Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес О. В. Кузьменко, Т. О. Гуржій.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

§ 13.6. Заходи процесуального примусу в адміністративно-позовних провадженнях

Закріплення заходів процесуального примусу в окремому роз­ділі КАС України (розділ VI) має неабияке значення, тому що надає суду реальні інструменти для впливу на осіб, які порушу­ють встановлені в суді правила. Додержання встановленого по­рядку в судовому засіданні створює необхідні умови для нормаль­ної роботи суду та всіх учасників адміністративно-позовного провадження, сприяє ефективному дослідженню доказів і, як на­слідок, забезпечує реалізацію прав, свобод та інтересів усіх заці­кавлених осіб. Обов'язки присутніх у залі судового засідання з додержання порядку встановлено ст. 134 КАС України. Правила, передбачені у цій статті, формують шанобливе ставлення учасни­ків адміністративно-позовного провадження до суду. Отже, пору­шення цих правил може призвести до застосування заходів про­цесуального примусу.

Заходами процесуального примусу є встановлені в розділі IV

338

КАС України процесуальні дії, що застосовуються судом, за наяв­ності підстав, установлених законом.

Існує два види підстав застосування судом заходів процесуаль­ного примусу.

Першою підставою є порушення особами встановлених у суді

правил.

Другою підставою застосування судом заходів процесуального примусу є протиправне перешкоджання особами здійсненню адмі­ ністративного судочинства. Це може проявлятись у різноманітних діях, наприклад, у недопущенні свідків, експертів або інших учас­ ників провадження до зали судового засідання чи до виступу тощо, тобто йдеться про порушення не конкретних, встановлених зако­ ном правил, а про інші дії, що, на думку суду, створюють пере­ шкоди для здійснення судочинства. ''

Нормами КАС України чітко визначено порядок застосування заходів процесуального примусу.

По-перше, треба відзначити, що такі заходи примусу можуть застосовуватися виключно судом. Підтримання порядку в судово­му засіданні, забезпечення дотримання всіх процесуальних правил судочинства покладається на головуючого у судовому засіданні.

Необхідно зауважити, що згідно зі ст. 64 КАС України, судовий розпорядник також наділяється певними повноваженнями з забез­печення порядку в судовому засіданні.

Так, він стежить за дотриманням порядку особами, присутніми у залі судового засідання, виконує розпорядження головуючого, пов'язані із забезпеченням умов, необхідних для розгляду адмініст­ративної справи, тощо. Головуючий вживає заходів процесуального примусу негайно після вчинення порушення, яке є підставою для застосування цих заходів. Документально це оформлюється при­йняттям відповідної ухвали суду.

Законодавцем встановлено чотири види заходів процесуального примусу, кожний з яких застосовується в певних, передбачених КАС України, випадках, а саме: ■.-■•?■:■ ч; г,

  1. попередження; .,/.. ;~.,;- ?їннп>їЬ

  2. видалення із зали судового засідання; ■._■.;■-. т,--гЛ

  3. тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; :н

4) привід. ! До однієї особи не може бути застосовано кілька заходів проце­ суального примусу за одне й те саме порушення. .■■;

Законом встановлено, що застосування заходів процесуального примусу тягне за собою несприятливі наслідки для особи, яка скоїла певні порушення. Проте це не звільняє особу від виконання обов'язків, встановлених КАС України.

Розглянемо докладно перелічені у КАС України заходи проце­суального примусу.

  1. Попередження від імені суду може здійснюватися щодо будь-якої особи, яка присутня в судовому засіданні та в діях якої є підстави для його застосування. Підставами застосування попере­ дження є порушення порядку під час судового засідання або неви­ конання розпоряджень головуючого.

  2. Видалення із зали судового засідання застосовується судом до осіб, які вже попереджалися про недопустимість порушення порядку та повторно порушили порядок під час судового засі­ дання або не виконали розпоряджень головуючого. Застосу­ вання попередження та видалення із зали судового засідання оформлюються ухвалою суду. Про порушення порядку в судо­ вому засіданні та про застосовані судом заходи процесуаль­ ного примусу обов'язково робиться позначка в журналі судового засідання.

  3. У разі якщо письмові чи речові докази, що витребувані су­ дом, не надані адміністративному суду без поважних причин та невідомі причини їх неподання, суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів для дослідження. Виконання ух­ вали про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом по­ кладається на державну виконавчу службу.

  4. Привід - це примусове доставлення особи до суду з метою забезпечення її присутності під час розгляду справи. Привід здійс­ нюється органами внутрішніх справ та застосовується тільки у ви­ падках, прямо передбачених у законодавстві.

Привід може застосовуватися:

  1. до осіб, які за рішенням суду обов'язково повинні особисто брати участь у судовому засіданні (ст. 120 КАС України);

  2. до свідків, які без поважних причин не прибули в судове за­ сідання або не повідомили причини неприбуття.

Існує категорія осіб, до яких привід не може бути застосований, це: малолітні та неповнолітні особи, вагітні жінки, інваліди першої і другої груп, жінки, які мають дітей віком до шести років або ді-тей-інвалідів, а також особи, які згідно із КАС України не можуть бути допитані як свідки (ч. 2 ст. 65 КАС України).

Застосування приводу оформлюється ухвалою суду, в якій за­значаються всі необхідні для його здійснення реквізити (ім'я фізич­ної особи, яка підлягає приводу, місце проживання (перебування), роботи, служби чи навчання, підстави застосування приводу, коли і куди ця особа повинна бути доставлена, якому органу внутрішніх справ доручається здійснення приводу)1.