Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Тема 4. Фінансова відповідальність

1. Поняття фінансової відповідальності

2. Фінансові санкції

1.

У результаті вчинення правопорушень виникають охоронні правовідносини, за яких держава має право застосовувати каральні, правовідновлювальні, виховні й інші заходи до правопорушників. Юридична відповідальність реалізується в заходах державного примусу (зазвичай, каральних), у понесенні правопорушником втрат (матеріального чи особистого характеру).

Самостійність виду юридичної відповідальності залежить від самостійності галузі права та виду правопорушення. У сучасних умовах розвитку права українські та російські вчені-юристи в галузі фінансового права не ставлять під сумнів той факт, що фінансове право є самостійна публічна галузь права, котра регулює публічні відносини.

Фінансова відповідальність уже сформувалась об'єктивно (хоч і не набула ще визначення на нормативному рівні, а на доктринальному рівні з цього приводу точаться гострі дискусії). Чинне вітчизняне законодавство хоча прямо не вказує на існування фінансової відповідальності, але про її наявність свідчать, зокрема, норми Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 р., БК України.

Розрізняють позитивну та ретроспективну (негативну) юридичну відповідальність. Ретроспективна юридична відповідальність настає за вчинення конкретного правопорушення. Для визначення фінансової відповідальності та відмежування її від інших видів юридичної відповідальності необхідно приділити увагу визначенню фінансового правопорушення. Фінансове правопорушення - протиправне, винне діяння (дія чи бездіяльність), яке посягає на встановлений державою порядок здійснення фінансової діяльності та спричиняє застосування відповідних санкцій, зокрема й фінансових.

Для притягнення особи до фінансової відповідальності необхідна наявність складу фінансового правопорушення – установленої у праві сукупності ознак, за яких діяння є фінансовим правопорушенням. До елементів складу правопорушення належать: об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єкт і суб'єктивна сторона правопорушення. Фінансова відповідальність має на меті: покарати правопорушника, відновити суспільні відносини, досягти впорядкованості, динамічності, врегульованості суспільних відносин, перевиховати правопорушника, не допустити вчинення правопорушень. Виходячи з характеру впливу, способів здійснення та мети фінансової відповідальності, функції фінансової відповідальності поділяють на: каральні, превентивні, відновлювальні, регулятивні, виховні.

Основною відмінністю фінансової відповідальності від адміністративної та кримінальної є те, що до фінансової відповідальності може бути притягнуто як фізичну, так і юридичну особу.

Особливість фінансової відповідальності - не характерний для інших (окрім цивільної відповідальності) принцип презумпції винуватості суб'єкта фінансово-правової відповідальності. Специфіка фінансової відповідальності полягає також у тому, що рішення про накладання фінансових санкцій може бути прийнято як державним органом, так і (у визначених законом випадках) власне правопорушником. Наприклад, при виявленні помилки в обчисленні податку порушник ще до початку перевірки відповідним органом державної податкової служби може самостійно донарахувати суми податку та сплатити пеню в розмірі 120% від облікової ставки НБУ, що буде підставою для звільнення платника від накладення на нього штрафів державними органами.

Відмінність фінансової відповідальності від цивільно-правової полягає в тому, що об'єктом впливу при реалізації останньої є майно правопорушника. Об'єкт же впливу при фінансовій відповідальності - фонди коштів, які не можна ототожнювати із простою сукупністю майна. При цьому стягненню підлягають не лише кошти, що належать правопорушнику, а й кошти, які він має отримати чи якими він уже розпорядився. Окрім цього, цивільно-правова відповідальність має відновлювальний характер, а фінансова – ще й штрафний.

Отже, фінансова відповідальність - вид юридичної відповідальності, що виникає у зв 'язку зі вчиненням правопорушення у сфері фінансової діяльності держави й органів місцевого самоврядування та полягає в обов'язку суб'єкта правопорушення зазнати певних позбавлень майнового характеру, пов 'язаних із застосуванням до нього фінансових санкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]