Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРим экзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
548.85 Кб
Скачать

95.Основні напрямки профілактичної діяльності органів внутрішніх справ

- Профілактика пияцтва, алкоголізму, наркоманії, токсикоманії, проституції і поширення СНІДу

- Профілактика правопорушень, вчинюваних у сфері побутових відносин

- Профілактика дитячої бездоглядно­сті, правопорушень неповнолітніх

- Профілактика бродяжництва, паразитизму, безпритульності

- Профілактика рецидивної злочинності

- Профілактика групової, організо­ваної і професійної злочинності.

Форми профілактичної діяльності органів внутрішніх справ:

1) реєстрація та своєчасне розкриття злочинів, а також розшук злочинців,

2) ведення справ профілактичного обліку осіб, схильних до правопорушень,

3) індивідуальні бесіди з ними;

4) застосування необхідних заходів впливу (попередження, штраф, адміністративний арешт, направлення на лікування, притягнення до кримінальної відповідальності);

5) проведення різноманітних операцій, рейдів з метою виявлення антисуспільних елементів, причин та умов, що сприяють скоєнню злочинів і вжиття заходів для їх ліквідації; 6) здіснення правової пропаганди серед населення.

Суб’єктами попередження злочинності є:

1. Державні органи, громадські організації (об’єднання),колективи, приватні структури (господарські, навчальні, благодійні),а також громадяни, які цілеспрямовано здійснюють на різних рівнях і

в різних масштабах профілактичну діяльність, наділені у зв’язку зцим певними правами й обов’язками і несуть відповідальність за їхреалізацію.

Для ефективного функціонування системи суб’єктів профілактикинеобхідно, щоб для профілактичної діяльності чітко визначалисьоб’єкти впливу і цілі роботи, забезпечувалась їх взаємодія,повноваження мали методичну і правову регламентацію, задачіреалізовувались підготовленими кадрами.

2. Органи внутрішніх справ (ОВС) здійснюють попереджувальнудіяльність переважно на спеціально-кримінологічному рівні. Цездійснення заходів, які безпосередньо впливають на криміногенніфактори, усуваючи або нейтралізуючи їх (профілактична робота зособами, поставленими на профілактичний облік), і які передбачаютьінформування відповідних державних органів, громадськихорганізацій, посадових осіб про виявлені в процесі здійсненняправоохоронної діяльності причини і умови вчинення злочинів (чи

окремих їх видів), що вимагають їх усунення.

ОВС здійснюють аналіз стану злочинності, її тенденції і факторів, щовпливають на неї, на обслуговуваній території. Розробляють пропозиціїдля комплексних планів попередження злочинності.

Частину профілактичних заходів ОВС здійснюють по справах щодоконкретних злочинів, інших правопорушень. Ці заходи мають головнимчином індивідуально-попереджувальний характер. Вони пов’язані ізвпливом на обставини, що обумовлюють поведінку певної особи.ОВС виконують загальнопрофілактичні (неперсоніфіковані)функції підтримання правопорядку на вулицях і в громадських

місцях.

Роль у попередженні злочинності підрозділів ОВС (карногорозшуку, дільничних інспекторів, слідчих, ДАІ та ін.) визначаєтьсяспецифікою покладених на них задач.

3. Органи прокуратури здійснюють нагляд за точним і однаковимвиконанням законів всіма органами державної влади, місцевогосамоврядування, посадовими особами, підприємствами, громадянами.

Органи прокуратури всіх рівнів виявляють і усувають порушення, якіможуть сприяти скоєнню злочинів.

Прокуратура організує координацію дій суб’єктів профілактичноїдіяльності, аналізує інформацію про злочинність, причини і умовирізних видів злочинів в області, районі, місті. Вносить подання,

приписи в будь-які органи, посадовим особам щодо усунення причині умов, що сприяють вчиненню злочинів.

4. Суд зобов’язаний по кожній справі встановити причини і умовискоєння даного конкретного злочину і вжити заходів (винесенняпостанов, ухвал тощо) в установі щодо усунення причин і умовскоєння злочинів.Профілактичний ефект діяльності суду пов’язаний, в першу чергу,з виконанням його основної задачі – здійснення правосуддя.

Виносячи справедливий і обґрунтований вирок по кримінальнихсправах, суд здійснює загальну і спеціальну превенцію. Особливепрофілактичне значення мають виїзні судові засідання.

Профілактичну направленість мають статистично-аналітичнаробота й узагальнення судової практики.