Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsSP.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
761.91 Кб
Скачать

8.Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних та сімейних правовідносин.

Правовідносини не перебувають у стані спокою. Вони виникають, змінюються і припиняються на підставі передбачених в законі обставин — юридичних фактів. Всі юридичні факти можна поділити на дві групи: події і дії.

Події — настають незалежно від волі людей (стихійні лиха, смерть людини, закінчення строку тощо). Але внаслідок подій у спадкоємців виникає право на спадщину, у страхувальника — право на відшкодування шкоди.

Дії — результат свідомої діяльності людини. Вони поділяються на:

- правомірні (тобто такі, що відповідають приписам закону);

- неправомірні (такі, що суперечать закону).

Правомірні дії поділяються на правочини, юридичні вчинки, адміністративні акти. Якщо правочини (за ЦК 1963 p. — угоди) — це вольові, правомірні дії осіб, спрямовані на виникнення, зміну чи припинення цивільних прав та обов'язків (наприклад, при укладенні договору купівлі-продажу покупець має на меті стати власником майна, а продавець — набути гроші за це майно), то юридичні вчинки створюють правові наслідки незалежно від спрямованості волі осіб, які їх вчиняють. Так, створення художнього твору може бути спеціально і не спрямоване на виникнення правовідносин, але незалежно від цього художник набуває авторське право.

Неправомірні дії можуть бути підставами виникнення правовідносин у випадках заподіяння шкоди, набуття чужого майна без достатніх правових підстав тощо.

Класифікація підстав припинення цивільно-правового договору.

У звязку з тим, що підставою припинення названого договру, як визначено, є юридичний факт чи їх сукупність, спробуємо застосувати до даної класифікації класичну класифікацію юридичних фактів. За таким критерієм, як наявність чи відсутність у діях учасників цивільних правовідносин їх волі, класифікували юридичні факти на дії і події. Дія як підстава припинення цивільно – правового договору – це юридичний факт чи їх сукупність, тобто така життєва обставина або сукупність обставин, що виникають за волею сторони, сторін договору чи інших учасників цивільних правовідносин, які уповноважені законодавством вимагати припинення договору і спрямовані на припинення договору між його сторонами під час строку дії останнього або після закінчення дії договору в разі коли його умови не виконані зобовязаною стороною, а строк позовної давності ще не сплинув. Така воля може бути вираженою однією чи двома сторонами договору відразу. Окрім сторін, воля може бути виявлена іншими учасниками цивільних правовідносин, які не є сторонами договору, але котрі уповноважені відповідно до законодавства України вимагати припинення цивільно-правового договору. До вказаних осіб можна віднести Антимонопольний комітет України.

До юридичних фактів як підстав припинення договору належать події. Подія як юридичний факт є життєвою обставиною чи їх сукупністю, які виникають поза волею осіб – сторони чи сторін цивільно правового договору та припиняють договір в силу настання таких обставин під час дії договору. Після закінчення дії договору, в разі невиконання зобовязаною стороною його умов до часу спливу позовної давності, ця сторона ця сторона відповідатиме за прострочення виконання умов договору та не буде звільнятися від відповідальності через настання події. Події в свою чергу можна поділити на дві групи залежно від того, у разі настання яких стає відсутнім субєкт чи обєкт договору. До першої групи слід віднести смерть фізичної особи, сторони договору, до другої не можливість виконання через зницення речі, яка є предметом договору.

Проаналізувавши поняття підстави припинення договору, визначивши класифікацію підстав його припинення, можна зробити наступні висновки. Підставою припинення договру називається юридичний факт чи їх сукупність, тобто життєва обставина чи їх сукупність, з якими норми цивільного права повязують припинення існуючих договірних відносин між сторонами договору на майбутнє під час дії договору чи після його закінчення у разі, коли умови договру невиконані зобовязаною стороною, але строк позовної давності ще не сплинув.

Визначення правових підстав припинення договору допоможе встановити : які саме з них за змістом вважаються правовими підставами припинення договору, тобто які саме обставини викличуть правові наслідки у вигляді припинення договірних відносин між сторонами договору. Визначення поняття підстави припинення договору та класифікація підстав допоможе у майбутньому чітко визначити та розмежовувати окремі їх види, зясовувати механізм і правові наслідки припинення договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]