Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Правова культура та її рівні.

Правова культура є частиною загальної культури і зу­мовлена соціальним, духовним, політичним, економічним ладом суспільства. Підкреслимо, що правова культура включає тільки прогресивні, соціально корисні та цінні правові явища. У свою чергу правова культура також є цінністю, оскільки дозволяє людям користуватися благами свободи і справедливості, служить забезпеченню правопо­рядку, вищих інтересів суспільства і держави.

Залежно від носія правової культури розрізняють: 1) пра­вову культуру особистості; 2) правову культуру професійної групи; 3) правову культуру суспільства

Правова культура особистості — це якісний правовий стан особистості, що включає знання і розуміння індивідом пра­ва, повагу до нього, а також його дії відповідно до нього.

Структура правової культури особистості:

  1. ідеологічний елемент — знання і розуміння права, здатність особи тлумачити зміст норм права, визначати мету Правова культура особистості виявляється в підготовлено­ сті до сприйняття прогресивних, цивілізованих правових ідей і законів, в уміннях і навиках користуватися правом,

  1. психологічний елемент — повага до права, засно­вана на особистій переконаності в його ефективності якзасобу регулювання суспільних відносин.

  1. поведінковий елемент — переконання в необхідності діяти відповідно до розпоряджень правових норм, У цьому плані правова культура — це результат творчої культурної діяльності індивіда у сфері права.

Не кожного індивіда, що знає і розуміє юридичні норми, можна вважати правокультурною людиною. Правокуль-турну особистість характеризують: фактична правомірна поведінка; позитивне ставлення до права, усвідомлення соціальної значущості права і правопорядку, поважне став­лення до прав інших індивідів; правова активність.

Правова культура суспільства — це система загально­людських і національних цінностей, досягнутих суспіль­ством у правовій сфері, що характеризують рівень його правового прогресу Структура правової культури суспільства складається з наступних елементів:

  1. право як вираз загальнолюдських і національних цінностей — свободи, справедливості, природних прав лю­дини, демократії, — а також механізмів їх закріплення і реалізації;

  1. культура правотворчої

  1. високий рівень суспільної правосвідомості, для якої характерні правова інформованість населення, повага до права і закону

Механізм дії права та його складові.

Механізм правового регулювання — це система правових засобів (способів і форм), за допомогою яких забезпечується впорядкування суспільних відносин, їхня відповідність вимогам правових норм.

1. Норми права і принципи права, об'єктивовані в законах та підзаконних

нормативно-правових актах.

2. Акти тлумачення права (інтерпретаційні акти).

3. Акти застосування норм права (правозастосувальні акти).

4.Правовідносини, суб'єктивні права та юридичні обов'язки суб'єктів

правовідносин. Правове регулювання являє собою процес послідовного використання правових засобів для розвитку суспільних відносин, шляхом врегулювання поведінки їхніх учасників, тобто механізм правового

регулювання складається з ряду стадій.

Перша стадія механізму правового регулювання є регулювання суспільних відносин на нормативно-правовому рівні, тобто регулювання всіх відносин даного виду, які виникають й існують, за допомогою встановлення певної правової норми.

Друга стадія передбачає індивідуалізацію певної правової норми щодо

Механізм правового регулювання утворюють:

вимог певного конкретного випадку. На цій стадії правозастосувальні акти закріплюють за суб'єктом правовідносин певні суб'єктивні права чи юридичні обов'язки.

Третя стадія механізму правового регулювання — це реалізація

правової норми у правомірній поведінці суб'єктів правовідносин. На цій стадії відбувається реалізація норм права, тобто досягається безпосередній результат дії механізму правового регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]