Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы(7).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Що являють собою термінові валютні операції? Які види контрактів обертаються на терміновому валютному ринку?

На терміновому валютному ринку торгують валютою з постачанням в майбутньому по фіксованому курсу. В майбутньому означає дату валютирования-не раніше 3-тего робочого дня після дня висновку. Особливості термінових операцій: -наличие інтервалу в часі між укладенням оборудки і її виконання, що приводить до підвищених вал ризикам у разі наявності відкритих вал позицій; -курс виконань термінових контрактів не залежить від зміни поточного курсу на вал ринку; при настанні дати валютування, валюти купується і продається по курсу, фіксованому у момент укладення оборудки.

Базова техніка термінових операцій обуславливают слід ринкові сегменти(типи термінових контрактів):рынок форв контрактів на валюту; ринок спот контрактів на валюту; ринок вал ф'ючерсів; ринок вал опціонів (G1); ринок модифікованих контрактів, що виникли на основі попередніх (покоління next).

форвард (своп)

outright

опціон

ф'ючерс

клієнтський

міжбанківський

біржовою

Термінові контракти(деривати) стали відповіддю на потребу хеджувати (нейтрализовывать) ризики із-за коливання вал курсу. Термінові інструменти так само активно використовуються для арбітражу і спекуляції. Термінові валютні операції (форвардні, ф'ючерсні) - валютні операції, при яких сторони домовляються про постачання певної суми іноземної валюти через певний термін по курсу, зафіксованому на дату укладення оборудки. Мета їх застосування: - страхування від зміни курсів валют; - витягання спекулятивного прибутку.

Термінові валютні операції залежно від мети умовно діляться на: - конвертації (обмін валют); - страхові (страхування валютної риски); - спекулятивні (витягання прибули).

Ділення умовне, тому що мета витягання прибутку присутня і по-перше двох пунктах. Серед спекулятивних термінових операцій з валютою розрізняють гру на пониження або на підвищення курсу.

Різновиди термінових валютних операцій:

1. Форвардні операції. У момент висновку операції фіксуються термін, курс і сума, але до настання терміну (1-6 міс.) ніякі суми по рахунках не проводяться. У біржових котирувальних бюлетенях публікується курс для операцій "спот" і премії або знижки для визначення курсу по операціях "форвард". Якщо валюта по операції "форвард" котирується дорожчим, ніж при негайному постачанні на умовах "спот", то вона котирується з премією. Знижка або дисконт означає зворотне.

2. Аутрайт. Терміновий курс, в якому врахована премія або знижка, іменується курсом "аутрайт". При премії валюта на термін дорожча, ніж наявний курс, при знижці - дешевше. Маючи значення премії і дисконту обчислюється курс "аутрайт". Мета їх застосування полягає в страхуванні надходжень і платежів від валютної риски.

3. Операції з "опціоном" - операції з умовою нефіксованої дати постачання валюти. Одна із сторін по опційній операції має право вибирати для себе найбільш вигідні умови виконання зобов'язань. За це право друга сторона отримує премію, залежну від тривалості опціону, від різниці курсів при укладенні оборудки і обумовлених в даній операції. Їх мета - обмежити втрати від коливання курсів валют, тобто страхування надходжень і платежів у валюті від валютної риски. Опціон з валютою - угода, яка за умови сплати встановленої комісії (премії) надає одній із сторін операції купівлі-продажу право вибору (але не обов'язок) або купити, або продати певну кількість певної валюти по курсу, встановленому при укладенні оборудки, до закінчення обумовленого терміну (у будь-який день - американський опціон; на певну дату разів на місяць - європейський опціон). Розрізняють: - опціон покупця або операцію з попередньою премією; - опціон продавця або операцію із зворотною премією; - часовий опціон.

У разі опціону покупця утримувач опціону має право отримати валюту в певний день по обумовленому курсу. Покупець зберігає право відмовитися від прийому валюти, сплативши за це продавцеві премію як відступне. По опціону продавця утримувач опціону може поставити валюту в обумовлений день по певному курсу. Право на відмову від операції належить продавцеві і він платить премію покупцеві як відступне.

Часовий опціон - опціон відносно періоду часу, коли буде здійснено постачання валюти. Така операція має бути виконана до обумовленого терміну. По цій операції платник премії має право у будь-який момент часу в період опціону зажадати виконання операції по раніше зафіксованому курсу.

4. Валютний ф'ючерс - це угода, що означає зобов'язання продати або купити стандартну кількість певної валюти в певну майбутню дату по курсу, встановленому при укладенні оборудки. Різновидом валютної операції, що поєднує наявну і термінову операцію, є операції "СВОП" - це договір між двома суб'єктами по обміну зобов'язаннями або активами з метою поліпшення їх структури, зниження рисок і витрат. Такі операції використовуються в наступних цілях: 1) для здійснення комерційних операцій; 2) для придбання необхідної валюти без валютної риски для забезпечення міжнародних розрахунків; 3) для взаємного міжбанківського кредитування в двох валютах.