Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія економічних вчень - ВІДПОВІДІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
729.6 Кб
Скачать
  1. Економічні наслідки запровадження квоти.

Квота — це кількісна міра обмеження експорту чи імпорту товару визначеною кількістю або сумою на певний проміжок часу. В результаті впровадження квоти виникають майже ті ж самі ефекти, як і при впровадженні тарифу. Відповідно, впровадження квоти має негативні наслідки для економіки країни.

Нейтральні ефекти:

Ефект доходів (c) – об’єм збільшення доходів бюджету.

Ефект перерозподілу (а) – перерозподіл доходів від споживачів до виробників продукції, яка конкурує з імпортом. Тобто різниця між додатковим прибутком виробників та їх додатковими витратами на виробництво додаткової кількості товару.

Негативні ефекти:

Ефект захисту (b) – це економічні втрати країни, які виникають в результаті необхідності внутрішнього виробництва під захистом тарифу додаткової кількості товару за умов більш високих витрат.

Ефект споживання (d) – це скорочення споживання товару на національному ринку внаслідок збільшення ціни.

Відмінності від економічних наслідків введення тарифу:

1) імпортний тариф веде до перерозподілу доходу від споживачів до державного бюджету, тоді як квота – від споживачів до імпортуючих компаній (ефект с);

2) за умов підвищення внутрішнього попиту наявність імпортного тарифу веде до збільшення імпорту та збереження рівня цін, тоді як квота – до зростання цін.

Таким чином, квота у порівнянні з тарифом має більш обмежуючий характер, бо веде до більших негативних наслідків, ніж тариф. Ліцензування – це регулювання ЗЕД шляхом надання дозволу на експорт або імпорт певного обсягу товарів за певний період. Існує 4 форми ліцензій:

1) разова – стосується конкретної угоди; 2) генеральна ліцензія – діє протягом року для одного товару без обмеження його кількості; 3) глобальна – дається на експорт у будь-яку країну без обмежень в кількості чи вартості за певний час; 4) автономна – дозвіл, який не може бути відхилений державними органами (видається автоматично).

У світовій практиці існує 3 механізми розподілу ліцензій:

1) аукціон; 2) система явних переваг – ліцензію отримують тільки ті виробники, що мають здатність до експорту (критерій визначається державою, наприклад, рівень виробництва, рівень продаж і т.д.); 3) розподіл на неціновій основі – сюди включається і можливість лобіювання. Добровільні обмеження експорту – кількісні обмеження, які базуються на зобов’язанні партнера обмежити, або не розширювати обсяг експорту. У випадку добровільного обмеження експорту, ефект доходу отримується експортером. Імпортуюча країна втрачає ефект доходу, а також ефект захисту та споживання. Добровільні обмеження експорту мають більш негативні наслідки для імпортуючої країни, ніж тариф та квотування, але менші негативні наслідки для експортуючої країни, ніж квотування чи тариф в імпортуючій країні.

Будь-які обмеження – тарифні чи нетарифні – мають негативні наслідки для експортуючої чи імпортуючої країни, тобто для світової економіки в цілому.

  1. Економічне зростання, поняття та значення, чинники економічного зростання.