Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Вбудований графічний редактор Drawing

Як ми вже говорили, Word має можливість створювати нескладні векторні графічні зображення. Для реалізації цієї можливості використовується вбудований графічний редактор Drawing, який викликається за допомогою піктограми малювання на панелі інструментів. При цьому внизу екрану з'являється однойменна панель інструментів, яка дає можливість виконувати створювати різноманітні фігури, лінії, блоки, надписи та інше.

Робота з художнім текстом WordArt

Для оформлення текстового документу і надання йому привабливішого вигляду, в Word можна скористатись підпрограмою Microsoft WordArt. Вона дозволяє створити в документі об'єкти із художнім текстом.

Х удожній текст - це невеликий текстовий фрагмент, до якого застосовано різні спецефекти: тримірний шрифт, написання тексту по кривій траєкторії, заливка фону символів текстурами та кольорами з переходами і т.д. Будь-який текстовий фрагмент автоматично поміщається у фрейм, а тому легко масштабується та переміщається по тексту документу. Йому можна надавати ефект омивання основним текстом і т.д. Художній текст в основному використовується для оформлення титульних сторінок чи інших нестандартних документів.

Створювати художній текст можна двома шляхами - перетворити вже існуючий текст в художній або створити новий. Якщо потрібний текст вже існує в документі, то його слід виділити і в пункті меню Insert (Вставка) вибрати підпункт Picture (Рисунок), а в ньому команду WordArt... (Обьект WordArt), або скористатись піктограмою . В будь-якому випадку відкривається вікно із набором різних стилів художнього тексту, де слід вибрати потрібний і натиснути кнопку Ok.

В наступному вікні виводиться вміст створюваного художнього тексту. Якщо користувач не виділяв текстового фрагменту на першому етапі створення художнього тексту, то виводиться фраза Your Text Here (Текст надписи). При цьому її потрібно замінити на відповідний текст. Крім цього в даному вікні встановлюється гарнітура шрифту художнього тексту (Font (Шрифт)) його кегль, (Size (Размер)) та стиль написання ( (Ж) - жирний, (К) - курсив). Ввівши текст та встановивши параметри шрифту, потрібно натиснути командну кнопку Ok.

На поверхні сторінки документу з'являється відповідний художній текст, а в піктографічному меню -додаткова панель інструментів WordArt (WordArt).

Якщо потрібно відредагувати відповідний об'єкт художнього тексту, то досить натиснути на ньому ліву клавішу миші. При цьому у вузлах ділянки, що зайнята об'єктом, з'являються маркери для змінювання його розмірів. Крім цього, є ще один, або кілька маркерів жовтого кольору для змінювання форми художнього тексту (величини деформації). Якщо потрібно знищити об'єкт WordArt, то його слід виділити і натиснути клавішу Delete.

Для виходу із режиму редагування досить натиснути ліву клавішу миші в будь-якому місці сторінки поза художнім текстом.

Завдання для практичної роботи

Створити користуючись засобами WordArt, Microsoft Clip Gallery, Drawing візитну картку, привітальну листівку, титульну сторінку.