Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

4. Поняття бюджетного права України

Бюджетне право України - сукупність фінансово-правових норм, які визначають бюджетний устрій, структуру та порядок розподілу доходів і видатків між бюджетами, повноваження держави й органів місцевого самоврядування щодо бюджету, регулюють відносини в галузі бюджетної діяльності, тобто під час формування, розподілу та використання коштів державного й місцевих бюджетів. Бюджетне право є центральною частиною, підгалуззю фінансового права, при цьому бюджетне право нерозривно пов'язане з іншими розділами й інститутами фінансового права.

Бюджетне право складається з двох частин: бюджетний устрій і бюджетний процес.

5 Бюджетно-правові відносини та норми

Відносини, які регулюються нормами бюджетного права, становлять предмет його правового регулювання. Тобто, бюджетно-правові відносини це суспільні відносини, врегульовані бюджетно-правовими нормами та пов'язані з акумулюванням, розподілом і витрачанням бюджетних ресурсів. Зазначені відносини є видом фінансово-правових відносин, а тому їм притаманні всі особливості останніх. Отож їх виникнення пов'язане з фінансовою діяльністю держави й органів місцевого самоврядування; вони мають грошовий характер; одна зі сторін цих відносин наділена владними повноваженнями щодо іншої сторони; виникають, змінюються та припиняються ці відносини завжди на підставі нормативно-правових актів.

Особливостями бюджетно-правових відносин є те, що за ст. 92 Конституції України сфера їх існування пов'язана із законом. Також бюджетно-правові відносини мають періодичний характер, зумовлений дією акта про бюджет протягом бюджетного періоду (із 1 січня по 31 грудня). Суб'єктний склад цих відносин значно вужчий, ніж інших фінансово-правових відносин. Суб'єктами бюджетно-правових відносин не можуть бути юридичні та фізичні особи, оскільки вони згідно з чинним законодавством не можуть безпосередньо отримувати кошти з бюджетів будь-якого рівня на своє фінансування. Вони є учасниками цих відносин відповідно до ст. 20 БК України.

Бюджетно-правові норми - невід'ємна складова частина фінансового права. Цим нормам притаманні всі особливості, що характеризують і фінансово-правові норми, а саме: категоричний характер імперативності, відсутність оперативної самостійності для учасників бюджетних відносин. Бюджетно-правові норми:

1) регулюють відносини при формуванні бюджетної системи, розподілі доходів і видатків між бюджетами;

2) визначають правову регламентацію бюджетного процесу та компетенцію його учасників;

3) визначають права й обов'язки суб'єктів бюджетних відносин, вказують на обставити, за яких учасники цих відносин стають носіями конкретних прав і обов'язків;

4) передбачають наслідки невиконання вимог, встановлених цими нормами.

Бюджетно-правові норми можна класифікувати за різними критеріями. За змістом:

матеріальні - встановлюють матеріальний зміст бюджету, тобто: структуру бюджетної системи; джерела доходів і видатків, їх обсяги, порядок закріплення за різними ланками бюджетної системи; здійснення міжбюджетних трансфертів тощо; ці норми об'єднані у фінансово-правовий інститут - бюджетний устрій;

процесуальні - регулюють бюджетний процес, тобто відносини зі складання, розгляду та затвердження бюджету, його виконання, а також складання, розгляд і затвердження звітності про виконання бюджету; ці норми об'єднано у фінансово-правовий інститут - бюджетний процес.

За часом дії:

постаті - мають визначальний характер при встановленні бюджетної системи та визначенні бюджетних повноважень учасників бюджетного процесу; не обмежені в часі; містяться, наприклад, у БК України, Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 p.;

періодичні - містяться в щорічних актах про бюджет, які затверджують представницькі органи, а також у нормативно-правових актах, що їх приймають органи виконавчої влади на їх

забезпечення; діють зазвичай лише протягом бюджетного періоду, тобто з 1 січня до 31 грудня. Ці норми вступають у дію або після їх прийняття, або з настанням нового бюджетного року.

Бюджетно-правові відносини класифікуються за тими ж критеріями, що й норми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]