Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Фізичні та юридичні особи.

Фізичні особи — це громадяни або піддані певної держа­ви, іноземні громадяни або піддані, особи без громадян­ства.

Загальна правоздатність фізичної особи виникає з моменту народження і припиняється її смертю. Прийнято вважати, що об'єм правоздатності є незмінним упродовж людського життя. Але якщо враховувати галузеві особли­вості, то слід визнати, що це не так. Наприклад, консти­туційно-правова здатність бути учасником виборів, членом політичної партії набувається тільки з досягненням пов­ноліття, а здатність бути обраним до органів державної влади — ще пізніше. Цивільно-правова правоздатність державних службовців, працівників правоохоронних орга­нів обмежена законом: вони не мають права займатися підприємницькою діяльністю. Крім загальної і галузевої правоздатності фізична особа може володіти спеціальною правоздатністю. Вона пов'язана з особливими знаннями, уміннями, навиками, якими повинен володіти суб'єкт пра­ва. Наприклад, надавати медичні або юридичні послуги може тільки особа, яка має відповідну професію і ліцензію на цей вид діяльності.

Дієздатність фізичної особи залежить від віку і пси­хічного стану фізичної особи.

Деліктоздатність фізичної особи залежить від осуд­ності (здатності усвідомлювати свої дії і керувати ними) і досягнення певного віку.

Юридична особа — це організація, створена шляхом об'єднання осіб і майна і зареєстрована в установленому порядку.

Ознаки юридичної особи:

  1. організаційна єдність. Юридична особа має певнуструктуру (відділи, управління, цехи, інші підрозділи), 2) наявність відособленого майна. Організація повиннамати своє майно, відокремлене від майна засновників абоінших юридичних осіб.

  2. самостійна майнова відповідальність. Юридична особа сама відповідає за здійснювані нею операції, за борги та інші зобов'язання. Наприклад, держава не відповідає за борги державних підприємств;

  3. участь в цивільному обігу від свого імені. Юридич­ на особа має власну назву, закріплену державною реєстра­ цією. Воно має право набувати права і обов'язки, визна чені її статутом або іншим установчим документом. Напри­ клад, юридична особа має право набувати майно, особисті немайнові права, укладати різні угоди;

  4. здатність бути позивачем і відповідачем у суді. Від свого імені юридична особа має право бути учасником ци­ вільного або господарського процесу.

Правоздатність, дієздатність і деліктоздатність юридич­ної особи виникають одночасно, з моменту її державної реєстрації і припиняються з її ліквідацією, яка фіксується виключенням юридичної особи з державного реєстру. Пра-восуб'єктність юридичної особи носить спеціальний харак­тер. Вона має право здійснювати тільки ті дії, які зафіксо­вані в її установчих документах.

Об'єкти правовідносин

Об'єкти правовідносин — це соціальні цінності та блага, з приводу володіння якими суб'єкти вступають у правовід­носини, здійснюють свої права та обов'язки.

Традиційно розрізняють матеріальні та нематеріальні блага і цінності.

Серед матеріальних цінностей виділяють:

1) природні об'єкти (ліс, земля, надра, водні ресурси);

2) штучно створені об'єкти речі (наприклад, авто­мобіль, будівля, гроші, цінні папери, валютні цінності).

Межа між цими групами матеріальних об'єктів достат­ньо умовна, оскільки речі створюються на основі викори­стання природних ресурсів, а природні ресурси можуть виступати як річ, майно (наприклад, земельна ділянка).

У категорії матеріальних цінностей розрізняють рухоме і нерухоме майно, засоби виробництва (устаткування, зем­ля, сировина) і предмети споживання (одяг, продукти, житло).

Серед нематеріальних благ і цінностей виділяють:

  1. особисті не майнові блага (життя, здоров'я, честь, гідність);

  2. послуги (результат трудової та іншої діяльності у сфері освіти, охорони здоров'я, побутового обслуговування, перевезень тощо);

  3. результати наукової, технічної, художньої твор чості (твори літератури, мистецтва, музики, науки, ком­ п'ютерні програми тощо);

  4. загальносоціальні блага і цінності (громадський порядок, національна безпека, екологічне благополуччя тощо).

Одне і те ж благо може бути об'єктом різноманітних правовідносин. Наприклад, створена скульптором статуя є об'єктом авторського права, об'єктом купівлі-продажу, якщо він виставляє її на продаж, об'єктом права власності, якщо хтось її купить, об'єктом охорони культурних цін-, ностей тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]