Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
--_posibnyk Fedorenko.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.41 Mб
Скачать

7.5. Завдання для перевірки знань Питання для самоконтролю

  1. Правовий режим кореспондентських рахунків.

  2. Сфера застосування Інструкції про міжбанківські розрахунки в Україні, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.12.1999 р.

  3. Які рахунки мають право відкривати юридичні особи-нере­зиденти?

  4. Які документи подають до установ банків для відкриття поточних рахунків суб’єктам підприємницької діяльності ?

  5. За яких умов на вкладні рахунки в національній валюті фізичних осіб-нерезидентів можуть зараховуватися готівкові кошти?

Тема 8. Правові засади здійснення банками розрахункових операцій

8.1. Методичні вказівки до вивчення теми

Вивчаючи матеріали теми, насамперед необхідно зосередити увагу на юридичній природі розрахунково-касового обслуговування і, зокрема, проаналізувати порядок здійснення банками та їхніми філіями емісійно-касових операцій, проведення переказу грошей, підстави накладення арешту, зупинення операцій по рахунках тощо.

Аналізуючи правові засади функціонування платіжних систем в Україні, слід визначити суб’єктів переказу грошей (членів та учасників платіжних систем), форми розрахунків, які можуть застосовуватися у проведенні переказу (акредитивна, вексельна, інкасова та ін. — див. схему 8.1), форми ініціювання переказу, (див. схему 8.5) а також підстави відповідальності банків, платника, стягувачів, отримувачів, інших суб’єктів під час проведення переказу.

Варто наголосити, що банківські розрахунки проводяться у готівковій та безготівковій формах (див. схеми 8.2—8.4). Порядок проведення безготівкових операцій за всіма рахунками, відкриття яких передбачено Інструкцією про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валюті, а також за рахунками для обліку коштів у розрахунках за конкретними операціями (акредитиви, розрахункові чеки тощо, відкриття яких здійснюється підприємствами в банку, що їх обслуговує, лише на підставі заяви про відкриття рахунка), регулюється Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Цією Інструкцією також встановлюються прави­ла використання під час здійснення розрахункових операцій платіжних інструментів у формі меморіального ордера, платіжного доручення та ін.

Банки здійснюють розрахунково-касове обслуговування своїх клієнтів на підставі відповідних договорів і своїх внутрішніх правил здійснення безготівкових розрахунків. Також необхідно розглянути підстави примусового та договірного списання коштів із рахунків клієнтів, виконання банками рішень (ухвал) судів, постанов слідчих, санкціонованих постановами прокурора, і постанов державних виконавців щодо арешту коштів на рахунках клієнтів.

Розглядаючи операції з готівкою, передусім варто звернути увагу на встановлені Інструкцією про організацію роботи з готівкового обігу установами банків основні завдання банків у цій сфері, серед яких вирізняють:

  • забезпечення своєчасної видачі готівки підприємствам і підприємцям на оплату праці, пенсій, допомоги та на інші цілі;

  • створення умов для залучення готівки до кас банків;

  • сприяння скороченню використання готівки в розрахунках за товари і послуги шляхом упровадження прогресивних форм безготівкових розрахунків.

У процесі опрацювання цих питань необхідно розглянути правові засади контролю за дотриманням порядку ведення операцій із готівкою, а також підстави відповідальності осіб за порушення норм із регулювання обігу готівки.

Аналізуючи емісійно-касову діяльність банків, визначену Інструкцією № 1 «З організації емісійно-касової роботи в установах банків України», треба проаналізувати порядок виконання операцій приходно-видатковими касами банків, організацію та порядок роботи з банкоматами, забезпечення схоронності цінностей і додержання емісійно-касової дисципліни, порядок інкасації грошової виручки, інші емісійно-касові операції.

Опрацьовуючи питання, пов’язані з готівковим обігом, треба також проаналізувати порядок ведення касових операцій суб’єктами підприємницької діяльності у національній валюті в Україні (див. схему 8.4), зокрема, виділити положення про те, що розрахунки готівкою суб’єктів підприємницької діяльності між собою та з фізичними особами проводяться як за рахунок коштів, одержаних із кас банків, так і за рахунок готівкової виручки та здійснюються через касу підприємств із веденням касової книги встановленої форми.

Варто наголосити, що сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) через їхні каси та через каси установ банків не повинна перевищувати 3 тис. грн протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами. Платежі понад установлену граничну суму проводяться виключно в безготівковому порядку. Кількість підприємств (підприємців), з якими проводяться розрахунки, протягом дня не обмежується. Необхідно опрацювати порядок оформлення касових операцій, ведення касової книги, обов’язки касира, види документів, за наявності яких здійснюються розрахунки готівкою підприємств (підприємців) між собою та з фізичними особами, тощо.