Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы(7).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Охарактеризуйте основні особливості форвардних контрактів. Обґрунтуйте та доведіть твердження про взаємозв’язок між форвардними контрактами та ринком депозитів в іноземній валюті.

Форвардні операції/контракти –соглашение між банком і клієнтом про покупку/продаж визначеного кол-ва иностр валюти у встановлений термін(або протягом певного періоду) по курсу, фіксований у момент укладення оборудки. Форв контракт полягає без комісії. Форв контракти явл небіржовими операціями (OTC), можуть полягати на будь-який термін, від тижня до 5 років. Виділяють так звані стандартні дати реалізації форв контрактів: тиждень, 2 тиждень, місяць, 2,3,6,9,12 місяців. Дата валютування в принципі у форв і свопі контрактах визначається аналогічно. Термін форв контракту починає відлік від спот-даты, виключення у форв контракті складають останні дні місяця або року. Якщо день валютування вал операції доводиться на кінець місяця або року і цей день є вихідним, то за дату валютування вважатиметься попередній робочий день. дата висновку сделки->валютирование спот (початок відліку терміну форв контракту)->валютирование форв контакту.

На ринку форвардних обмінних курсів домінують два типи його учасників: біржові валютні гравці, яких ще називають валютними спекулянтами, що купують і продають форвардні контракти, грунтуючись на своїх уявленнях про майбутні курси спот, і арбітражери, продаючі і купуючі форвардні контракти, виходячи з різниці процентних ставок, що існує вже, в різних країнах або на різних ринках.

Критерій

Форвардні

Місце торгівлі Міжбанківський, клієнтський, в будь-якому місця, по телефону або через комп системи

Стандартизація Всі умови контракту обмовляються сторонами

Регулювання Саморегулювання на основі звичаїв і традицій ринку в розрізі нац закон-ва

Реальне постачання базового активу Здійснюється в переважному числі 90% випадків

Привабливість для дрібних інвесторів У зв'язку з крупним номіналом контракту операції дрібних інвесторів утруднені

Терміни постачання Будь-які за угодою сторін

Регулярна переоцінка позицій Відсутній

Маржеві вимоги Відсутні

Операційні витрати Покриваються за рахунок спреда

Рівень кредитної риски Високий, потрібна оцінка кредитоспроможності контрагента

Дата розрахунку На дату обумовлену, вказану, в контракті

Форвардні операції це угоди між банком і клієнтом про покупку або продаж певної кількості іноземної валюти у встановлений термін (або в перебігу періоду) по курсу фіксованому у момент укладення оборудки. Форвардний контракт полягає, як правило, в цілях здійснення реального продажу або покупки відповідного активу, зокрема в цілях страхування постачальника або покупця від можливої несприятливої зміни цін.

Форвардні контракти є похідними інструментами ринку депозитів в іноземній валюті, що витікає з суті ринку депозитів (це засоби, що використовуються в торгівлі між банками, що працюють на валютному ринку; банківські ділери зберігають безстрокові внески в іноземній валюті в банках кореспондентах, розташованих у фінансових центрах, де дана іноземна валюта є внутрішньою). При розрахунку форвардного курсу використовуються: спот-курс; % ставки євровал ринку по обох валютах; термін операції.

Розрахунок форв курсу: У основі розрахунку форв курсу лежить його взаємозв'язок з хеджуванням вал рисок на ринку депозитів і кредитів. У цьому полягає суть форв контракту. ?%=%вал котировки-%базы котирування: якщо %вал котирування >%базы котировки-премия; якщо %вал котирування< %базы котировки-дисконт.

Пример: Экспортер ожидает получение экспортной выручки в $через 90 дней – 10млн$ как

%ставки срок спот-курс

USD(кредит) 4,125% 90 1,500

DEM(депозит) 7% 90

USD: 10млн+процент=10млн+10млн*4,125*3/12=10103125$

DEM: 10млн*1,5+%по депозиту=15262500DEM

Требования: 15262500DEM

USD/DEM=15262500/10103125=1,5107DEM=1$ -выиграл на курсе

%ставки срок спот-курс

USD(кредит) 7% 90 1,500

DEM(депозит) 4,125% 90

USD: 10млн+процент=10млн+10млн*7*3/12=10175000$

DEM: 10млн*1,5+%по депозиту=15154687,5DEM

USD/DEM=1,489DEM=1$ -проиграл на курсе

При расчете форв курса в основе которого лежат приведенные выше операции использ спот-курс, %ставки евровал рынка по обеим валютам (базе и вал котировки) и срок сделки. Премия по дисконту: pr/dis=(spot*∆%*дни)/(360*100+%базы котировки*дни) ∆%=%вал котировки-%базы котировки

Клієнт має намір продати 1 млн дол. США за фунти стерлінгів з постачанням протягом найближчих 6 місяців. Щоб уникнути валютної риски, банк міг би продати долари на дату укладення форвардної оборудки. Долари можна купити по поточному курсу євродоларів, а придбані на них фунти покласти на депозит (реінвестувати). Допустимо, шестимісячні процентні ставки по євродоларах складають 15% річних, а по фунту – 10%. Позиція банку на дату укладення форвардного контракту виглядає так.

Фунты стерлингов

Покупаем 800000 ф. ст. дол. США по курсу 1 ф. ст.=1,25 дол. Отдаем в кредит 800000 ф. ст под 10% годовых Доллары США

Продаем 1 млн дол. по курсу 1 ф. ст.=1,25 дол. Берем в долг 1 млн. дол. под 15% годовых

Позиция банка на дату исполнения форвардного контракта выглядит следующим образом.

Фунты стерлингов

Выплачивает основную сумму долга 800000 ф.ст. и проценты 40000 ф.ст.

Выплачивает клиенту сумму в фунтах. Доллары США

Выплачивает сумму долга в 1 млн дол. США плюс 75000 дол.

Получает от клиента 1 млн дол

Сума, що виплачується клієнтові у фунтах, повинна враховувати процентні платежі. З 800000 ф.ст. має відняти перевищення процентних платежів по доларовій позиці над відсотками, отриманими від надання стерлінгового кредиту. Для перекладу 75000 дол. у фунти слід визначити приблизний форвардний валютний курспо формулі: Приблизний форвардний курс = курс спот+(% для $?% для ?)/(100*365)*курс спот*число днів до исполн контракту.

Немає великої різниці у розмірі прибутку від розміщення засобів в доларовий депозит або покупки фунтів на умовах спот з їх одночасним форвардним продажем і інвестуванням на період між покупкою і продажем. Форвардна премія за фунти компенсує процентну різницю між доларовими і стерлінговими депозитами. Забезпечується паритет процентних ставок.

У основі формули підрахунку приблизного форвардного курсу лежить паритет процентних ставок. По цій формулі форвардна премія визначається складанням різниці процентних ставок з курсом спот і коректуванням результату на період виконання контракту. Існує емпіричне правило, що, якщо процентні ставки по депозитах в іноземній валюті вище, ніж по депозитах в національній валюті, то національна валюта йтиме з премією до такої валюти. Якщо процентні ставки по депозитах в національній валюті вище, ніж по депозитах в іноземній валюті, то національна валюта йде із знижкою.

  1. Яким чином розраховуються премії та дисконти при стандартних форвардних угодах? Наведіть правила розрахунку форвардних курсів купівлі та продажу. Яким чином відбувається закриття та пролонгація форвардних контрактів?

Особливості котирування: Форв курси котируються 2-мя способами, залежно від типу ринку, на якому осущест операція.

1)на клієнтському ринку: outright пункти(повністю, прямо), до 4-того знаку після коми.

форв контракт 3месяца €/$=1,2575/1,2580

2) на міжбанківському ринку (опті): своп-пункты

Bid offer

USD/DEM 1,5000 1,5005

спот-пункты 110 115

Особливістю своп-пунктов явл те, що вони не мають знаку. Для того, щоб визначити премія або дисконт записані в своп-пунктах, треба пам'ятати правило(«правило діагоналі»): якщо своп пункти зменшуються зліва направо (своп пункт покупки >своп пункту продажу), то валюта торгується з дисконтом і відніматиметься зі своп курсів покупки/продажу; якщо своп пункти збільшуються зліва направо (своп пункт покупки <своп пункту продажу), то це буде премія і пункти додаються до спот курсам покупки/продажу.

Можливий так само розрахунок форвардних кросс-курсов. При цьому, при їх розрахунку зберігаються ті ж правила, що і при розрахунку кросс-курсов спот/текущих. Форв курси, як і спот курси, котируються на двосторонній основі. Проте, в даному випадку форв курси покупки і продажу розраховуються по формулі:

pr/dis bid=(Sbid*(R вал bid-R бази offer)*дни)/(360*100+R бази offer*дни)

pr/dis offer=(Soffer*(R вал offer-R бази bid)*дни)/(360*100+R бази bid*дни)

Якщо форвардні пункти ростуть зліва направо (котирування bid менше котирування offer) — те для знаходження курсу аутрайт для дати валютування далі чим слот, форвардні пункти додаються до курсу слот.

Якщо форвардні пункти зменшуються зліва направо (сторона bid більше сторони offer), то для знаходження курсу аутрайт для дати валютування далі чим спот, форвардні пункти віднімаються з курсу спот.

Форвардні пункти також називають своп-пунктами, форвардною різницею або своп-разницей. Вони є абсолютними пунктами даного валютного курсу (у одиницях валюти котирування), на які коректується курс спот при проведенні форвардних операцій, і відображають різницю в процентних ставках за конкретні періоди між валютами, що продаються на міжнародних грошових ринках, — процентний диференціал (interest differential).

Існує правило, згідно якому:

Валюта з низькою процентною ставкою за певний період котирується на умовах форвард до валюти з високою процентною ставкою за той же період з премією.

Валюта з високою процентною ставкою за певний період котирується на умовах форвард до валюти з низькою процентною ставкою за той же період із знижкою або дисконтом.

Таким чином, форвардний курс розраховують збільшенням премії або відніманням знижки з поточного курсу спот. Форвардні пункти розраховуються таким чином:

Якщо отримані форвардні пункти матимуть позитивний знак, вони є премією і додаватимуться до курсу спот; у разі негативного знаку вони будуть знижкою і відніматися з курсу спот.

По даній формулі можна розрахувати середні форвардні пункти для середнього курсу аутрайт (не враховуючи сторони bid і offer). Проте, як курс спот, так і курс аутрайт котируються банками у вигляді подвійного котирування. Форвардні пункти також розраховуються як bid і offer.

Деколи можна зустріти котирування форвардних пунктів у вигляді:

—4/+4, що означає «навколо паритету» (round par.). Це відбувається якщо процентні ставки для двох валют на даний період рівні і фактично рівні форвардний і спот курси.

Форвардний курс в цьому випадку складатиме:

Наведіть правила розрахунку форвардних курсів купівлі та продажу.

Расчет форв курса: В основе расчета форв курса лежит его взаимосвязь с хеджированием вал рисков на рынке депозитов и кредитов. В этом заключается сущность форв контракта.

Пример: Экспортер ожидает получение экспортной выручки в $через 90 дней – 10млн$ как

%ставки срок спот-курс

USD(кредит) 4,125% 90 1,500

DEM(депозит) 7% 90

USD: 10млн+процент=10млн+10млн*4,125*3/12=10103125$

DEM: 10млн*1,5+%по депозиту=15262500DEM

Требования: 15262500DEM

USD/DEM=15262500/10103125=1,5107DEM=1$ -выиграл на курсе

%ставки срок спот-курс

USD(кредит) 7% 90 1,500

DEM(депозит) 4,125% 90

USD: 10млн+процент=10млн+10млн*7*3/12=10175000$

DEM: 10млн*1,5+%по депозиту=15154687,5DEM

USD/DEM=1,489DEM=1$ -проиграл на курсе

При расчете форв курса в основе которого лежат приведенные выше операции использ спот-курс, %ставки евровал рынка по обеим валютам (базе и вал котировки) и срок сделки. Премия по дисконту: pr/dis=(spot*∆%*дни)/(360*100+%базы котировки*дни) ∆%=%вал котировки-%базы котировки

Таким образом, форв контракты явл производным инструментом рынка депозитов в иностр валюте. ∆%=%вал котировки-%базы котировки: если %вал котировки >%базы котировки-премия; если %вал котировки< %базы котировки-дисконт.

если предположить, что курс спот и форвардный курс равны, то, рассчитав доходность депозитов в долларах и йенах, инвесторы заключили бы 2 контракта одновременно: 1. покупка долларов США на споте по курсу 125,0000 JPY 125.0000 = USD 1.0000 2. форвардный контракт (сделка аутрайт) на продажу долларов (то есть покупка обратно йен) по такому же курсу 125,0000 на день окончания депозита в сумме депозита и начисленных процентов: USD 1008.3300 = JPY126.0410 При этом сумма от размещения JPY 125.000 в депозит под 4% составила бы всего JPY 125.417. Например, требуется рассчитать форвардные пункты для сделки аутрайт доллара к ЕВРО с датой валютирования через 2 месяца и 10 дней после даты спот. Предположим, что форвардные пункты для стандартных периодов с прямыми датами составляют:

2 месяца 31-47

3 месяца 55-74

Разница между форвардными пунктами для 2 и 3 месяцев составляет: для стороны bid 55 - 31 = 24 для стороны offer 74 - 47 = 27 Для одного дня форвардные пункты 2-го месяца (период между 2-м и 3-м месяцем) составляют соответственно: для стороны bid 24/30 = 0.8 для стороны offer 27/30 = 0.9 Для 10 дней второго месяца форвардные пункты составят:

bid offer

0.8x10 = 8 0.9x10 = 9

Искомые форвардные пункты для периода в 2 месяца и 10 дней составят:

41 57

±8 ±9

49 – 66

закриття форвардних контрактів

Форв операції обов'язкові до використання, отже сторони, що уклали такий контракт зобов'язані виконувати всі умови контракту. Проте, на практиці виникають ситуації, коли клієнти банків не завжди будуть в змозі виконати контракт. У випадку, якщо клієнт не в змозі виконати узятих по форв контракту зобов'язань, він повинен закрити операцію на ринку спот: 1) якщо повинен був купити по форв контракту валюту, він її купить по форв курсу і продасть по курсу спот; 2) якщо повинен був продати по форв контракту –купить на ринку спот і продає по форв курсу. Такі операції наз розрахунковими форв контрактами. При цьому, на розрахунковому рахунку клієнта відображається тільки різниця між покупкою і продажем однакового кол-ва валюти по форв і споту курсу. Таким чином, клієнт не зобов'язаний мати на своєму рахунку в кол-ве забезпечення всієї суми контракту (зазвичай хапає 15-20%). При цьому, результат різниці курсів при закритті операції може бути «+» або «-».

пролонгація форвардних контрактів

У випадку, якщо операція клієнта не скасована, а термін оплати тільки перенесений, у клієнта виникне необхідність не тільки закрити попередній форв контракт, а укласти з банком новий. Курс, по якому буде розрахований з урахуванням поточного спот-курса і %ставок на дату його висновку, проте банк може запропонувати клієнтові продовжити попередній форв контракт, при цьому форв курси по такому контракту будуть розраховані за правилом «діагоналі». Тобто, новий курс буде розрахований як курс закриття попереднього форв контракту, скоректований на своп(форв) пункти по діагоналі. Курс закриття –это курс, який використовується для закриття форв контракту на ринку спот. Таким чином, при пролонгації форв контракту клієнт дістає можливість укласти операцію по вигіднішому для себе курсу.

Пример: Клиент заключил с банком форв контракт на покупку 200тыс € за $ по форв курсу 0,9587, но платеж перенесен на месяц позже.

€/$=0,9460/9470 -текущий курс и своп-пункты на дату валютирования

fw 1м 13 18

buy 1)200тыс€*0,9587=191740$ (списаны)

sell 2)200тыс€*0,9460=189200$ (начислено)

∆=2540$-проиграл (потери клиента при закрытии форв контракта)

В случае, если клиенту предложат продлить фор контракт, то он будет заключен по след форв курсу: курс закрытия: 0,9460+0,0018=0,9478$=1€-пролонгированный

Для сравнения рассчитаем курс не пролонгированного форв контракта:

Новый контракт: пролонгированный:200тыс€*0,9478=189560$

не пролонгированный:200тыс€*(0,9470+0,0018)=189760$

∆=200$-выиграл