Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы(7).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Відносини між Україною та сша: ретроспектива, сучасність, перспектива.

Україну як незалежну державу США визнали 26 грудня 1991р., дипломатичні відносини встановлені 3 січня 1991р. Значення українсько-американських відносин обумовлюється насамперед тим, що мова йде про провідну державу, економічний та політичний потенціал якої визначально впливає на розвиток світових процесів.

У ході українсько-американських відносин виділяють певні етапи, своєрідні “припливи і відпливи”, кожен з яких віддзеркалює особливості внутрішньої та зовнішньополітичної ситуації в обох країнах та міжнародної ситуації в цілому. Нульовою, якщо не мінусовою точкою відліку можна вважати промову Президента США Дж. Буша, виголошену 1 серпня 1991р. у Києві, в якій він однозначно висловився за збереження СРСР і підтримку М. Горбачова. Безпрецедентним для США було те, що відправляючись з Москви до Києва, Дж. Буш показав текст цієї промови радянському керівникові. Для США це був період болісної переоцінки зовнішньополітичних пріоритетів. Державний департамент дотримувався “московоцентричної тенденції”, демонстрував фатальне нерозуміння глибинних процесів, що відбувалися на пострадянському просторі. З іншого боку, тверезомислячі політики, зокрема Р.Чейні, З.Бжезінський, Г.Кісінджер та інші усвідомлювали необхідність визнання державної незалежності України, встановлення з нею повномасштабних міждержавних відносин. Однак протягом майже всього періоду 1991 – 1993 рр. ці політики були в меншості. Визнавши Росію єдиною правонаступницею СРСР, США фактично блокували політичні й економічні контакти з Україною.

Отож головною метою ЗПУ на американському напрямі в цей період було здобути від США реальне визнання України як рівноправного партнера. 5 – 11 травня 1992р. відбувся перший офіційний робочий візит Президента України Л. Кравчука до США. В ході візиту юуло підписано низку документів, зокрема політичну декларацію та меморандум про взаєморозуміння між урядами України та США. В політичній декларації вперше було зафіксовано формулу “демократичного партнерства” двох країн. Практика ж тодішніх українсько-американських відносин залишалася на тому ж рівні.

Головним конфронтаційним питанням цього періоду була проблема набуття Україною без’ядерного статусу. У засобах масової інформації США з’явилася серія тенденційних антиукраїнських публікацій. Майже до середини 1993р. Вашингтон займав жорстку, майже ультимативну позицію щодо України. США наполягали на якомога швидшій ратифікації Договору про обмеження стратегічних та наступальних озброєнь та приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Адміністрація Б. Клінтона, яка прийшла до влади в січні 1993р., постала перед дилемою: продовжувати політику Буша, чи шукати нові підходи до розбудови українсько-американських відносин. Після деяких сумнівів був обраний другий шлях. Важливу роль тут відіграли насамперед впливові представники Конгресу США.

У квітні 1993р. Держдепартамент виступив із заявою про необхідність і невідкладність “спільного подолання кризи довіри”. 9 травня того ж року Київ відвідала делегація на чолі з послом з особливих доручень, спеціальним радником Державного секретаря США із зв’язків з новими незалежними державами С.Телботом. Він заявив про бажання американської сторони розпочати новий етап у відносинах з Україною, підкреслюючи, що не тільки Білий Дім, а й уся адміністрація провели інтенсивний перегляд політики США щодо України. Американська сторона запропонувала також розробити і підписати на найвищому рівні українсько-американську Хартію про партнерство, дружбу і співробітництво.

Отже, були закладені серйозні підвалини для надання українсько-американським відносинам принципово нового рівня.

Державний візит до США Президента Л. Кучми 19 - 23 листопада 1994р. започаткував якісно новий етап міжнародного співробітництва. Основоположним політичним документом нової ери наших взаємин із США стала “Хартія українсько-американського партнерства, дружби і співробітництва”, підписана у Білому домі 22 листопада 1994р. Ставши без’ядерною державою, Україна здобула вагомий міжнародний авторитет і зробила дуже важливий крок на шляху поглиблення партнерських відносин зі США. Політичні контакти двох країн набули ще більшої інтенсивності. Важливими із цього погляду були державний візит Президента США Клінтона до Києва 11-12 травня 1995р. та робочий візит Л. Кучми до Вашингтона 20 – 22 лютого 1996р. США – головний інвестор України. Складовими фінансово-економічної підтримки України є грантова допомога, кредити Ексімбанку, МВФ та СБ, гуманітарна допомога неурядових організацій (“Фонд допомоги дітям Чорнобиля”, “Фонд США – Україна” та ін.). Державним інструментом надання допомоги виступає Агентство міжнародного розвитку США, що має свій офіс у Києві.

Інтенсивно розвивається й військово-політичне співробітництво. Воно реалізується як на двосторонній основі, так і в рамках програми НАТО “Партнерство заради миру”. Загалом успішно розгортається співпраця України та США в освоєнні Космосу.

Перспективи українсько-американських відносин багато в чому залежать від наявності в Україні оптимального інвестиційного клімату, від динаміки її просування шляхом демократії та реформ. Водночас і не меншою мірою вони залежать від того, як наш партнер буде підтримувати політичний та економічний курс, обраний Україною.

Соединённые Штаты входят в первую пятёрку торговых партнёров Украины и находятся на втором месте по объёмам прямых зарубежных инвестиций.

На початку квітня 2005 Віктор Ющенко відвідав з п'ятиденним візитом США. На Україні цей візит характеризували як «історичний» і «тріумфальний». У перший же день візиту Ющенка провів переговори з президентом США Джорджем Бушем, по їх підсумках підписана сумісна заява «Повістка нового століття для українсько-американського стратегічного партнерства». У нім сказано, що США підтримують пропозицію офіційно запросити Україну до участі в «розширеному діалозі» по вступу в НАТО. В той же час США залишили без відповіді прохання України посприяти її вступу в ЄС, рахуючи це чисто європейським питанням. Буш і Ющенка оголосили і про початок енергетичного діалогу, мета якого — «диверсифікувати джерела забезпечення України енергією, понизити її енергетичну залежність і стимулювати конкуренцію в енергетичних секторах [країн] Євразії».

Масштабнейшая українська акція була організована в Вашингтоні у пам'ятника Тарасу Шевченку, відкритому в 1964 році як символ майбутньої незалежності України від СРСР. На зустріч з Ющенком до Вашингтона приїхали тисячі українців зі всіх американських штатів.

17 лютого 2006 після дев'яти років напружених переговорів США привласнили Україні статус країни з ринковою економікою, який Росія і Казахстан отримали ще в 2002 році. Євросоюз привласнив Україні ринковий статус 21 грудня 2005 року.

6 березня 2006 Україна підписала із Сполученими Штатами протокол про взаємний доступ на ринки, зокрема, про відміну мит на торгівлю різними видами техніки і устаткування, що повинне значно прискорити вступ України в ВТО.

  1. истопада 2005 року сенат США підтримав відміну для України поправки Джексона-веника.

9 Міжнародні відносини і світова політика

1 Вступ до курсу. Міжнародні відносини у ІІ половині ХУІІІ ст.

Вирішальна роль в зовнішній політиці Европи належала п'яти державам; Франції, Англії, Росії, Австрії і Пруссії. Головна сфера боротьби між цими державами – роздроблена Італія і Німеччина, Польща і країни Балканського півострова, що знаходилися під владою Туреччини.

Протягом XVIII ст. головними конфліктами між європейськими державами були боротьба Англії і Франції за морську і колоніальну гегемонію, Австрії і Пруссії – за переважання в Німеччині, Росії – за вихід до Балтійського і Чорного морів, що зіштовхувало її перш за все з Швецією і імперією Османа.

Між «Славною англійською» 1688 р. і Великою французькою революціями близько 35 років доводиться на війни між Францією і Англією. Війна за іспанський спадок (1701-1714), війна за польський спадок (1733-1738), війна за австрійський спадок (17401748), Семирічна війна (1756-1763). Причому в орбіту цих воєн були втягнуті і інші держави.

Семирічна війна. До Семирічної війни (1756-1763) привели суперечності між Англією і Францією изза колоній в Північній Америці і Ост-індії, а також зіткнення інтересів Австрії, Франції і Росії з агресивною політикою прусського короля Фрідріха II великого (1712-1786).

У травні 1757 р., через рік після початку військових дій, 70тысячная російська армія рушила з Ліфляндії до Німану, зайняла Мемель, а в січні 1758 р. – Тільзіт і Кенігсберг. Східна Пруссія відійшла до Росії. Літом 1759 р. російська армія зайняла Франкфурт-на-Одере. 28 вересня (9 жовтня) 1760 р. був узятий Берлін, але незабаром залишений изза наближення великих з'єднань супротивника. Кампанія 1761 р. була для російської армії успішної, Пруссія терпіла поразки. Фрідріх II вже подумував про самогубство, але відбулося «диво». 25 грудня 1761 р. померла імператриця Єлизавета Петрівна, і трон перейшов до Петра III (1761-1762), гарячому поклонникові Фрідріха II. Новий російський імператор Петро III 13 (24) квітня 1762 р. уклав мир з Пруссією і повернув їй всі завойовані території, а 29 травня (9 червня) – союз з Пруссією.

Частина російських військ приєдналася до колишнього супротивника. Зі сходженням на престол Катерини II російські війська було відкликано до Росії. У листопаді 1762 р. були підписані мир між Пруссією і Францією, перемир'я між Пруссією і Австрією, а в січні 1763 р. – мирний договір між Францією і Англією.

Європейські межі держав залишилися без змін: переділу підлягали колонії: Англія захопила у Франції Канаду, Східну Луїзіану, острови у Вестіндії і її володіннях в Індії, а у Іспанії – Флоріду. Франція позбулася всіх своїх володінь на Північноамериканському материку. Росія не отримала какихлибо територіальних вигод, але Пруссія, один з основних її ворогів, була знесилена.

Після Паризького світу 1763 р. впродовж майже трьох десятиліть континент був позбавлений від загальноєвропейської війни і від військових дій між головними європейськими державами. Це було наслідком встановлення мирних стосунків між Росією і Пруссією, до них приєдналася Австрія, що зберегла тісні зв'язки з Францією. Це відносна згода скріпляла участю в розділах Польщі.

Розділи Польщі. По першому розділу 1772 р. Пруссії відійшли Помор'я (Померанія), частина Великої Польщі, Австрії – Галіция, Росії – частина білоруських земель.

Другому розділу Польщі передувало наростання у зв'язку з революцією у Франції революційних настроїв в Европе і, зокрема, в Польщі. У 1791 р. в Польщі була введена конституція, яка, не дивлячись на ряд недоліків, була прогресивною і викликала роздратування монархів Европи. У 1793 р. Росія і Пруссія зробили другий розділ: Пруссії – відійшли польські землі, Росії – Білорусія і правобережна Україна. Другий розділ викликав незадоволеність патріотів Польщі. У 1794 р. почалося повстання в Польщі на чолі з Тадеушем Костюшко (1746-1817). Повстання було пригнічене, і це спричинило третій розділ Польщі (1795 р.): Австрія і Пруссія отримали польські землі, Росія – Курляндію, Литву, Західну Білорусію, Західну Волинь. В результаті розділів Мова Посполита як держава перестала існувати.

Розділи Польщі були, зрозуміло, реакційним актом, в яких російське самодержавство зіграло непристойну роль.

Русськотурецкая війна 1768-1774 рр. У 60х рр. XVIII ст. в Европе відбувалася складна політична гра. Ступінь зближення тих або інших країн визначався силою суперечностей між ними. Найбільш сильні суперечності у Росії були з Францією і Австрією. Австрія боялася посилення Росії на Балканах і в Польщі. У вересні 1768 р., підбурювана Австрією і Францією, Туреччина оголосила війну Росії. Якщо в XVII ст. Імперія Османа була грізною силою і вела загарбницьку політику в Европе і на Близькому Сході, то до другої половини XVIII ст. вона втратила свою минулу могутність і не проти була його повернути за рахунок Росії. У 1768 р. вона оголосила війну Росії, яка продовжувалася до 1774 р. Протягом перших трьох років військам Османа не вдалося взяти жодної перемоги. Два з численних поразок були особливо нищівними. Перше з них відбулося 2526 червня 1770 р., коли російська ескадра, обігнувши Европу, з'явилася в Середземному морі і під Чесмой отримала блискучу перемогу. Замкнуті в бухті всі ворожі кораблі, за винятком одного, були спалені. Російським флотом в Чесменськом битві командували адмірали Г.А. Спірідов (1713-1790) і С. К. Грейг (1735-1788). Місяць опісля відрізнився талановитий полководець П.А. Рум'янців (1725-1796) в битві при Кагуле, де російські війська нанесли османам нищівна поразка не дивлячись на значну чисельну перевагу супротивника.

У 1770-1774 рр. посилилася криза імперії Османа. Військові дії велися до причорномор'я і на Кавказі. Російська армія виключно успішно провела цю війну.

Літом 1770 р. в Молдавії російські війська під командуванням фельдмаршала П.А. Румянцева, розбивши ворога на берегах Ларги і Кагула, вийшли на Нижній Дунай. Не сподіваючись на допомогу ззовні, османы в 1772 р. погодилися вести мирні переговори. Головним пунктом розбіжностей було питання про долі Криму. Імперія Османа відмовлялася надати йому незалежність, тоді як Росія наполягала на цьому. Військові дії поновилися.

Російські війська зайняли Крим. У битвах під Туртукаєм, Гирсовом (1773) і Козлуджей (1774) війська під командуванням А.В. Суворова (1729/1730-1800) взяли крупні перемоги.

У липні 1774 р. в болгарському селенії Кючуккайнарджі був підписаний мирний договір, згідно якому Росії відходили землі між Бугом і Дніпром, включаючи морське побережжя, фортеці в Криму, а Кримське ханство оголошене незалежним. Торговий флот Росії отримав право вільного плавання через протоки.

Кримськиі питання.Основним питанням зовнішньої політики Росії в 80х рр. також був кримський. Дипломатична боротьба навколо нього не припинялася. У квітні 1783 р. Катерина II видала маніфест «Про ухвалення півострова Кримського, острови Тамана і всієї Кубанської сторони під Російську Державу». Це було подія великої історичної важливості. Кримський півострів – у минулому плацдарм Туреччини для нападу на Росію – тепер перетворювався на важливу стратегічну позицію Російської держави. З приєднанням Криму Росія міцніше влаштувалася на берегах Чорного моря.

Ще серйозніші тертя з Туреччиною виникли изза Закавказзі. Борючись з турецьким владицтвом, грузинський цар Іраклій II (1720-1798) визнав в 1783 р. протекторат Росії над Грузією. Російські війська вступили до Грузії.

Зовнішня політика Катерини II в 80е рр. З кінця 70х рр. Катерина II починає відходити від орієнтації на Пруссію в зовнішній політиці і шукати нові шляхи в європейських стосунках.

Англія прагнула привернути російські сили для участі у війні з Америкою, навіть обіцяла за це поступитися Росії островом Менорка. Але Катерина II не проявила прагнення битися за інших. Навпаки, у зв'язку з англоамериканской війною Росія 28 лютого 1780 р. виступила із знаменитою декларацією про морський озброєний нейтралітет. Цей акт встановлював право нейтральних судів зброєю захищати себе на морі і був направлений проти Англії, що прагнула господарювати в міжнародних водах.

Русськотурецкая війна 17871791 рр. З 1780 р. починається зближення Росії з Австрією на грунті загальних інтересів відносно Туреччини і Польщі.

Тим часом в правлячих кругах Туреччини піднялася нова хвиля антиросійських настроїв. У 1787 р. Туреччина пред'явила ультиматум з цілим рядом неприйнятних вимог. Ультиматум був знехтуваний, і почалася друга війна Русськотурецкая (1787-1791). Вона протікала у важкому для Росії міжнародному стані. В цей час оформився союз Англії, Пруссії і Голландії, направлений на підрив позицій Росії на Балтіке. Ці країни спровокували Швецію, і війна з нею в 1788-1790 рр. ослабила сили Росії, хоча мирний договір 1790 р. не вніс ніяких територіальних змін між Росією і Швецією.

Підтримку Росії в цей час подавала лише Австрія, і те незначними силами. Проте і ця війна показала перевагу російської армії.

У ці роки особливо виявився полководницький талант А.В. Суворова. У 1787 р. він завдає поразки туркам при облозі ними Кинбурна, потім в 1788 р. бере могутню фортецю Очаків. У 1789 р. Суворов взяв дві переконливі перемоги над супротивником, що багато разів перевершує в чисельності, при Фокшанах і на р. Римник, за що отримав титул графа Римникського.

У 1790 р. російська армія під його керівництвом оволоділа неприступною доти фортецею Ізмаїл. Російські війська знову перейшли Дунай і готові були йти на Константинополь. Туреччина була вимушена підписати з Росією мирний договір в Яссах 29 грудня (9 січня) 1792 р., підтверджуючий умови Кючуккайнарджійського миру, а також що визнає приєднання до Росії Криму.

Антифранцузька коаліція. В кінці 1795 р. Росія, Англія і Австрія уклали антифранцузьку коаліцію. У Росії почалася підготовка експедиційного корпусу для дій проти революційної Франції. Відправити його не вдалося изза смерті імператриці Катерини II.

Павло 1 (1754-1801) почав царювання із заяв про світ, але потім оголосив війну Франції і Іспанії після захоплення Мальти. У 1798 р. Росія увійшла до нової антифранцузької коаліції у складі Австрії, імперії Османа, Англії і Неаполя, і Павло I посилає Ф.Ф. Ушакова (1744-1817) і А.В. Суворова битися в Середземномор'ї і до Італії але незабаром, визнавши себе відданим союзниками, утворює лігу нейтральних країн, куди входять Пруссія, Швеція і Данія. У результаті відбувся крутий поворот в зовнішній політиці Росії, вона укладає мир з Францією. Павло I почав готуватися до походу до Індії, але в березні 1801 р. в результаті змови був убитий.

У XVIII ст., як і раніше в XVII ст., історія народів Сходу була нерозривно пов'язана з колоніальною політикою європейських держав. У цей період були закладені основи колоніальної системи, крупній торговій буржуазії, що відповідає інтересам. Якщо в XVII ст. перші кроки колоніальної політики компаній Остіндських були пов'язані з Нідерландами, то в XVIII ст. голландська компанія була вже не в силах зберегти своє монопольне положення і поступилася своїми позиціями Англії. Що обганяла Голландію в своєму розвитку, Англія у ряді торгових воєн завдала їй серйозних ударів. Англоголландськая війна 1780-1784 рр. привела до втрати Голландією ряду колоніальних територій і надання англійським судам має рацію проходити через індонезійські води. До цього часу Англія добилася значних успіхів і в Індії, розширила свої зв'язки з Близьким Сходом і Китаєм.

Колонізація Індії і Індонезії. Індія стала однією з арен англофранцузской боротьби за гегемонію. В період боротьби за австрійський спадок (1740-1748) англійська компанія, що спиралася на могутню підтримку міцніючої буржуазії, потіснила французів, але результат англофранцузской боротьби за Індію вирішила Семирічна воїна (1756-1763 рр.). Найважливішим етапом з'явилося захоплення і підпорядкування Бенгалії. Перемогу англійців забезпечили переваги озброєння, військовій організації, віроломство, інтриги, підкупи.

Пограбування Індії з'явилося важливим моментом первинного накопичення капіталу, прискорило початок промислового перевороту в Англії. Хоча ще значна частина Індії залишалася незалежною, в кінці XVIII ст. Англія захопила ключові позиції, європейські суперники були усунені. Перетворення величезного напівконтиненту на англійську колонію було забезпечене.

Гостра боротьба за володіння Індонезією однією з багатющих країн Сходу – розвернулася між Голландською і Британською компаніями Остіндськимі. Тут англійцям довелося поступитися. До середини XVIII ст. Голландія володіла майже всією Явою, а також іншими островами, але остаточно країна була скорена тільки в XIX ст.

Колонізація Австралії. Іншим шляхом йшла колонізація Австралії до того як Джеймс Кук (1738-1779) в 1770 р. обстежував східне побережжя п'ятого континенту, англійський уряд вирішив зробити нові землі местомом посилання засуджених, оскільки колишні місця посилання каторжан з Англії, Шотландії і Ірландії (американські колонії) після початку їх війни за незалежність виявилися «закритими». Перша британська колонія в Австралії – Новий Південний Уельс – була утворена в лютому 1788 р.

Важливим рубежем в розвитку колоніалізму сталі події кінця XVIII в.: промислова революція в Европе, війна за незалежність в Північній Америці 1775-1783 рр. і Французька революція 1789-1794 рр. Европа прагнула перетворити свої заморські володіння на ринки збуту промисловій продукції, джерело сировини і продовольства. Так почалося поступове втягування колоній в світові капіталістичні ринкові стосунки, що складаються.

Війна за незалежність в англійських колоніях Північної Америки. Війна за незалежність в Північній Америці була прямим наслідком наростаючих суперечностей між метрополіями і колоніями, особливо переселенськими, якими були американські колонії Англії. Колонії швидко набирали силу, прагнучи до економічної і політичної самостійності, метрополії ж продовжували бачити в них тільки джерела сировини і величезних доходів. У 1763 р. Англія заборонила, наприклад, самостійні переселення на землі, захоплені у Франції на Заході країни. Колоністи могли отримувати промислові товари тільки з Англії, по цінах, встановлених Англією, і продавати сировину тільки Англії.

В середині XVIII ст. в Північній Америці налічувалося 13 не залежних один від одного штатів (губерній), що підрозділялися на дрібніші адміністративні одиниці. Населення колоній перевищувало 1,5 млн. чіл. Всі найважливіші справи в окремих колоніях і дрібних округах вирішувалися в зборах всіх повнолітніх громадян, а в головних містах штатів – в зборах виборних представників від округів, зарахованих до цих штатів.

Колоніями управляли губернатори, що призначаються англійським королем. Британський уряд мало піклувався про потребу колоністів в далекій Америці і не надавав їм ніяких прав.

Самокорислива політика британського уряду, спроби насадити крупне землеволодіння, обмежити свободу підприємництва, свавілля губернаторів і королівських чиновників, насильницьке розміщення в американських колоніях зростаючих контингентів англійських військ, введення «гербового збору» – нового податку, яким обкладалися і торгові операції, і документи, і газети, і оголошення. Все це викликало різку незадоволеність англійських поселенців. Напруженість у відносинах між англійськими властями і колоністами вилилася в озброєне зіткнення в Бостоні між місцевим населенням і англійськими військами в березні 1770 р., в ході якого солдати убили декілька чоловік. У наступному, 1771 р. в Північній Кароліні англійські війська знову відкрили вогонь по мирному населенню.

Англійський уряд розраховував жорстокістю подавити суспільну незадоволеність в колоніях. Але це привело до прямо протилежних результатів. Так почалася війна північноамериканських колоній за незалежність. Її називають Першою буржуазною американською революцією. Вона звільнила американців від влади короля і англійської аристократії, встановила республіканський лад, що відкрив простір для буржуазного прогресу і приватної ініціативи. Але, з іншого боку, вона істотно відрізнялася від тих, що передували і подальших революцій, коли прогресивні сили знищували реакційні режими, але зберігалися єдина територія і єдина унітарна держава. В результаті війни за незалежність від Великобританії відкололася значна частина з населенням 2,5 млн. чоловік (населення Великобританії налічувало 10 млн. чіл.).

Деклорация незалежності. Другий континентальний конгрес у Філадельфії відбувся в травні 1775 р., представляв всі колонії, повсталі проти Англії, ухвалив рішення розірвати з нею стосунки і створити американську армію. У неї увійшли і раніше створені партизанські загони. Головнокомандуючим був призначений Джордж Вашингтон (1732-1799). На своєму важкому і відповідальному посту Вашингтон показав себе умілим полководцем, повним рішучості вести боротьбу до повного звільнення повсталих колоній від англійського гніту.

4 липня 1776 р. Конгрес прийняв Декларацію незалежності. Цим документом повсталі колонії проголошували себе вільними і незалежними державами, що об'єдналися в Сполучені Штати Америки. 4 липня щорічно святкується в США як День незалежності, хоча після підписання Декларації пройшло п'ять довгих подітий до остаточної перемоги американців у війні і сім років до підписання Паризького мирного договору.

Автором Декларації незалежності був наймолодший конгресмен 33летний Томас Джефферсон Проголосити незалежність Сполучених Штатів зовсім не означало забезпечити її на ділі. Для цього треба було ще пройти через важку, тривалу, таку, що йшла із змінним успіхом війну з Англією. Багато передових людей з різних країн, зокрема майбутній відомий социалистутопист Сен-симон (1760-1825), керівник польського визвольного руху Тадеуш Костюшко і ін., вже билися з «хлопцями свободи», як називали американських воїнів.

Результат війни. До найбільш важливих подій війни належить: битва при Саратоге в жовтні 1777 р., коли американські війська оточили і примусили здатися в полон шеститисячний експедиційний загін англійців, що вийшов з Монреаля в південному напрямі. Ця перемога не тільки додала упевненості молодої американської армії, але і стала приводом для укладення союзного договору між США і Францією, що і вирішило результат війни. Цей договір про дружбу, торгівлю, оборонний союз, підписаний з американського боку Франкліном, став першим офіційним визнанням нової держави. Крім того, він сприяв активному залученню європейських держав до війни проти Великобританії. У 1779 р. прикладу Франції послідувала Іспанія, а в 1780 р. – Голландія.

Французький флот розблоковував східні порти США, а у складі американських військ з'явилися регулярні частини і волонтери майже зі всіх країн Европи.

Спільними зусиллями американських, французьких, прусських воїнів британські війська були оточені і капітулювали 19 жовтня 1781 р. у Йорктауна. Це вирішило наперед результат війни.

3 вересня 1783 р. у Версалі були підписані мирні договори між воюючими державами, по яких США визнавалися незалежною суверенною державою.

Конституція США. Перемігши Англію, молода країна опинилася в украй складному положенні. Із зникненням військової небезпеки порвалися ті узи, які утримували разом 13 американських штатів. Ізза восьмилітньої війни погіршало фінансове і економічне положення країни. Щоб врятувати молоду державу, необхідно було встановити в країні закон і порядок.

У 1789 р. були вибрані перший Конгрес і перший президент. Основи суспільного і державного пристрою в США були закладені в ході війни за незалежність і закріплені згодом в Конституції, прийнятій в 1787 р. Конституція проголошувала Сполучені Штати федеральною державою, республікою, в якій вища законодавча влада належить Конгресу, а вища виконавча влада – президентові. Кожен штат був визнаний цілком самостійною державою, що володіє в межах своєї території повнотою законодавчої, судової і старанної влади і що управляється своїми виборними представниками. І у приватному, і в союзному пристрої штатів строго був проведений принцип розділення властей. Повна незалежність суддів виражалася в їх незмінності і в праві не застосовувати законів, що суперечать Конституції. При всіляких віросповіданнях, що існували в країні, дробилися на безліч сект, в США не було встановлено пануючій релігії і була допущена повна віротерпимість. Як видно, багато що в Конституції США було запозичено з ідей французьких просвітителів. У 1791 р. Конгрес прийняв десять поправок до Конституції, що увійшли до історії під назвою «Білль про права». Ці поправки проголошували свободу слова, зборів, друку, недоторканності особи і так далі «Білль про права» не відміняв в США системи рабовласництва, але вводив в молодій республіці основи буржуазної демократії.

Междунаоодниє відношення. На думку ряду новітніх американських дослідників, колоністи навряд чи добилися перемоги без допомоги європейських держав. Загальна сума субсидій, яку американці отримали від своїх союзників, в перекладі на вартість грошей в наші дні склала приблизно 2,5 млрд. дол., а самі витратили на боротьбу 1 млрд. дол.

Англія програла війну, вона втратила тимчасово і панування на морі. За Версальським (Паризькому) договором 1783 р. Англія визнавала незалежність колоній, Франція повернула собі деякі володіння у Вестіндії і Західній Африці. Флоріда, острів Менорка в Середземному морі були повернені Іспанії, Голландія була вимушена поступитися англійцям Цейлон.

До кінця XVIII ст. в більшості іспанських і португальських володінь в Америці також назріли революційні зміни.

Розвиток міжнародних відносин в XVIII ст. показав, наскільки крихким був світ. Конфлікти між європейськими державами за торгову і колоніальну гегемонію в основному вирішувалися у війнах. У суперництві європейських держав перемогу отримали найбільш передові в економічних відносинах, найбільш модернізовані країни. Недивно, що до XVIII ст. лідерство в колоніальних захопленнях перейшло до Англії.

Перший приклад нестійкої колоніальної системи показали північноамериканські англійські колонії, які від боротьби за політичні свободи перейшли до війни за незалежність від метрополії (американська революція 1775 р.), яка привела до утворення самостійної держави, – Сполучених Штатів Америки.

В центрі міжнародних відносин на європейському континенті були франкоанглийское суперництво за панування над колоніями, конкуренція між Пруссією і Австрією за гегемонію в Германії, боротьба Росії за вихід до Балтійського і Чорного морів. У XVIII ст. різко зросли експансія Росії і одночасно її престиж в міжнародній політиці. Більшість воєн XVIII ст. були коаліційними, але коаліції були не міцними.

Одночасно в зовнішній політиці ряду європейських держав почали складатися і реакційні риси, що особливо яскраво виявилися в ліквідації польської державності і у відношенні до Французької буржуазної революції.

2 Велика французька буржуазна революція та міжнародні відносини. Зовнішня політика країн світу в 1789-1815 рр.)

Передумови революції. У 1788-1789 рр. у Франції наростала общественнополитический криза. І криза в промисловості і торгівлі, і неврожай 1788 р., і банкрутство державної казни, розореної марнотратними витратами двору Людовика XVI (1754-1793), не були головними причинами революційної кризи. Головна причина, що викликала широке, таке, що охопило всю країну незадоволеність існуючим положенням речей, полягала в тому, що пануючий феодальноабсолютистский лад не відповідав завданням економічного, соціального і політичного розвитку країни.

14 липня 1789 р. озброєний натовп звільнив в'язнів Бастілії – фортеці в'язниці. Цей день став початком Великої французької революції. За два тижні старий порядок був знищений по всій країні. Королівська влада змінилася революционнобуржуазной адміністрацією, почала формуватися Національна гвардія. Очолила рух буржуазія. Загальний порив знайшов віддзеркалення в ухваленні Засновницькими зборами 26 серпня Декларації прав людини і громадянина.

Етапи Революції. Проте в ході Революції розстановка політичних сил в боротьбі за новий державний пристрій мінялася.

У історії Великої французької революції виділяють три етапи; перший – 14 липня 1779 – 10 серпня 1792; другий – 10 серпня 1772 – 2 червня 1793; третій, вищий етап революції – 2 червня 1793 – 27/28 липня 1794 року.

На першому етапі революції владу захопили крупна буржуазія і ліберальне дворянство. Вони виступали за конституційну монархію. У вересні 1791 р. Людовик XVI підписав вироблену Засновницькими зборами конституцію, після чого в країні встановився режим конституційної монархії; Засновницькі збори розійшлися, і почали працювати Законодавчі збори.

Глибокі суспільні потрясіння, що відбувалися в країні, підсилили тертя між революційною Францією і монархічними державами Европи. Англія відкликала з Парижа свого посла. Російська імператриця Катерина II (1729-1796) вигнала французького повіреного Жене. Іспанський посол в Парижі Іріарте зажадав свої вірчі грамоти назад, а іспанський уряд почав військові маневри уздовж Піренєєв. Був відкликаний з Парижа посол Голландії.

Австрія і Пруссія уклали між собою союз і оголосили, що перешкодять розповсюдженню всього того, що загрожує монархії у Франції і безпеці всіх європейських держав. Загроза інтервенції змусила Францію першою оголосити війну проти них.

Війна почалася з невдач для французьких військ. У зв'язку з важким положенням на фронті. 10 серпня 1792 р. відбулося народне повстання, яке очолила Паризька комуна. Почався другий етап революції. Паризька комуна стала в цей період органом паризького міського самоврядування, а в 1793-1794 рр. була важливим органом революційної влади.

20 вересня відбулися дві найважливіші події. Французькі війська завдали першої поразки військам супротивника в битві при Вальмі. Того ж дня в Парижі відкрилися нові, революційні Збори – Конвент.

На цьому етапі революції політичне керівництво перейшло до жирондистів, що представляють переважно республіканську торговопромышленную і землеробську буржуазію. Якобінці виражали інтереси революционнодемократической буржуазії, що виступала в союзі з селянством і плебейством.

21 вересня у Франції була проголошена Республіка (Перша Республіка). Девізом Республіки стало гасло «Свобода, рівність і братерство».

У Петербурзі революцію, що почалася, рахували по-началу повсякденним бунтом, викликаним тимчасовими фінансовими утрудненнями і особистими якостями короля Людовика XVI. C зростанням революції в Петербурзі почали побоюватися розповсюдження революції на всі абсолютистські для феодала країни Европи. Побоювання російського двору розділяли королі Пруссиії Австрії.

У 1790 році поміщений союз Австрії і Пруссії з метою військового втручання у внутрішні справи Франції, але обмежилися розробкою планів інтервенції і наданням матеріальної допомоги французькій еміграції і контрреволюційному дворянству усередині країни (Катерина позичила 2 млн крб. на створення найманої армії).

У березні 1793 підписана конвенція між Росією і Англією про обопільне зобов'язання надавати один одному допомогу в боротьбі проти Франції: закривати свої порти для французьких судів і перешкоджати торгівлі Франції з нейтральними країнами (Катерина II відправила російські військові кораблі до Англії для блокади французьких берегів).

В кінці 1795 року між Росією, Англією і Австрією був поміщений контрреволюційний потрійний союз (у Росії почалася підготовка 60-тыс. експедиційного корпусу для дій проти Франції).

Павло I, споряджений в серпні 1796 корпус в допомогу Австрії, не почав посилати, а своїм союзникам (Австрії, Англії і Пруссії) заявив, що Росія виснажена попередніми війнами. Росія вийшла з коаліції. Павло I на дипломатичному рівні намагався обмежити військові успіхи Франції.

У 1797 році Наполеон захопив Мальту — острів, що знаходився під особистим заступництвом Павла I, що спонукало Павла оголосити війну Франції і знову увійти до коаліції.

Питанням, що хвилювало тоді всіх, була доля арештованого короля Людовика XVI. Конвент вирішив судити його. Страта Людовика XVI послужила приводом для розширення антифранцузької коаліції, до якої увійшли Англія і Іспанія. У червні 1793 р. Конвент прийняв нову конституцію, відповідно до якої Франція оголошувалася єдиною і нероздільною Республікою; закріплювалися верховенство народу, рівність людей в правах, широкі демократичні свободи. Революційний уряд якобінців, очоливши і мобілізувавши народ, забезпечив перемогу над зовнішнім ворогом – військами європейських монархічних держав – Пруссії, Австрії і ін.

У жовтні 1793 р. Конвент ввів революційний календар. Початком нової ери оголошувалося 22 вересня 1792 р. – перший день існування Республіки. Місяць ділився на 3 декади, місяці отримали назву по характерній для них погоді, рослинності, плодам або сільськогосподарським роботам. Недільні дні скасовувалися. Замість католицьких свят вводилися свята революційні.

Підсумки Революції її значення. У 1795 г. була прийнята нова конституція, по якій влада перейшла до Директорії і двох рад – Ради п'ятисот і Раді старійшин. 9 листопада 1799 р. Рада старійшин призначила бригадного генерала Наполеона Бонапарта (1769-1821) командувачем армією. 10 листопада «законним чином був ліквідований режим Директорії, встановлений новий державний порядок Консульство, що проіснувало з 1799 до 1804 р.

3 Міжнародні відносини в Європі в І пол. ХІХ ст. Зовнішня політика країн у цьому періоді.

Після закінчення безуспішних загарбницьких воєн Наполеона в Европе в березні 1814 року після того, як союзники вступили до Франції, Англія, Росія і Франція (в особі Бурбонів) підписали договір довести війну з Наполеоном до перемоги і намітили основи післявоєнного пристрою миру. Після 1-го зречення Наполеона розділу країн антинаполеонівської коаліції ухвалили на Віденському конгресі основне рішення: Франція зберігалася у межах 1796 року; до Австрії переходили землі Північної Італії; Польща обробилася (вже в 4 раз) на 3 частини (ч – у Пруссії, Росії і Австрії; Англія отримала Мальту, Маврикій і так далі

Олександр 1 хотів утвердить привілейоване положення Росії, завдяки її військовим перемогам. Раніше роль Росії в Европе була незначна. Олександр 1 хотів, щоб Франція була противагою Пруссії, тому російський імператор не допустив розчленовування Франції.

9 червня 1815 року – останнє засідання Віденського конгресу.

Вересень 1815 року в Парижі Олександр 1, Франц 1 (Австрія), Фрідріх-Вільгельм 3 (Пруссія) підписують договір про Священний Союз, Англія братиме участь неформально. Росія – ініціатор Священного Союзу. Мета Священного Союзу – збереження міжнародного порядку, встановленого Віденським конгресом. У основі Священного Союзу – принцип легітимізму: підтримка законних династій. Оскільки законним династіям загрожували революції, то Священний Союз був проти революцій в окремих країнах. У зв'язку з цим за пропозицією Олександра 1 був узятий на озброєння принцип інтервенції: Священний Союз вводив війська в будь-яку країну, охоплену революцією.

Нестійкість «віденської системи» виявилася відразу після її створення. Учасники Священного союзу не зуміли перетворити його на інструмент ефективної протидії революційним процесам і форум дозволу спірних міжнародних проблем.

Ахенський конгрес 1818 р. лише розширив число великих держав до п'яти (пен-тархия), і саме ці п'ять країн (Англія, Росія, Австрія, Пруссія і Франція) вершили долями Европи в 20-х роках XIX ст.

Найсерйознішою проблемою, з якою зіткнулася пентархия незабаром після конгресу Ахейського, стала проблема нової революційної хвилі, що піднімалася. З 1819 р. у ряді країн Західної Европи (німецькі і італійські держави, Іспанія, Португалія і ін.) множилися виступи проти абсолютистських для феодала порядків.

Перший удар реакція обрушила на демократичний рух в німецьких державах (секретна австро-прусская конвенція 1 серпня 1819 р. в Теплиці про сумісні репресивні акції проти німецьких радикалів). Надії на обіцяних в 1813—1815 рр. в німецьких державах конституційні реформи «зверху» звалилися.

Інша ситуація склалася в Іспанії, Португалії і Неаполітанському королівстві в 1820 р. Там в результаті революцій, під натиском «знизу» були введені конституції.

Для визначення політики Священного союзу відносно цих революцій в жовтні 1820 р. в Троппау (Опава) був скликаний другий після Ахена конгрес, що продовжив в 1821 р. свою роботу в Лайбахе (Любляне). Центральне місце на конгресі, де брали участь представники Австрії, Росії, Пруссії, Англії і Франції, зайняло обговорення подій в Неаполітанському королівстві. Меттерніх запропонував використовувати австрійські війська для придушення Неаполітанської революції. Проте Англія і Франція, побоюючись порушення «європейської рівноваги» в результаті окупації Австрією значної частини Апеннінського півострова, спочатку виступили проти цієї акції.

Вирішальне слово тут належало Олександру I. Він дотримувався на перших порах концепції про Священний союз як «всеевропейской» організацію і був прихильником принципу консенсусу (єдність акцій) всіх головних його членів. Лише переконавшись, що Англія і Франція не почнуть протидіяти контрреволюційній акції Священного союзу в Італії, Олександр I санкціонував австрійську інтервенцію. Заздалегідь він отримав письмові гарантії Меттер-ніха, що його війська, подавивши неаполітанську революцію, негайно покинутий Південь Італії.

До кінця роботи конгресу в Троппау — Лайбахе реакційні творці Священного союзу спробували узаконити контрреволюційну доктрину втручання в справи інших держав. 12 травня 1821 р. була прийнята декларація трьох монархів (Росії, Австрії і Пруссії) про відкриту озброєну боротьбу Священного союзу з революційними рухами у всьому світі.

Священний Союз не був наднаціональним органом, це було політична угода країн, що мають загальні наміри і охочих діяти спільно. Конкретною формою реалізації СС були загальноєвропейські зустрічі на рівні монархів, менш важливі, – на рівні міністрів закордонних справ, на рівні послів. Основні результати діяльності Священного Союзу: у 20-гг подавили революцію в Іспанії, в Італії, Португалії і інших країнах. Росія подавила революцію в Угорщині (1849 грама).

Головним чином виникнення Священного Союзу пов'язане з тим, що Европа «втомилася» від постійних воєн, з тих пір після кожної великої війни почали створювати подібні організації. При Священному Союзі 40 років Европа не знала великої війни.

У всіх країнах Европи буржуазія була достатньо сильна, але при цьому ні в одній країні Европи буржуазії у влади не було (у окремих країнах їх допускали до влади разом з феодальною аристократією). Практично у всіх країнах буржуазні сили прагнули до влади реформістом шляхом і, по суті справи, підтримували політику Священного Союзу.

Для всієї Европи революція асоціювалася з терором, вбивствами, ліквідацією фінансової системи, з відкотом назад (до реставрації монархії). Після революції Франція продовжувала відставати від Англії, Німецькі держави почали обходити Францію.

Промисловцям була потрібна сильна державна влада в Европе, тому вони також підтримували Священний Союз (у всій Европе), а також вітали протекціонізм, щоб захистити власну економіку.

Підсумки діяльності Священного Союзу: близько 40 років миру в Европе, перехід на новий технологічний, економічний рівень. Кримська війна була громом серед ясного неба (всі звикли до світу). Війна почалася із-за порушення рівноваги, досягнутої після Віденського конгресу: Італія почала об'єднуватися, вплив Австрії падає, Пруссія починає політику об'єднання Німеччини; Франція і Англія – йдуть на Балкани.

До середини XIX століття революції 20-х, 30-х і 40-х років підірвали засади «віденської системи» і викликали її глибоку кризу. Проте повний її крах відбувся в 50-х роках із-за різкого загострення суперечностей у зв'язку з східним питанням, яке привело до війни між колишніми учасниками Священного і Четверного союзів.

4 Міжнародні відносини і зовнішня політика США (кінець ХУІІІ ст. поч. ХІХ ст.

США в деякій мірі виявилися залученими в бурхливі події, які потрясли Европу в кінці XVIII, – початку XIX століть. США і Франція мали розбіжності в своїй зовнішній політиці, зокрема із-за укладеного договору між США і Англією, а також із-за активної участі США в торгівлі з французькими колоніями. Стосунки США і Франції загострилися у зв'язку з «дипломатичною війною», а також із-за численних випадків захоплення американських торгових судів французькими під приводом наявності «військової контрабанди». США почали укріплювати свій військовий флот, проте війна між Францією і США не розвернулася повною мірою (стримуючі чинники: Англія і війська Суворова в Европе). Характеризуючи американську дипломатію першої половини ХIX століття, необхідно мати на увазі експансіоністський, загарбницький характер зовнішньої політики США в цей період, а також демократичні прикриття цієї політики на зразок «Доктрини Монро». Таку політику можна побачити відносно приєднання Луїзіани, а також Західної і Східної Флоріди.

Формальним приводом для послання 2 грудня 1823 р. президента Дж. Монро конгресу з'явилася полеміка американських і європейських газет про можливість озброєної інтервенції держав Священного союзу до Америки після того, як Іспанія знов звернулася до Священного союзу (листопад 1822 р., Веронський конгрес) за допомогою, цього разу проти США, наполягаючи на колективних військових санкціях в захист своїх колоній в Латинській Америці. Послання увійшло до історії як «доктрина Монро. «Доктрина Монро» свідчила, що Нове Світло (тобто Північна і Південна Америка) не може відтепер розглядатися як об'єкт колоніальної експансії. Не роблячи замах на існуючі колонії європейських держав, США заявили, що не допустять підстави нових колоній в Америці. Північноамериканські газети поспішили представити цю доктрину як своєрідний щит проти агресії Священного союзу в Нове Світло. Проте самокорислива сторона доктрини виразно виявилася незабаром після послання президента Монро. Вже в 1825—1826 рр. США намагалися анексувати іспанську колонію Куба. Доктрина знайшла конкретне втілення в остаточному відторгненні у Мексики Техасу в результаті американо-мексиканської війни 1846—1848 рр.

Кінець XVIII — перша половина XIX ст. були часом стрімкої територіальної експансії США. Напрям експансії визначався внутрішньополітичним співвідношенням сил: буржуазія і фермери прагнули захопити західні землі і Канаду, погляди плантаторів були обернені на південь і південний захід.

Покупка Луїзіани збільшила територію США майже удвічі, але ще до оформлення цієї операції туди спрямувався потік фермерів і плантаторів, що захопили землі по річці Міссісіпі. Наступною стала Флоріда. У 1810—1813 рр. була зайнята Західна Флоріда, що належала Іспанії. Озброєні американські поселенці, що вторглися, повалили іспанські власті і подали в конгрес заяву про «бажання населення» приєднатися до США. Прохання було задоволене. Потім настала черга Східної Флоріди. У 1818 р. генерал Е. Джексон під приводом переслідування індійців, які нібито отримували допомогу з іспанської території, захопив Східну Флоріду. Заднім числом анексія була оформлена як покупка.

Незабаром послідували подальші територіальні придбання. Ще в 20-х роках рабовласники почали вторгатися до Техасу і, привозячи з собою негрів-рабів, засновувати там плантації, а в 1836 р. вони проголосили рабовласницьку республіку. Спроби мексиканських військ запобігти відділенню були безуспішні. Незабаром Техас, рівний по території Франції, був анексований США. У 1846 р. Сполучені Штати розв'язали нову війну проти Мексики. Економічна і військова перевага США не залишала сумніву в її результаті. Американські війська розбили мексиканців і зайняли столицю місто Мехіко. За мирним договором Мексика, передавши США Нову Мексику, Північну

Каліфорнію і визнавши втрату Техасу, втратила половину своєї території. У 1853—1854 рр. Мексиці була нав'язана нова операція про примусовий продаж США обширної області в долині річки Джіли.

Експансія йшла і на північному заході. У 1846 р. США добилися від Англії визнання своїх домагань на територію орегона. У його приєднанні були зацікавлені перш за все фермери і буржуазія. До середини XIX ст. США досягли Тихого океану на всьому протязі від Канади ка Мексики. З 1776 р. площа США збільшилася в 8 разів.

Колонізація захоплених територій супроводилася відтисненням і масовим винищуванням корінного населення країни — індійців. Роз'єднані і погано озброєні племена, хоча і билися вельми мужньо, не змогли протистояти сильній державі.

Мрія про звільнення ніколи не покидала індійців, нерідко вона вдягалася в релігійну оболонку месіанських рухів, в яких поєднувалися проповідь відмови від всього, що принесла з собою «біла людина», і заклики до боротьби. Один з найбільш відомих подібних рухів очолив вождь Текумсе, що прагнув об'єднати індіанські племена. Проте повстання було пригнічене в 1811 р., Текумсе ліг в бою, а з його шкіри колонізатори зробили сувеніри у вигляді ременів.

У 30-х роках почалося переселення всіх індійців з східних штатів за річку Міссісіпі на «індіанську територію», яка представляла, по суті, величезну резервацію. Переселення, що проводилося примусово в етапному порядку, стало однією з найтрагічніших сторінок історії індійців. Мирне плем'я чироков, що мало свою конституцію, алфавіт, школи, газети, вимушено було поступитися силі; воно пройшло під конвоєм солдатів сотні миль на захід. На цій «дорозі сліз» ліг кожен четвертий. З анексією Техасу і Каліфорнії «індіанська територія» опинилася в кільці поселень білих. Безпрецедентна експансія, що продовжувалася впродовж життя багатьох поколінь, зробила вплив на самі різні сторони світогляду американців, сприяла формуванню міфів про національну вибрану. Ці теорії виразно позначилися в другій чверті XIX ст. в доктрині «Визначення долі», що затверджувала, що США зумовлено зверху панувати на Американському континенті і нести особливу місію в світі.

Дозріваючі широкі експансіоністські задуми знайшли вираз і у важливому політичному документі цього часу — доктрині Монро. Доктрині, проголошеній президентом Монро в 1823 р., передували чутки про загрозу інтервенції Священного союзу в країни Латинської Америки з метою відновлення іспанського колоніального панування. Доктрина була неоднозначна. У ній декларувалася протилежність республіканських принципів американських держав монархічним, таким, що розділявся лідерами Священного союзу, і висувалася ідея заборони подальшій колонізації Американського континенту європейськими державами. Доктрина висувала гасло «Америка для американців». Все це мало позитивне значення. Проте під пишною демократичною фразеологією послання Монро виразно переглядали експансіоністські тенденції, що визначалися внутрішніми законами розвитку капіталізму і рабства плантації США. Суть доктрини Монро розкривалася не стільки відносно США до європейських країн, скільки в політиці США в Найзахіднішій півкулі, яка намічалася як поле північноамериканської експансії. Саме ця межа виявилася головною в доктрині Монро, проголошене нею гасло «Америка для американців» незабаром почав звучати як «Америка для північноамериканців».