Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія економічних вчень - ВІДПОВІДІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
729.6 Кб
Скачать
  1. Теорії міжнародної торгівлі. Теорія а. Сміта та д. Рікардо

Існує декілька класичних теорій міжнародної торгівлі. До них належать:

  1. Меркантилістська та неомеркантилістська теорії

  2. Теорія абсолютних переваг

  3. Теорія співвідношення факторів виробництва

  4. Теорія відносних (порівняльних) переваг

  5. Теорія співвідношення факторів виробництва (Хекшера-Оліна)

  6. Парадокс Леонтьєва.

Теорія абсолютних переваг. її автор — шотландський еко-номіст А. Сміт (1723—1790), якого визнають і засновником су-часного «економіксу». Згідно з теорією абсолютних переваг, країні доцільно імпортувати ті товари, затрати на виробництво яких у цій країні більші, ніж у зарубіжних країнах. Відповідно слід експортувати ті товари, затрати на виробництво яких нижчі, ніж у зарубіжних країнах. Суть теорії зовнішньої торгівлі А. Сміта, або теорії абсолютних переваг: країни експортують ті товари, які вони виробляють з меншими витратами (у виробництві яких вони мають абсолютну перевагу), та імпортують ті товари, що продукуються іншими країнами з меншими витратами (у виробництві яких абсолютна перевага належить їхнім торговим партнерам). Перевагою теорії абсолютних переваг є те, що вона базується на трудовій теорії вартості та підтверджує переваги поділу праці не тільки на національному, але й на міжнародному рівні.

Теорія абсолютних переваг базується на таких припущеннях:

1) єдиним фактором виробництва є праця; 2) зайнятість повна, тобто усі наявні трудові ресурси використовуються у виробництві товарів; 3) всесвітнє господарство складається із двох країн, тому в міжнародній торгівлі беруть участь тільки дві країни, які продукують та торгують одна з одною тільки двома товарами; 4) витрати виробництва — постійні, а їх зниження збільшує попит на товар;

Теорія абсолютних переваг залишила без відповіді запитання: «А що робити тим країнам, у яких немає товарів, що мають абсо-лютні переваги перед товарами інших країн?».

Теорія відносних (порівняльних) переваг англійського економіста Д. Рікардо (1772—1823), стверджує, що в міжнародній торгівлі доцільно брати участь усім країнам. Згідно з цією теорією країні вигідно імпортувати той товар, відносні затрати на виробництво якого у ній перевищують затрати на експортований товар. Інакше кажу-чи, якщо якась країна має переваги над іншими країнами за ря-дом товарів, то їй доцільно зосередитись на виробництві і міжна-родній торгівлі тих з них, щодо яких її переваги найвагоміші. Теорія відносних переваг є теоретичною основою міжнародної спеціалізації. Отже, міжнародна торгівля вигідна всім країнам-учасницям, щоправда, вигоди країн не однакові, хтось їх має бі-льше, а хтось — менше. Теорія порівняльних переваг базується на тих самих припущеннях, що і теорія абсолютних переваг, використовуючи додатково поняття альтернативних витрат. Суть теорії порівняльних переваг: якщо країни спеціалізуються на виробництві тих товарів, які вони можуть виробляти з відносно нижчими витратами порівняно з іншими країнами (або, інакше кажучи, з меншими альтернативними витратами), то торгівля буде взаємовигідною для обох країн, незалежно від того, чи є виробництво в одній з них абсолютно ефективнішим, ніж в іншій.