Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

6.Поняття бюджетного устрою

Бюджетний устрій - визначена правовими нормами система бюджетів України, розмежування доходів і видатків між ними, повноваження органів законодавчої та виконавчої влади у сфері бюджету. Оскільки Україна є унітарною державою, в якій згідно зі ст. 7 Конституції України визнається й гарантується місцеве самоврядування, бюджетна система країни є дворівневою та складається з Державного бюджету України й місцевих бюджетів. Бюджетний устрій є принципом побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язком між окремими ланками бюджетної системи. Водночас БК України не містить визначення бюджетного устрою.

Саме в бюджетному устрої об'єднано матеріальні бюджетно-правові норми.

7. Бюджетний дефіцит і бюджетний профіцит

Відповідно до п. 17 ст. 2 БК України, дефіцит бюджету - це перевищення видатків бюджету над його доходами. Прийняття Державного бюджету України чи місцевих бюджетів на відповідний бюджетний період із дефіцитом дозволяється за наявності обгрунтованих джерел фінансування дефіциту відповідного бюджету, беручи до уваги особливості місцевих бюджетів різних рівнів. Згідно зі ст. 15 БК України джерелами фінансування дефіциту бюджетів є державні внутрішні та зовнішні запозичення, внутрішні запозичення органів влади АРК, внутрішні та зовнішні запозичення органів місцевого самоврядування, а також вільний залишок бюджетних коштів. Емісійні кошти НБУ не можуть бути джерелом фінансування дефіциту Державного бюджету України.

Бюджетний кодекс України встановлює випадки, коли та які бюджети можуть прийматися з бюджетним дефіцитом (ст. 72). Так, за загальним фондом місцеві бюджети можуть прийматися з дефіцитом через унесення змін до рішень про місцевий бюджет за результатами річного звіту про виконання відповідного місцевого бюджету за попередній бюджетний період тільки на суму вільного залишку бюджетних коштів.

За спеціальним фондом можуть прийматися з дефіцитом тільки бюджет АРК і міські бюджети в частині бюджету розвитку, що покривається за рахунок запозичень.

Бюджетний дефіцит покривається переважно через утворення державного боргу. Державний борг становлять кошти, позичені урядом для покриття бюджетного дефіциту, крім тих, які використовуються на повернення боргу. Бюджетний дефіцит є показником негативних явищ в економіці, що зумовлюють інфляцію грошової одиниці, значний спад виробничої діяльності підприємств, зниження купівельної спроможності громадян тощо. Причини виникнення дефіциту: зниження ефективності функціонування певних галузей; спад виробництва; несвоєчасне проведення структурних змін в економіці чи її технічного переоснащення; значні та необгрунтовані військові витрати тощо.

Профіцит бюджету - перевищення доходів бюджету над його видатками (п. 34 ст. 2 БК України). Профіцит бюджету затверджується тільки з метою погасити основну суму боргу та забезпечити збереження розміру оборотної касової готівки.

Якщо заплановані бюджетні доходи дорівнюють запланованим видаткам, такий бюджет називається бездефіцитним. У 2000 р. ВРУ прийняла бездефіцитний Державний бюджет України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]