Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать
    1. Фінансові ресурси держави

Фінансові ресурси - грошові фонди, які створюються у процесі розподілу, перерозподілу та використання ВНП за певніш період. Ці фонди охоплюють ресурси всіх секторів економіки. Більшість фінансових ресурсів є грошовим вираженням вартості чистого доходу, створеним у державі. Це: прибуток, відрахування до Пенсійного фонду, фондів соціального страхування, фонду сприяння зайнятості населення, доходи від зовнішньоекономічної діяльності. Інша частина фінансових ресурсів є частиною фонду

споживання, що перерозподіляється за допомогою фінансів. До них належать: ПДВ, податки з фізичних і юридичних осіб, акцизний збір, плата за землю, місцеві податки та збори тощо. Третя частина фінансових ресурсів - відрахування, що входять до собівартості продукції: амортизаційні відрахування, плата за воду тощо.

Ознаки фінансових ресурсів держави:

♦ виражають відносини власності (у кожному конкретному випадку визначається власник або розпорядник коштів);

♦ перебувають у постійному русі (тобто постійно поповнюються та використовуються);

♦ мають специфічний склад учасників їх формування, розподілу та використання;

♦ відрізняються за напрямами використання й цільового призначення коштів;

♦ мають властиві їм джерела формування та методи акумуляції коштів;

♦ процеси, пов'язані з ними, грунтуються на правових нормах.

1.4. Фінансова система

Фінансова система - сукупність фінансових інститутів, які сприяють утворенню та використанню відповідних централізованих і децентралізованих фондів коштів, необхідних для здійснення фінансової діяльності держави й органів місцевого самоврядування, тобто діяльності щодо формування, розподілу та використання централізованих і децентралізованих фондів коштів для виконання завдань і функцій держави й органів місцевого самоврядування.

Фінансова система в організаційному аспекті є сукупністю органів державної влади та місцевого самоврядування, що здійснюють у межах своєї компетенції керівництво фінансовою діяльністю держави, органів місцевого самоврядування та підприємств, установ, організацій, що беруть у ній участь.

Виходячи з позицій економіки, фінансова система охоплює: державні фінанси (бюджет держави, фонди цільового призначення, державний кредит, фінанси державних підприємств), фінанси суб'єктів господарювання, міжнародні фінанси (валютний ринок, фінанси міжнародних організацій, міжнародні фінансові інституції) та фінансовий ринок (ринок грошей, ринок капіталів, кредитний ринок і ринок цінних паперів).

Фінансова система України (як предмет дослідження фінансового права) складається з таких основних ланок:

1) бюджетна система (державний і місцеві бюджети);

2) фінанси підприємств, установ та організацій;

3) кредитна система;

4) обов'язкове державне страхування;

5) спеціальні цільові фонди.

Функціонування фінансової системи забезпечується постійним рухом коштів як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Також вчені у галузі фінансового права фінансову систему поділяють на дві підсистеми, а саме: 1) державні та місцеві (муніципальні) централізовані й децентралізовані фінанси (фонди коштів); 2) фінанси суб'єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]