Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
537.09 Кб
Скачать

Тема 6. Процес навчання, його закономірності та принципи Лекція

Поняття про процес навчання. Структурні компоненти процесу навчання: цільовий, стимулюючо-мотиваційний, змістовий, операційно-діяльнісний, контрольно–регулюючий і оціночно-результативний. Двосторонній характер процесу навчання. Викладання як діяльність вчителя, його структура: планування роботи, організація навчальної діяльності учнів, врахування темпів індивідуального психічного розвитку учнів, їхніх пізнавальних можливостей, стимулювання навчальної діяльності, контроль за виконанням навчальних дій, аналіз результатів. Учіння: пізнавальний процес, що здійснюється учнями під керівництвом учителя. Психологічний та педагогічний аспекти засвоєння учнями знань.

Основні функції процесу навчання: освітня, розвиваюча, виховна та їх взаємозв’язок.

Суперечності та рушійні сили процесу навчання. Їх вплив на динаміку, діалектику, характер оволодіння знаннями, інтенсифікацію процесу навчання.

Основні закономірності процесу навчання: обумовленість навчання суспільними потребами, залежність від умов, в яких воно відбувається, взаємозалежність процесів навчання, освіти, виховання, розвитку особистості; взаємозв’язок навчальних і реальних пізнавальних можливостей учня; єдність процесів викладання й учіння; взаємозалежність завдань, змісту, методів і форм навчання.

Принципи навчання: вихідні положення, що визначають зміст, організаційні форми і методи навчального процесу відповідно до цілей і закономірностей навчання. Характеристика принципів навчання: принцип спрямованості навчання на вирішення завдань освіти, розвитку й виховання; принципи науковості, систематичності і послідовності, доступності, свідомості й активності, наочності, міцності знань, умінь і навичок, індивідуального підходу до учнів та інші. Умови застосування принципів навчання, їх взаємозв’язок.

Основні етапи оволодіння знаннями (ланки процесу навчання): сприймання, усвідомлення, осмислення, запам’ятовування, закріплення, застосування знань і умінь в практичній діяльності.

Потреби та інтереси як основа мотивації учіння. Мотивація учіння школярів: види мотивів, їх формування та розвиток, вивчення їх учителем; формування навчальних інтересів; пізнавальні інтереси у навчанні; пізнавальна активність, самостійність і творча ініціатива учнів.

Завдання для самостійної роботи (2 год)

Опорні поняття: дидактика, процес навчання, функції навчання, рушійні сили навчального процесу, закономірності навчального процесу; принципи навчання; структурні компоненти процесу навчання; викладання; учіння; основні етапи оволодіння знаннями; мотивація учіння школярів.

  1. Дайте визначення поняттю процесу навчання, його структури, функції та рушійних сил.

  2. Характеристика закономірностей та принципів процесу навчання, їх взаємозв’язок.

  3. Етапи засвоєння знань учнями. Основні етапи оволодіння знаннями.

  4. Мотивація учіння школярів. Види мотивів.

Практичні завдання:

  • Ознайомтесь із Національною доктриною розвитку освіти і визначте провідні завдання реформування навчального процесу в середній загальноосвітній школі.

  • Визначте та обґрунтуйте суттєві ознаки навчання як виду пізнавальної діяльності людини.

  • Дайте порівняльну характеристику структури процесів викладання та учіння, вказавши на їх спільні риси і відмінності.

  • Сформулюйте освітню, виховну та розвиваючу мету на прикладі одного з уроків історії (клас, тема уроку - на вибір студента).

  • На основі аналізу праці Ш.О.Амонашвілі «Как живёте, дети?»:

  • визначте, на які принципи навчання спирається вчитель, проводячи урок;

  • сформулюйте для себе як майбутнього вчителя 6-8 правил організації навчального процесу на основі досвіду педагога-новатора.

  • На основі власних спостережень назвіть найголовніші мотиви учіння сучасних старшокласників.

  • Сформулюйте аргументовані судження на користь вивчення учнями історії