Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsSP.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
761.91 Кб
Скачать

116. Спосіб, місце і строк виконання зобов'язань

Спосіб — це порядок виконання зобов'язання, визначений нормативними актами або договором. Він залежить від характеру зобов'язання. Взаємні зобов'язання здебільшого виконуються одноразово (ст. 171 ЦК). Наприклад, за договором купівлі-продажу передача речі і сплата купівельної ціни виконуються одноразово, якщо інший порядок не випливає з закону або сутності зобов'язання, як у разі договору купівлі-продажу із розстроченням платежу.

До способу виконання зобов'язання належить питання про його валюту. Відповідно до ст. 169 ЦК валюта грошового зобов'язання повинна бути націонал ьною. Декретом Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю»2 встановлено, що використання іноземної валюти на території України як засобу платежу або як застави потребує індивідуальну ліцензію Національного банку України. В зовнішньоекономічних договорах (контрактах) використовується валюта угоди, якщо інше не передбачено законодавством України (п. 4 ст. 5).

По грошовому зобов'язанню або зобов'язанню передати цінні папери боржникові надається право в разі відсутності кредитора, а також в разі ухилення його від прийняття виконання або іншого прострочення з його боку, а так само при відсутності представника недієздатного кредитора, внести на депозит нотаріальної контори належні гроші або цінні папери. В цьому випадку боржник проводить виконання не кредитору, а нотаріальній конторі, яка сама повідомляє кредитора, що для нього наступило виконання, а боржник вважається таким, що повністю виконав зобов'язання. Боржник складає заяву з зазначенням останньої відомої йому адреси кредитора і причин, які не дозволяють йому провести виконання зобов'язання, а нотаріус видає йому квитанцію або вчиняє напис на документі, що посвідчує заборгованість (ст. ст. 85, 86 Закону України «Про нотаріат»1).

Місце виконання зобов'язання визначається законом, актом планування, договором або випливає із сутності зобов'язання. Якщо нічим наведеним місце не визначене, то воно встановлюється за правилами ст. 167 ЦК:

по зобов'язанню передати будівлю — за місцем знаходження будівлі;

по грошових зобов'язаннях між громадянами — за місцем проживання кредитора в момент виникнення зобов'язання, а якщо кредитор в момент виконання зобов'язання змінив місце проживання і повідомив про це боржника, то в новому місці проживання кредитора з віднесенням за рахунок кредитора всіх витрат, пов'язаних із зміною місця виконання;

по грошових зобов'язаннях між юридичними особами місце виконання визначається за правилами розрахунків через установи банку;

по всіх інших зобов'язаннях — за місцем проживання боржника.а якщо боржником є юридична особа — за місцем її знаходження.

Зобов'язання повинні виконуватися в установлений строк (ст. 161 ЦК). Якщо строк виконання зобов'язання не встановлений або визначений моментом витребування, то зобов'язання повинно бути виконане на вимогу кредитора. Боржник повинен виконати таке зобов'язання в семиденний строк з дня пред'явлення вимоги кредитором, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із закону, договору або із змісту зобов'язання (ст. 165 ЦК).

В законі може бути встановлений більш тривалий пільговий строк для боржника. Так, відповідно до ч. 1 ст. 259 ЦК кожна з сто-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]