Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursach (1).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
116.89 Кб
Скачать

1.3. Стадії розвитку наркотичної залежності у дітей.

Розглянемо стадії розвитку наркотичної залежност і.

1. Про соціальну залежність говорять тоді, коли школяр ще не почав уживання наркотиків, але обертається в середовищі що вживають, приймає їхній стиль поводження, відношення до наркотиків і зовнішні атрибути групи. Він внутрішньо готовий сам почати вживання. Часто до такої групи можна належати, тільки сповідаючи її принципи й підкоряючись її правилам. Бажання не бути відірваним буває настільки сильним, що заслоняє звичні уявлення, змінює поведінку. Невід'ємна умова розвитку цієї форми залежнос 11 - наявність групи (яка може існувати навіть навколо одного вживаючого наркотики). Єдиним способом запобігання подальшої динаміки стану є своєчасне виявлення й руйнування групи. Необхідно працювати з її лідерами, перешкоджати залученню в неї нових членів, нехай навіть шляхом ізоляції лідерів. На цьому етапі зупинити розвиток захворювання простіше всього. Упустити цей момент - виходить, утруднити подальший контакт зі членами групи, для яких розвиток захворювання може перейти на наступну стадію.

        1. Після початку вживання наркотиків у підлітка швидко формується психічна залежність. Вона проявляється в тім, що людина прагне знову повернути стан, що вона випробовувала, перебуваючи в наркотичному сп'янінні. Вона хоче або одержати приємні відчуття від прийому наркотиків, або, перебуваючи під їхнім впливом, відволіктися від неприємних переживань і негативних емоцій. У першому випадку людина, будучи не в змозі приймати наркотики, сприймає дійсність сірою, недостатньо динамічною і і живою; у другому - виявляється подавлена проблемами, від яких вона і намагалася піти, прибігаючи до вживання наркотиків. Залежно від виду наркотику його вплив на підлітка може проявлятися по-різному. Прагнення уникнути психологічного й емоційного дискомфорту настільки сильно, що він виявляється не в змозі відмовитися від їхнього подальшого вживання. На цій стадії захворювання вже необхідна допомога фахівців - психологів і лікарів, що приносить результати тільки за підтримкою близьких людей, особливо батьків.

        2. При більш тривалому вживанні наркотиків формується фізична залежність, що проявляється внаслідок включення наркотику в процес обміну речовин. У цьому випадку при припиненні прийому спостерігається стан фізичного дискомфорту різного ступеня важкості - від легкого нездужання до важких проявів абстинентного синдрому. Конкретні його симптоми залежать від виду наркотику й від особливостей організму людини. Такому хворому необхідна серйозна медична допомога для того, щоб витримати стан абстиненції («ломки»).

Отже, ми виділили основні причини, фактори, стадії підліткової наркоманії й з'ясували, що вона володіє цілим рядом специфічних особливостей, а також тенденцій до злоякісного плину.

Підліткові наркоманії складні для діагностики, лікування, соціальної реабілітації. Вони вимагають тривалої лікувальної й реабілітаційної роботи з реконструкції особистості підлітка, відновленню втрачених соціальних зв'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]