів, що використовуються. Вивчення, осмислення і перевірка такого великого потоку інформації при здійсненні господарського контролю не­мислима без упровадження сучасної комп'ютерної техніки. Для цього, в першу чергу, варто ввести до штатів підприємств фахівців із контролю за одержанням інформації з застосуванням комп'ютерних засобів.

Комп'ютери виконують будь-які операції з обробки і контролю інформації в тисячі разів швидше й у сотні разів деше­вше. Впровадження комп'ютерної техніки значно підвищує ефективність контролю за прийнятими рішеннями. На сьогодні технічні засоби широко використовуються тільки на таких стадіях обліку, де трудомісткі операції (реєстрація, систематизація (групування) господарських операцій і скла­дання звітної інформації). Систематичні спостереження за господарськими операціями і процесами, тобто поточний господарський контроль, як пра­вило, залишається поза полем зору комп'ютерної техніки. На практиці ефективність комп'ютерної техніки в ряді випадків знижу­ється тому, що відсутня автоматизована його функція - контроль і зворотний зв'язок. Обґрунтовується це тим, що тільки господарський контроль на під­приємствах може забезпечити перевірку сутності, доцільності, економічності господарських операцій і процесів. Тому доцільно створювати в умовах за­стосування комп'ютерної техніки самостійну підсистему господарського контролю. Така підсистема дасть змогу об'єднати контрольні функції різних видів контролю (за часом проведення, змістом і призначенням), що дає мо­жливість об'єднати функції усіх видів і напрямів контролю.

Комп'ютерний контроль дає змогу виявляти помилки в первинних об­лікових документах до введення їх даних в комп'ютер, у результаті розроб­ки неправильних процедур обробки облікових даних, незаконності засто­сування окремих символів у кодуванні облікової інформації, невірогідності даних, включених до складу вихідних машинограм підсистеми. З метою посилення контролю за змістом господарських операцій в умовах застосу­вання комп'ютерів потрібно провести автоматичне порівняння (при вве­денні первинних облікових даних) таких показників:

  • коду господарських операцій - зі змістом операції, кодом її учасників, кореспонденцією рахунків бухгалтерського обліку;

  • коду форм первинного облікового документу - зі змістом і складом інформації, що введена в комп'ютер, їх послідовністю розкладання (вве­дення), кодом господарської операції (постачальники, покупці тощо), фак­тичного розміру списуваних матеріальних цінностей, що витрачаються у виробництві, і грошових коштів з установленими нормативами;

  • дати введення первинних облікових даних - із датою укладання пер­винного облікового документа, змістом господарської операції з напрямом руху господарських засобів (їх використанням) відповідно до встановлених положень (тобто код господарської операції повинен відповідати одній парі кореспондуючих рахунків у бухгалтерському обліку, а розмір засобів не повинен перевищувати встановлені ліміти).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]