Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_ZED_konspekt.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Тема 5. Організаційно – правові основи здійснення контрактної діяльності на зовнішньому ринку

5.1. Поняття та види міжнародних контрактів.

Міжнародний контракт (або міжнародний договір, угода) – це домовленість про комерційний обмін цінностями між різнонаціональними контрагентами, причому суттєвим принципом її здійснення є те, що в її результаті кожен з учасників збільшує особисту цінність об’єкта, що обмінюється.

Контракт купівлі-продажу є основним комерційним документом, що оформлює зовнішньоторговельну угоду, який містить письмову домовленість сторін про постачання товару: зобов’язання продавця-експортера передати визначений товар у власність покупця-імпортера прийняти цей товар та сплатити за нього визначену грошову суму, чи зобов’язання сторін виконати умови товарообмінної угоди.

В міжнародній торговельній практиці існують різноманітні контракти; іх зміст залежить від операції, яку збираються здійснити контрагенти. Але незважаючи на всю різноманитнисть видів контрактів, в основі кожного з них лежать положення классичного контракта купівлі-продажу, що має розглядатися у даній та наступній темах.

В основу класифікації контрактів покладені різні принципи: напрямки руху товарів (експортні, імпортні чи зустрічні поставки), терміни здійснення угод, форми оплати та ін.

Перелічимо деякі з них:

  1. Разові контракти можуть бути з коротким терміном постачання (сировина) і з довгим терміном постачання (комплектне і складне устаткування – 3-5 і більше років).

  2. Контракти з періодичним постачанням передбачають регулярне періодичне постачання узгодженної у них кількостей товарів протягом встановленного терміну. Цей термін може бути коротким (1 рік) чи довгим (5-10 років). Такі контракти можуть бути укладені на промислову сировину і напівфабрикати (вугілля, природний газ, руди та ін.).

  3. Контракти з оплатою в грошовій формі передбачають оплату в узгодженій сторонами валюті з використанням обумовленого в контракті способа платежу і форми розрахунку.

  4. Контракти з оплатою повністю в товарній формі укладаються на бартерні угоди. Розрахунки в іноземній валюті не передбачаються.

  5. Термінові контракти укладаються на товар, який необідно одержити у визначений термін (наприклад, насіння до сівби), а інші умови мають менше значення. При порушенні терміну покупець анулює контракт з використанням санкцій.

  6. Попередній контракт – це договір, по якому сторони мушуть укласти у майбутньому договір на передачу товарів на умовах, що передбачені у попередньому контракті. На сторону, що необумовленно ухиляється від укладення контракту, що передумовлен таким договором, покладається відшкодування іншій стороні збитків, що викликані ухиленням від укладання остаточного договору.

Широке розповсюдження в міжнародній торговій практиці отримало використання так званих типових контрактів.

Типовий контракт – це примірний договір чи ряд уніфікованих умов, що викладані у письмовій формі та зформульовані зазделегідь з урахуванням торгової практики та звичаїв, прийнятих сторонами після того, як вони були узгоджені з вимогами конкретної угоди. Він використовується тільки до визначених товарів чи видів торгівлі.

За формою типові контракти можуть бути різноманітні.

По-перше, контракт може бути представлено у вигляді документу, який учасники можуть використовувати як сам контракт у тому випадку, якщо вони підпишуть та заповнять статті, що потребують узгодження (наприклад, найменування сторін, кількість, якість, ціна, термін та місце поставки, платіж).

По-друге, типовий контракт – це можуть бути загальні умови купівлі-продажу. Загальні умови – це список статей контракту, розроблених з урахуванням торгової практики.

Розробкою типових контрактів та впроводженням їх у практику займається Європейська комісія ООН. За її керівництвом розроблено більш 30-ти варіантів типових контрактів та загальних умов купівлі-продажу. Щодо масових та сировинних промислових товарів, контрагенти віддають перевагу типовим контрактам, що розробляються галузевими асоціаціями.

Типовий контракт, за визначеними умовами, може бути оптимальним варіантом договору та суттєво скорочує процес самих переговорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]