Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
--_posibnyk Fedorenko.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.41 Mб
Скачать

Теми рефератів

  1. Правові засади здійснення депозитних операцій для банківських депозитів.

  2. Правова характеристика ощадних сертифікатів;

  3. Правова природа та механізм здійснення пасивних операцій банків.

  4. Залучення вкладів (депозитів) — виключно банківська операція.

Питання для дискусій

  1. Порядок проведення Національним банком України рефінан­сування через тендери.

  2. Питання надання банкам кредитів «овернайт» через постійно діючу лінію рефінансування.

  3. Механізм здійснення позабіржових операцій купівлі/про­дажу державних цінних паперів на відкритому ринку між Національним банком України та банком — продавцем цінних паперів.

  4. Загальні засади та порядок здійснення операцій репо.

Схема 5. 1

5.5. Завдання для перевірки знань Питання для самоконтролю

  1. Визначте правові засади проведення депозитних операцій.

  2. Розкрийте зміст різних видів депозитів.

  3. Укажіть підстави відкриття депозитних рахунків.

  4. Визначте правові засади здійснення недепозитних операцій банків як інших джерел формування їхньої ресурсної бази.

Тема 6. Правове регулювання кредитних операцій банків

6.1. Методичні вказівки до вивчення теми

Вивчаючи тему, необхідно звернути увагу на правові засади та юридичний механізм здійснення кредитних операцій банків як операцій банків із розміщення коштів.

Поглибленого розгляду потребують поняття «кредит», його форми та види, зміст кредитної операції, види забезпечення кредиту, а також суб’єкти кредитних відносин, кредитної операції та систему кредитних органів (див. схеми 6.1, 6.2).

Розкриваючи зміст кредитної операції, необхідно звернути увагу на порядок укладання, основні реквізити та умови кредитного договору між банком і суб’єктом господарської діяльності, а також на права банків щодо здійснення контролю за виконанням позичальником цих умов, цільовим використанням кредиту, своєчасним і повним його погашенням.

У процесі розгляду основних умов кредитного договору доціль­но виділити вимоги законодавства щодо встановлення в договорі відповідальності сторін за порушення його умов, також щодо обов’язку банку в кожному випадку неповернення кредиту та нарахованих відсотків за користування кредитом вирішувати питання про стягнення заборгованості у встановленому порядку, а у разі неможливості стягнення — порушувати в суді справу про банкрутство.

Слід також визначити, в якій формі (безготівковій, готівковій) і яким шляхом (шляхом сплати платіжних документів із позичкового рахунка або перерахуванням на розрахунковий рахунок позичальника) надаються кредити; а також розкрити, в якому порядку здійснюється погашення кредитів і нарахованих за ними відсотків.

Розглядаючи питання щодо основних принципів проведення кредитної політики, доцільно звернути увагу на те, що банки само­стійно визначають порядок залучення та використання коштів, проведення кредитних операцій, встановлення рівня відсоткових ставок і комісійних винагород. Основними джерелами формування банківських кредитних ресурсів є власні кошти банків, залишки на розрахункових рахунках, залучені на депозитні рахунки, кошти юридичних і фізичних осіб, міжбанківські кредити та кошти, одержані від випуску цінних паперів.

Слід розглянути й правовий режим здійснення інших операцій банків, визначених у п. 3—7 ч. 2 ст. 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» (факторингові, лізингові операції), які у ч. 1 ст. 49 даного Закону України також розглядаються як кредитні.