Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Встановлення відступів тексту з використанням координатної лінійки.

За допомогою спеціальних мітчиків на горизонтальній масштабній лінійці можна встановити відступ абзацу відносно лівого та правого полів сторінки, а також відступ першого рядка абзацу. При цьому останній відступ може бути двох типів: перший рядок знаходиться всередині абзацу та перший рядок виступає зліва над абзацом.

Маркер відступу першого рядка абзацу

Для встановлення необхідних відступів з використанням координатної лінійки, потрібно навести курсор на потрібний маркер, натиснути на ньому лівою клавішею миші, і перемістити маркер в потрібне положення.

Вказані відступи можна встановлювати також з допомогою діалогового вікна форматування абзацу, викликаного командою Формат - Абзац.

Створення розривів сторінок, колонок та розділів.

Для створення нового розділу можна скористатись командою Розрив з пункту меню Вставка. При цьому відкривається однойменне діалогове вікно, в розділі Новий розділ якого потрібно вибрати місце, де повинен починатись наступний розділ і закінчуватись попередній:

  • На текущей странице - наступний розділ починається безпосередньо після попереднього, без вставки розриву сторінок;

  • Co следующей странице - наступний розділ починається з нової сторінки (між попереднім і наступним розділом вставляється маркер кінця сторінки);

  • С четной страницы - новий розділ буде починатись з найближчої парної сторінки;

  • С нечетной страницы - новий розділ буде починатись з найближчої непарної сторінки.

Команда Розрив крім вставки нового розділу дозволяє встановити:

  • новую страницу - примусова вставка розділювача, після якого дана сторінка автоматично закінчується, а курсор переходить на нову сторінку. Цю операцію можна також виконати за допомогою комбінації клавіш Ctrl-Enter;

  • новую колонку - примусова вставка розділювача, після якого дана колонка автоматично закінчується, а курсор переходить на нову колонку. Дану операцію можна також виконати за допомогою комбінації клавіш Ctrl+Shift+Enter.

Нумерація сторінок.

Для вставки нумерації сторінок досить в пункті меню Вставка вибрати команду Номера сторінок. При цьому відкривається однойменне вікно в якому потрібно вказати положення номера на сторінці. У випадаючому списку Положення вказується вертикальне положення: Вверху сторінки - у верхньому або Внизу сторінки - в нижньому колонтитулі сторінки. У випадаючому списку Вирівнювання потрібно вказати горизонтальне положення номера: Слева, Справа, По центру, Внутри, Снаружи (останні два елементи мають сенс при дзеркальних полях відступів).

Якщо встановити опцію Номер на первой странице, то буде встановлено номер і на першу сторінку документу. Інколи потрібно, щоб на першій сторінці номер не проставлявся (наприклад, перша сторінка титульна), тоді дану опцію слід вимкнути.

Для зміни параметрів шрифту нумерації сторінок, потрібно ввійти в режим редагування колонтитула, після чого виділити номер сторінки і вибрати відповідні параметри форматування шрифту так, як це прийнято для форматування символів звичайного тексту.

Створення та використання колонтитулів.

Колонтитули - це текст або графічні зображення, що повторюються зверху та знизу на кожній сторінці документу. Тому колонтитули відповідно поділяються на: верхній та нижній колонтитул.

Для того, щоб добавити в документі колонтитули, потрібно в пункті меню Вид вибрати команду Колонтитули і на екрані з'явиться панель інструментів Колонтитули.

Якщо потрібно перейти від верхнього до нижнього колонтитулу або навпаки - можна натиснути відповідну піктограму або скористатись лінійкою прокрутки.

В колонтитул можна добавити поля, які автоматично визначають і проставляють номер сторінки, загальну кількість сторінок документу, поточну дату, час тощо; все це можна вибрати на панелі інструментів Колонтитули. Текст колонтитулів вводиться і форматується так само, як і будь-який інший текст документа, тому вирівняти (наприклад, відцентрувати) номер сторінки, час, дату або інший текст можна так само як і основний текст документу.

Створення колонтитулів у нових розділах.

Якщо необхідно, щоб в різних розділах текстового документу колонтитули відрізнялись, то слід перейти до редагування колонтитула у відповідному розділі і вимкнути піктограму Як в попередньому розділі. Після цього потрібно створити текст колонтитула для даного розділу. Встановивши відповідні параметри у вікні Параметри сторінки, можна добитись різних колонтитулів на парних та непарних сторінках для цього розділу.

Для того, щоб відредагувати зміст колонтитула або знищити його, можна двічі натиснути ліву клавішу миші на ньому або в пункті меню Вид повторно вибрати команду Колонтитули. Після цього відредагувати його вміст. Якщо колонтитул потрібно знищити, то слід виділити весь його вміст і натиснути клавішу Delete.

Форматування сторінок.

Для встановлення будь-яких параметрів форматування сторінки потрібно відкрити вікно Параметри сторінки яке викликається однойменною командою з пункту меню Файл або двічі натиснути ліву клавішу миші на сірому фоні розмірних лінійок.

В закладці Поля діалогового вікна Параметри сторінки встановлюються розміри полів відступів від країв сторінки до тексту документу: Верхнє -зверху, Нижнє - знизу, Ліве - зліва та Праве - справа.

В даній закладці можна також встановити відступи від верхнього та нижнього країв сторінки до відповідних колонтитулів. Ці параметри встановлюються в розділі Від краю до колонтитула, де вказуються відступи до верхнього та нижнього колонтитулів. Вказані відступи повинні обов'язково бути менші за верхнє та нижнє поле сторінки.

У випадаючому списку Примінити потрібно вказати на яку частину документу поширюються встановлені параметри форматування сторінки: Ко всему документу; К зтой секции; До конца документа; К выделенному тексту.

В закладці Размер бумаги у однойменному випадаючому списку можна встановити стандартний формат розмірів аркушів паперу, на яких буде відбува­тись друк документу.

В розділі Орієнтація потрібно вказати просторове розміщення (орієнтацію) сторінки. При цьому, якщо вибрати книжная, то встановиться вертикальна, а при виборі альбомная - горизонтальна орієнтація сторінки.