Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
--_posibnyk Fedorenko.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
5.41 Mб
Скачать

2.5. Завдання для перевірки знань Питання для самоконтролю

  1. Назвіть елементи банківської системи.

  2. Яку структуру має банківська система України?

  3. Чи є Національний банк України центральним органом виконавчої влади?

  4. Визначте структуру Національного банку України.

  5. Для чого потрібна автономія Національного банку України та в чому полягає її сутність?

Тема 3. Правові засади банківського регулювання та банківського нагляду

3.1. Методичні поради до вивчення теми

За своїм характером нормативно-правовий інститут банків­ського регулювання та банківського нагляду використовує методи владних приписів, за якими правовідносини будуються на засадах субординації. У зв’язку з цим, розглядаючи питання теми, необхідно зосередитися на ретельному дослідженні змісту банківських правовідносин у цій сфері. Зокрема це:

  • зобов’язання банків подавати НБУ фінансову та статистич­ну звітність щодо їхньої роботи, операцій, ліквідності, платоспроможності, прибутковості, а також інформацію афілійованих осіб; зобов’язання банків забезпечити у процесі інспекційних пере­вірок інспекторам НБУ та іншим уповноваженим ним особам вільний доступ до всіх документів та інформації тощо;

  • право банків на оскарження рішення про застосування заходів впливу в судовому порядку (до прийняття відповідного рішення судом дія застосованих заходів впливу не припиня­ється);

  • право НБУ вимагати від банків подання консолідованої звітності, а в окремих випадках — подання разової та тимчасової звітності, а також подання інших періодичних звітів чи інформації від власників істотної участі в банку; право НБУ на безоплатне одержання від банків у процесі таких перевірок інформації про їхню діяльність і пояснення з окремих питань тощо;

  • зобов’язання НБУ повідомити банк про проведення планової перевірки не пізніше, як за 10 днів до її початку; зобов’язання НБУ повідомити про відкликання у банку банківської ліцензії відповідні органи інших держав, у яких банк мав філії або кореспондентські та інші рахунки тощо.

Крім того, розглядаючи відповідні нормативно-правові джерела, необхідно проаналізувати та зосередити свою увагу на засвоєнні сутності таких положень:

  1. Відповідно до Конституції України основною функцією Національного банку України є забезпечення стабільності грошової одиниці України. На виконання своєї основної функції НБУ сприяє дотриманню стабільності банківської системи, а також у межах своїх повноважень — цінової стабільності. У свою чергу, метою банківського регулювання та банківського нагляду є фінансова стабільність банківської системи, захист інтересів вкладників і кредиторів. Указом Президента України «Про заходи щодо зміцнення банківської системи України та підвищення її ролі у процесах економічних перетворень» від 14.07.2000 р. № 891 Кабінету Міністрів України і Національному банку України було дано завдання розробити Комплексну програму розвитку банківської системи України на 2001 — 2003 рр., спрямовану, зокрема, на створення відокремленої від НБУ системи нагляду за діяльністю банків в Україні.

  2. НБУ здійснює функції банківського регулювання й нагляду за діяльністю банків в межах та порядку, передбачених законодавством України (див. схеми 3.1—3.3). Нормативно-правові акти НБУ не можуть суперечити законам України та іншим законодавчим актам України та не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони згідно з законом пом’якшують або скасовують відповідальність.

  3. НБУ здійснює постійний нагляд за дотриманням банками банківського законодавства та економічних нормативів. У разі порушення банками банківського законодавства, нормативних актів НБУ, проведення ризикових операцій, що загрожує їхній платоспроможності та інтересам вкладників і кредиторів, НБУ застосовує адекватні допущеному порушенню заходи впливу відповідно до законодавства (див. схему 3.4).

  4. Наглядова діяльність НБУ охоплює всі банки, їхні підрозділи, афілійованих і споріднених осіб банків на території України та за кордоном, установи іноземних банків в Україні, а також інших юридичних і фізичних осіб у частині дотримання вимог законодавства щодо банківської діяльності.

  5. НБУ здійснює банківський нагляд на індивідуальній та консолідованій основі і застосовує заходи впливу у разі порушення вимог законодавства щодо банківської діяльності.

  6. НБУ визначає своїми нормативно-правовими актами професійні вимоги до керівників виконавчих органів, головних бухгалтерів банків.

  7. Із метою захисту інтересів вкладників та кредиторів і забезпечення фінансової надійності банків НБУ відповідно до визначеного ним порядку встановлює для них обов’язкові економічні нормативи.

  8. НБУ визначає розміри, порядок формування та використання резервів банків і кредитних установ для покриття можливих втрат за кредитами, резервів для покриття валютних, відсоткових та інших фінансових ризиків банків.

  9. Заходи впливу застосовуються НБУ на підставі: резуль­татів інспекційних (планових та позапланових) перевірок діяльності банків чи їхніх філій (див. схему 3.5); результатів аналізу дотримання банками вимог банківського законодавства з використанням статистичної звітності, щомісячних і щоденних балансів тощо.

  10. Для введення щоденного контролю за діяльністю банків і виконанням ними вимог Національного банку України щодо усунення допущених порушень може встановлюватися особливий режим контролю за їхньою діяльністю як додатковий інструмент банківського нагляду, що використовується, як правило, одночас­но із заходами впливу, встановленими ст. 73 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

  11. Відповідні обмеження вимог НБУ — центральний банк не має права вимагати від банків виконання операцій та інших дій, не передбачених законами України та нормативними актами Національного банку України.

  12. З урахуванням викладеного слід наголосити на тому, що поглиблене вивчення цієї теми потребує детального опрацювання нормативної регламентації щодо окремих заходів впливу НБУ, застосованих ним у разі порушення банками або іншими особами, які можуть бути об’єктом перевірки НБУ, банківського законодавства, нормативно-правових актів НБУ, або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.