Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК ІвФр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

2. Матеріали, що узагальнюють результати контрольно-ревізійної роботи

Контроль може здійснюватися різними методами та прийомами: шляхом проведення ревізії, перевірки, інвентаризації, аналізу господарської діяльності, аудиту, лабораторного аналізу сировини і матеріалів, контрольного придбання товарів, контрольного обміру виконаних робіт, контрольного запуску сировини і матеріалів у виробництво тощо.

Контроль можуть здійснювати ревізори, економісти, фінансисти, будівельники, енергетики, інспектори тощо. Контроль може здійснювати одна особа або декілька осіб (бригада, група контролерів). Кожен з них може застосовувати певний метод контролю, а також може одноособово оформлювати результати здійсненого контролю або надавати інформацію керівнику групи чи бригади контролерів, який оформлює матеріали комплексної (загальної) перевірки.

Наслідки перевірки оформлюються довідкою відповідних фахівців, доповідною або службовою запискою, протоколами або описами, актом довільної форми або іншими документами залежно від суб'єктів контролю, що її здійснюють, та об'єктів, що перевіряються.

Протокол оформлюється на підставі довідок, що складаються за результатами перевірок, проведених відповідно до законодавства, і засвідчують факт бюджетного правопорушення, та матеріалів звітності, за аналізом яких виявлено бюджетні правопорушення . У разі складання акту ревізії протокол не оформлюється.

Результати інвентаризації, проведеної контролерами, оформлюються інвентаризаційними описами або інвентаризаційними актами.

Будь-які результати аналітичного дослідження діяльності підприємства в цілому або його підрозділів оформлюються у вигляді документів. Це можуть бути пояснювальна записка, довідка, висновок. Якщо результати призначені для внутрішньогосподарського використання, вони оформлюються у вигляді довідки. Висновок пишеться при здійсненні аналізу вищестоящими органами управління.

Зміст пояснювальної записки повинен бути достатньо повним. Крім висновків про результати господарської діяльності і пропозицій щодо їх покращання, пояснювальна записка повинна містити загальні питання - рівень економічного розвитку підприємства, умови господарювання, результати виконання планів за окремими напрямами діяльності. Аналітична частина пояснювальної записки може містити аналітичні розрахунки, таблиці, де згруповані необхідні дані, графіки, діаграми тощо.

Обстеження може проводитись в ході ревізії або застосовуватись як самостійний метод контролю. Тому результати оформлюються довідкою, актом, а також із застосуванням технічних засобів: фотографування, відеозйомки.

Аудитор фіксує застосовані прийоми і способи перевірки, тести, отриману інформацію і відповідні висновки в робочих документах. До робочих документів включається інформація, необхідна для правильного проведення та узагальнення результатів аудиту.

Залежно від тривалості взаємовідносин аудитора і підприємства-клієнта робочі документи поділяють на:

- постійні - містять інформацію, що стосується аудиту окремих питань, які повторюються кожен рік (копії установчих та реєстраційних документів тощо); - поточні - містять інформацію, яка стосується аудиту поточних і періодів діяльності клієнта (каса, банк, реалізація тощо).

Робочу документацію слід вести своєчасно: до початку, в ході та після завершення аудиту. До моменту надання аудиторського висновку суб'єкту господарювання всю робочу документацію необхідно належним чином обробити та оформити, щоб надати йому юридичної сили.

Метою складання аудиторського висновку є надання висновку аудитором (аудиторською фірмою) про повноту, достовірність і неупередженість інформації щодо фінансового стану, власного капіталу, руху грошових коштів, результатів діяльності, що розкривається у фінансовій звітності суб'єкта господарювання .

Окрім основних видів аудиторських висновків про перевірену фінансову звітність, існують висновки спеціального призначення. Такі висновки складаються за результатами виконання спеціальних аудиторських завдань за ініціативою самого суб'єкта господарювання або за дорученням інших органів в установленому законом порядку.

Результати лабораторних аналізів оформлюються висновком лабораторії, який підписується особами, що проводили аналіз і затверджується печаткою підприємства, якому належить лабораторія. У висновку повинно бути зазначено посилання на підставу проведення лабораторного аналізу.

Результати контрольного придбання документально оформлюють актом з зазначенням фактів, що мають відношення до справи, подробиць обману покупців. В ході цього оформлення у відповідних осіб вимагають письмове пояснення. До підсумкового документу включають (якщо це доречно) фразу про те, що в ході перевірки маси чи міри нічого не було розлито або розсипано.

Результати контрольного запуску сировини і матеріалів у виробництво оформлюються проміжним актом, в якому зазначається склад комісії, характеристика сировини і матеріалів, кількість зворотних і кінцевих відходів, нормативні витрати матеріалу та відхилення від норм, фактичний вихід готової продукції, деталей та напівфабрикатів.

При контрольному прийманні продукції дослідження операцій на місці оформлюється актом, в якому зазначається склад комісії, що проводила контрольне приймання, підстави для його проведення, загальні результати тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]