Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

2.6. Система фінансового права

Систему фінансового права можна розглядати: як систему галузі фінансового права, як систему навчальної дисципліни «фінансове право» та як систему фінансового законодавства.

Система фінансового права як галузі - об'єктивно зумовлена фінансовою системою внутрішня його побудова, об'єднання та розташування фінансово-правових норм у певній послідовності. Система галузі фінансового права - сукупність досить відокремлених, але взаємопов'язаних груп фінансово-правових норм, які існують і розвиваються в межах цієї галузі права. Групи фінансово-правових норм, які об'єктивно виділяються в межах фінансового права, формують розділи, підгалузі фінансового права та фінансово-правові інститути.

Фінансово-правовий інститут - законодавчо виокремлена сукупність правових норм, які забезпечують комплексне регулювання певної групи суспільних відносин.

Підгалузь фінансового права характеризується наявністю в її складі кількох правових інститутів з одночасним виділенням декількох «загальних положень», характерних для всіх інститутів

цієї підгалузі.

Фінансове право складається з Особливої та Загальної частин.

Загальна частина фінансового права об'єднує норми фінансового права та фінансово-правові інститути, що закріплюють:поняття фінансів і фінансової діяльності, її методи, принципи та правові форми; предмет і метод фінансово-правового регулювання; характеристику фінансових правовідносин і фінансово-правових норм; правовий статус суб'єктів фінансової діяльності та поняття фінансового контролю, його види, методи.

Особлива частина фінансового права містить норми й інститути, що регулюють певні напрями фінансової діяльності та різні елементи фінансової системи. Вона складається з таких розділів: 1) бюджетне право, 2) податкове право, 3) державні доходи, 4) державний кредит, 5) державне страхування, 6) державні видатки, 7) грошово-кредитна система. Тобто охоплює норми, що регулюють відносини в галузі: державного та місцевого бюджету; державного й місцевого цільових фондів; державного та місцевого кредитів; державного й місцевого боргу; державних і місцевих податків; валютного контролю; грошової емісії та грошового обігу тощо. Правовий матеріал, який належить до Особливої частини, дуже об'ємний і складний, має особливе значення для держави й органів місцевого самоврядування, тому Особлива частина поділяється на розділи.

Бюджетне право складається з двох інститутів «Бюджетний устрій» і «Бюджетний процес» за умовним поділом бюджетно-правових норм на матеріальні та процесуальні.

Фінансове право як навчальна дисципліна - це, власне, і є Загальна та Особлива частини. У курсі Загальної частини фінансового права вивчають положення, що стосуються фінансового права загалом (фінансова діяльність, її об'єкти та суб'єкти, предмет і метод фінансового права, фінансові правовідносини й норми фінансового права, наука, джерела, система фінансового права, фінансовий контроль). В Особливій частині курсу вивчається фінансове право як галузь права (певні розділи, що включають відповідні фінансово-правові інститути).

Системна фінансового законодавства - складається в результаті видання правових норм, закріплення їх у офіційних документах і систематизації цих актів; ця система має складну структуру. Якщо система права - це внутрішня форма права (його будова за правовими галузями й інститутами), то система законодавства - це його зовнішня форма (система нормативно-правових актів). Система права та система законодавства тісно, діалектично пов'язані між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]