Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Ділова графіка в Word.

Microsoft Word має можливість працювати не лише з текстовою інформацією, але й вміщувати в документ малюнки або створювати векторні графічні об’єкти. Графічні зображення, що використовуються в текстових документах, поділяють на ділові діаграми і графіки та звичайні ілюстрації, тобто на ділову та ілюстративну графіку.

В документи Word можна імпортувати графіки та діаграми, створені в спеціалізованих програмах.

Текстовий процесор Microsoft Word має вбудовану піктограму для створення діаграм та графіків - це програма Microsoft Graph. Для того. Щоб в документ Word вставити діаграму потрібно в меню Вставка вибрати із списку команду Microsoft Graph, або натиснути на відповідну кнопку панелі інструментів. В будь-якому випадку на екрані з’явиться встановлена за замовчуванням діаграма і вікно таблиці даних. Замість цих даних потрібно ввести відповідну конкретні значення. Причому, вигляд діаграми автоматично зміниться відповідно до введених значень.

Для того, щоб змінити тип діаграми чи будь-який інший об’єкт потрібно викликати контекстне меню та вибрати відповідну команду.

Завдання для практичної частини роботи

1. Створити в папці із своїм іменем документ „Графіка + Математика”.

2. Вивести на панель інструментів значки Редактора формул та Побудови діаграми.

3. Користуючись засобами програмою-додатком Microsoft Equation 3.0 створити такі математичні формули:

u1 = = u2 = u2 hм = ξм

=

lk= p1v1

q(A)=

4. Користуючись програмою Microsoft Graph створити діаграму та графік до заданої задачі.

Задача.

Приватним підприємством Люкс було проведено підсумки роботи з продажу оргтехніки за минулі роки. В 2000 році було продано копіювальних приладів на суму 200 000 гривен, комп’ютерів – 500 000 гривен, сканерів – 100 000 гривен. В 2001 році копіювальних приладів – 250 000 гривен, комп’ютерів – 550 000 гривен, сканерів – 50 000 гривен. В 2002 році - копіювальних приладів – 300 000 гривен, комп’ютерів – 500 000 гривен, сканерів – 150 000 гривен. В 2003 році копіювальних приладів – 250 000 гривен, комп’ютерів – 700 000 гривен, сканерів – 100 000 гривен.

Контрольні запитання до теми

  1. Для чого використовується програма Microsoft Equation.

  2. Яким чином можна винести піктограму Редактора формул на панель інструментів.

  3. Яким чином можна змінити розмір шрифту у створеній формулі.

  4. Яким чином можна змінити тип діаграми.

  5. Чи можна у створеній діаграмі поміняти кольорове забарвлення її елементів. Як це зробити.

Практична робота

Тема. Робота з рисунками в Microsoft Word. Програма-додаток WordArt.

Мета: Навчитись створювати в тексті елементи презентаційної графіки.

Короткі теоретичні відомості

Ілюстративна графіка в Microsoft Word

Ілюстративна графіка в текстовому документі дозволяє надати йому привабливішого вигляду. Одним із найпопулярніших способів вставки в документ малюнків є їх імпортування за допомогою команди From File... (Из файла), яка знаходиться в пункті меню Insert (Вставка) підпункті Picture (Рисунок) Можна також скористатись піктограмою з панелі інструментів Picture (Рисование).

В пакет Microsoft Office входить стандартна бібліотека малюнків в форматі Windows, яка має назву Microsoft ClipArt Gallery. Для того, щоб вставити малюнок з цієї бібліотеки

потрібно встановити курсор у відповідне місце документу, а тоді в пункті меню Inset (Вставка) вибрати підпункт Picture (Рисунок), а в ньому - команду ClipArt (Картинки), або скористатись піктограмою на панелі інструментів.

Після того, як графічне зображення буде встановлене в документ Word, його можна переносити, збільшувати чи зменшувати за допомогою курсору миші. При фіксації курсору миші на малюнку з'являється спеціальна панель інструментів - Picture (Настройка изображения). її можна також викликати вибравши в контекстному меню малюнка команду Show Picture Toolbar (Отобразить панель настройки изображения). Дана панель містить такі піктограми:

  • вставити в документ новий малюнок;

  • вибрати один з режимів малюнку: відповідно до оригіналу, у відтінках сірого, чорно-білий, напівпрозорий;

  • збільшити контрастність зображення;

  • зменшити контрастність зображення;

  • збільшити яскравість зображення;

  • зменшити яскравість зображення;

  • обрізати зайву частину зображення;

  • вибрати стиль ліній обводки;

  • вибрати один зі способів обтікання малюнку текстом документу;

- виклик вікна додаткових параметрів малюнку;

  • встановити прозорі кольори;

  • відмінити всі зроблені зміни з малюнком, тобто повернути його до початкового вигляду.

Для встановлення додаткових параметрів малюнку в пункті головного меню Format (Формат) потрібно вибрати команду Picture (Рисунок), або цю ж команду вибрати в контекстному меню. Можна також скористатись однойменною піктограмою з панелі інструментів Pictures (Настройка изображения). В будь-якому випадку відкривається вікно налаштування параметрів форматування об'єкту Format Picture (Формат рисунка).