Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК ІвФр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

3. Стоматологічні послуги. Типові порушення в діяльності підприємств стоматологічної сфери

-

Стоматологічні послуги надаються підприємствами, уста­новами та організаціями різних форм власності, а також при­ватними особами, які можуть надавати стоматологічні послуги за умов наявності необхідної матеріально-технічної бази і кваліфікованих фахівців. Надання стоматологічних послуг підлягає ліцензуванню, але не вимагає патентування.

На підприємствах стоматологічної сфери залежно від форми власності фінансово-господарський контроль здійс нюєтьси у формах незалежного аудиту (приватні стомато­логічні поліклініки) або ревізії (інспектування) — (державні стоматологічні поліклініки ). Крім того, незалежно від форми власності, діяльність суб'єктів стоматологічного бізнесі/ під лягає обов'язковому податковому контролю.

Специфічним питанням під час проведення ревізії (аудиту) діяльності стоматологічних поліклінік є контроль за форму­ванням ціни на стоматологічні послуги.

Ціна на стоматологічну послугу складається з фактичної собівартості послуги, планового прибутку та суми ПДВ (якщо підприємство не звільнено від сплати ПДВ). Всі ціни мають бути відображені в прейскуранті, підписаному директором під­приємства, що надає стоматологічні послуги1.

Крім того, діяльність стоматологічних поліклінік підлягає обов'язковому податковому контролю, який здійснюється за типовим алгоритмом

Форми фінансово-господарського контролю в стоматологічних поліклініках

Незалежний аудит - Метою аудиту є встановлення законності, правильності та доцільності діяльності та надання рекомендацій щодо усунення і недопущення порушень - Завданнями ревізії (аудиту) діяльності підприємств стоматологічної сфери є:

  1. контроль дотримання вимог ліцензування медичних послуг;

  2. перевірка порядку визначення собівартості стоматологічних послуг:

  3. перевірка встановлення цін на стоматологічні послуги;

  4. перевірка правильності ведення обліку доходів від діяльності тощо

Ревізія (інспектування) - Метою ревізії є виявлення пору­шень у діяльності суб'єктів стома­тологічних послуг та покарання винних осіб – завдання ті самі що і в аудиті.

Податковий контроль - Метою податкового контролю є встанов­лення законності, повноти та правиль­ності нарахування і сплати податків, зборів, обов'язкових платежів, у розмірах та порядку, передбачених чинним законодавством - Завданнями податкового контролю на підприємствах стоматологічної сфери є:

  1. контроль дотримання вимог до оподаткування стоматологічних послуг;

  2. контроль сплати податків;

  3. контроль повноти нараху­вання та сплати податку з до­ходів фізичних осіб;

4)контроль сплати обов'язкових внесків до Пен­сійного фонду та фондів обов'язкового соціального страхування тощо.

Є певні особливості діяльності субєктів стоматологічного бізнесу як платників податків , що зумовлює специфіку проведення податкового контролю.

Але для більшості стоматологічних кабінетів, що надають платні послуги, — пільг при оподаткуванні податком на прибуток не передба­чено'.

Особливості є й при розрахунку та сплаті ПДВ. Від сплати ПДВ звільняються стоматологічні кабінети:

  • які мають ліцензію на здійснення стоматологічної діяль­ності;

  • послуги яких визнані послугами з охорони здоров'я;

  • послуги яких не входять до переліку послуг, що не звіль­няються від обкладання податками, згідно з постановою КМУ "Про послуги з охорони здоров'я, операції з надання яких заклада­ми охорони здоров'я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, звільняються від обкладення податком на дода­ну вартість".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]