Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Переміщення фрагменту тексту

1 Спосіб

- Виділити фрагмент, що переміщується.

- Одним із способів подати команду : (а) команда Правка – Вырезать головного меню

або (б) команда Вырезать контекстного меню (викликається правою клавішею мишки на виділеному) або (в) кнопка Вырезать на панелі інструментів або (г) комбінація клавіш Ctrl+Х.

- Перемістити курсор в те місце, де передбачається розмістити початок фрагменту, що переміщується.

- Одним із способів подати команду вставки: (а) команда Правка – Вставить головного меню або (б) команда Вставить контекстного меню або (в) кнопка Вставить на панелі інструментів або (г) комбінація клавіш Ctrl+V.

2 Спосіб

За допомогою миші – (1) виділити фрагмент, що переміщується, (2) навести на виділений фрагмент курсор мишки і притиснути ліву клавішу мишки (3) перетягнути фрагмент на нове місце, (4) відпустити спочатку клавішу мишки.

Поміняти місцями два абзаци можна шляхом переміщення одного з них (першого після другого або другого перед першим).

Вставка у текст символів, відсутніх на клавіатурі.

У редакторі MICROSOFT WORD включено кілька таблиць символів, яких на клавіатурі комп’ютера немає. Вони містять математичні символи, знаки арифметичних і логічних операцій, всілякі дужки, стрілки та геометричні фігури, літери різних алфавітів, тощо. Символи вставляються за командою Вставка-Символ. Після вибору цієї команди виникне діалогове вікно, у якому потрібно (а) вибрати відповідний шрифт, (2) знайти потрібний символ і (3) натиснути кнопку Вставить . Після вставки символу діалогове вікно потрібно закрити, натиснувши кнопку Закрыть.

Створення автотексту.

Під час формування документів часто потрібно вводити в них однакові фрагменти тексту. В таких ситуаціях доцільно використовувати спеціальний засіб Авто текст. З його допомогою будь-які повторювані фрагменти запам’ятовуються у файлі з відповідним ім’ям і потім установлюються в документ в міру необхідності. Елементом авто тексту може бути не лише текстовий фрагмент, але й будь-який інший об’єкт (малюнок, таблиця, формула і т.д.). створення елементу автотексту:

  • Виділити в тексті слово або словосполучення, що часто повторюється.

  • Вибрати команди Вставка – Автотекст - Автотекст , або натиснути комбінацію клавіш Alt+F3.

  • У полі Имя элемента знищити наявний текст, ввести необхідне скорочене ім’я (2 або 3 літери) і натиснути кнопку Добавить.

Для користування авто текстом потрібно поставити курсор в місце вставки авто

тексту, набрати скорочене ім’я і натиснути клавішу F3.

Для знищення елементу автотексту необхідно вибрати команди Вставка-Автотекст-Автотекст, в полі Имя элемента знайти і помітити цей елемент, а потім натиснути кнопку Удалить.

Створення приміток.

Примітка – коротка замітка до певної частини тексту, яка зберігається як частина документу. При роботі з документом примітки невидимі, але текст, до якого встановлено примітку відмічено жовтим фоном і при встановленні на ньому курсору миші виводиться вміст примітки. Для створення примітки слід виділити потрібний текст, до якого створюється примітка і в пункт меню Вставка вибрати команду Примечание. В полі, що при цьому з’являється , набрати текст примітки та натиснути кнопку Закрыть.

Для редагування примітки необхідно на місці її створення натиснути праву кнопку миші і вибрати пункт контекстного меню Изменить примечание . Після внесення змін натиснути кнопку Закрыть.

Для знищення примітки необхідно на місці її створення натиснути праву кнопку миші і вибрати пункт Удалить примечание.

Створення та знищення закладок.

Якщо користувач працює з великими за обсягом документами, здійснюючи їх редагування, форматування тощо, то досить часто потрібно переходити до певної частини документу, яку важко знайти. Наприклад коли користувач продовжує роботу над документом наступного дня, то важко знайти те місце в документі, на якому роботу було припинено. Тому у процесорі WORD є можливість створення закладок. Для створення закладки потрібно перемістити курсор в потрібну частину документу і вибрати команди. Вставка – Закладка. В полі Имя закладки ввести ім’я цієї закладки і натиснути кнопку Добавить. Назва закладки не повинна починатися з цифри і в ній не повинно бути пропусків.

Перехід до закладки можна здійснити наступним чином:

  • Вибрати команду Вставка-Закладка, а в ній – назву потрібної закладки і натиснути кнопку перейти.

  • Або вибрати команду Правка-Перейти, в полі Объект перехода відмітити команду Закладка, в полі Введите имя закладки вибрати із списку потрібну закладку і натиснути кнопку Перейти.

Для знищення закладок потрібно вибрати команду Вставка – Закладка, а в ній – назву потрібної закладки і натиснути кнопку Удалить.