Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК ІвФр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

4Особливості інформаційного забезпечення фінансово – господарського контролю в умовах комп’ютерного середовища.

При проведенні контролю поряд з необхідністю перевірки правильності великої кількості однорідних господарських операцій необхідно проводити невелику кількість незначних за обсягом, але дуже різноманітних за характером розрахунків. У цих випадках рекомендується використовувати комп'ютери, які дають можливість значно підвищити продуктивність праці ревізорів.

За допомогою комп'ютерної техніки проводяться складні розрахунки з прогнозування ймовірності нераціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, недостач, розкрадань, зловживань, приписок невиконаних робіт. Це дає можливість зосереджувати увагу ревізорів на тих ділянках, де є ознаки, які свідчать про можливі негативні явища» тобто комп'ютери широко застосовуються (при наявності відповідних програм) для діагностики відхилень в діяльності підприємства, що ревізується, від нормального режиму роботи.

Комп'ютерні програми дають можливість швидко порівняти відповідність даних про нарахування заробітної плати сумам, нарахованим за вироблену продукцію, з урахуванням складності та якості виконаних робіт і кваліфікації працівників. Перевищення допустимих норм вказує на нераціональне використання фонду заробітної плати чи зловживання.

Поглибленою ревізією обґрунтованості нарахування і виплати заробітної плати працівникам певної ділянки, де були виявлені ці відхилення, можна виявити факти нарахування сум за невиконані роботи, оплати прихованих простоїв, завищення розцінок, недотримання технологічного процесу, включення до відомостей фіктивних осіб, або нарахування заробітної плати працівникам, які виконували адміністративну роботу, а також оплати за неякісну або невраховану продукцію, роботу по виправленню браку тощо.

Порівнюючи дані про придбання сировини і матеріалів з їх кількістю в кінцевому продукті, можна визначити коефіцієнт корисного використання сировини і матеріалів. При порівнянні цього коефіцієнта з нормативним чи розрахунковим ревізори роблять висновок про раціональність використання матеріальних ресурсів на підприємстві. Якщо ці коефіцієнти співпадають або максимально наближаються один до одного, то керівник ревізійної бригади приймає рішення про недоцільність ревізії даної ділянки за первинними документами. Якщо коефіцієнт фактичного використання сировини і матеріалів значно нижче нормативного чи очікуваного, проводиться поглиблена ревізія використання тих видів сировини і матеріалів, за якими були виявлені розбіжності.

Використання комп'ютерних програм при проведенні контролю вимагає розробки спеціальних методик з діагностики стану підприємства, що ревізується. За допомогою методів попереднього дослідження можна не перевіряючи конкретних документів і виконавши тільки відповідні розрахунки отримати відповідь на питання про те, чи слід проводити поглиблену ревізію діяльності конкретного цеху, служби, ділянки. Це надає можливість більш раціонально використовувати робочий час ревізорів.

Комп'ютери та штрихове кодування товарно-матеріальних цінностей можна широко використовувати при проведенні інвентаризацій. За завданням ревізорів або інвентаризаційної комісії за допомогою комп'ютера можна виготовити в необхідній кількості бланки описів із заповненими реквізитами і залишками товарно-матеріальних цінностей, які повинні знаходитися в місцях їх зберігання за станом на день інвентаризації. Тим самим спрощується робота по складанню описів, на що витрачається багато часу. Комісії залишається лише внести в опис фактичну кількість цінностей, виявлених інвентаризацією.

Зрозуміло, що виявлення результатів інвентаризації, взаємозалік недостач та лишків відбувається тільки після введення даних про фактичні залишки. Порівняльні відомості друкуються в необхідній кількості.

Використання комп'ютерних програм дає можливість не тільки полегшити і прискорити роботу інвентаризаційних комісій, ревізорів, бухгалтерів, але й підвищити достовірність результатів. Великий обсяг технічної роботи при взаємному заліку недостач і лишків в результаті пересортування не гарантує правильності виведення кінцевих даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]