Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Створення та знищення виносок.

Виноски - це короткі пояснення до не­зрозумілих термінів в тексті документу, що виводяться в кінці сторінки або цілого документу. Отже виноски бувають двох типів: посторінкові - записані в кінці цієї ж сторінки, де знаходиться сам термін та кінцеві - записані в кінці цілого документу або розділу (секції).

Щоб вставити виноску, потрібно помістити курсор в точку вставки (відразу ж після незрозумілого терміну, без пропуску) і вибрати команду Вставка - Сноска. В результаті чого з'являється однойменне діалогове вікно, де в розділі Вставить сноску потрібно вибрати тип виноски: Звичайну або Кінцеву. В розділі Нумерація потрібно вказати тип нумерації або маркування виносок. Якщо вибрати автоматична, то буде встановлено автоматичне нумерування виносок цифрами (1,2, 3 і т.д.), а якщо вибрати інша, то в полі справа користувач повинен вказати символ, яким буде позначатись дана виноска.

Встановивши всі необхідні налаштування параметрів виносок, слід натиснути кнопку ОК. При цьому курсор переходить в спеціальне поле (в кінці сторінки або документу), де можна вводити текст створюваної виноски. Після завершення створення можна перемістити курсор в поле основного тексту.

Для того, щоб відредагувати вміст виноски необхідно помістити курсор миші на сторінку, на якій вона розташована, а тоді в пункті меню Вид вибрати команду Сноска. При цьому курсор миші потрапляє в поле виносок. Перехід між виносками здійснюється за допомогою команди Перейти.

Переміщення і знищення виносок здійснюється шляхом переміщення та знищення їх маркерів в основному тексті документу. При цьому відбувається переміщення та знищення тексту самих виносок.

Знищення роздільника розділів та сторінок.

Для знищення роздільника розділів необхідно спочатку відобразити недруковані символи. Для цього потрібно вибрати команду Сервис - Параметри, перейти на закладку Вид, вибрати у полі Непечатаемые символы пункт все і натиснути ОК. Після цього на екрані з'являться значки кінця абзацу та інші значки. Слід виділити Розрив розділу (со следующей страницы) і натиснути клавішу Delete. Роздільник розділів при цьому зникне і текст з наступної сторінки переміститься на попередню. Далі необхідно проробити обернену операцію: в пункті Сервис - Параметри - Вид - Непечатаемые символы натиснути пункт все (недруковані символи при цьому зникнуть).

Відображення чи не відображення невидимих символів можна регулювати також відповідною кнопкою на панелі інструментів

Перетворення тексту у колонки.

Для того, щоб розмістити текст документу по колонках, потрібно спочатку виділити цей текст, а потім в пункті меню Формат вибрати команду Колонки, в результаті чого відкриється однойменне вікно.

В розділі Тип можна вказати кількість колонок, що будуть розміщуватись на одній сторінці: одна, дві, три або дві колонки різної ширини. Якщо кількість колонок повинна перевищувати три, то її слід вказати в полі Число колонок. Розділ Ширина й проміжок встановлює ширину колонок та відстань між ними. При цьому, якщо відмітити опцію колонки одинакової ширини, то ширина всіх колонок буде однаковою. Коли дана опція не відмічена, то користувач має можливість встановити відповідні розміри для кожної колонки окремо. Якщо відмітити опцію Роздельник, то колонки додатково будуть розділені між собою вертикальними лініями.

Для того, щоб зняти форматування по колонках потрібно викликати вікно Колонки і встановити кількість колонок - одну.

Зручніше створювати колонки, вибравши піктограму Колонки зі стандартної панелі інструментів, в результаті чого відкриється вікно, в якому імітується вигляд колонок. Помістивши в нього курсор миші і натиснувши ліву клавішу, слід виділити потрібну кількість колонок. Після цього відпустити клавішу.