Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubezhnaya_istoria_1-37_novye_2012.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
70.63 Кб
Скачать

12. Особливості промислового перевороту в Німеччині

- Економічна та політична відсталість. – розмежованість, податки 1818

– Митний союз. – Німеччина залишалася с/г країною, а в промисловості переважали дрібні галузі. Промисловий переворот розгорнувся по справжньому у 50-ті роки й особливо у 60-70ті рр. 19ст. – Швидко йшов процес концентрації промисловості. – воєнно-промислова база. – друга половина 19ст. – швидко розвивався капіталістичний кредит, було створено мережу комерційних банків. – лише велике землеволодіння (процес обезземелення селян). – селянство: безземельні та заможні.

13. Розвиток сільського господарства в Німеччині (кінець хvііі ст.–1870 р.Р.). «Прусський» шлях розвитку капіталізму.

До середини XIX ст. Сільське господарство було головною галуззю економіки. В останній третині XVIII ст. прискорився процес обезземелення селян. Ліквідацію кріпосного права тут на відміну від Франції здійснено поступово "зверху", тобто шляхом урядових реформ. Едиктом 9 жовтня 1807 р. проголошено знищення особистого закріпачення, скасовувалась особиста залежність селян від поміщиків.

Указ від 14 вересня 1811 р. про регулювання земельно-тяглових відносин селян і поміщиків, призупинення орендного землекористування і закріплення права власності на землю за селянами, ліквідацію панщини й оброчних платежів. Сільське господарство Німеччини у XIX ст. розвивалося досить швидко. Відбулось значне поліпшення агрокультури. За збором картоплі й цукрових буряків Німеччина у другій половині XIX ст. зайняла перше місце у світі. Зміцнення кормової бази сприяло розвитку скотарства. Дуже швидко Німеччина стала світовим постачальником мінеральних добрив.

14. Економічний розвиток сша до громадянської війни (70 рр. Хvііі ст. – 1870 рр.).

До початку 70-х років США оволоділи великою територією, витиснувши корінних мешканців - індійців. Крім того, у 1867 р. було взято в оренду, а фактично за безцінь викуплено у Росії Аляску з її запасами нафти, золота, вугілля. Колоніями стали Куба, Пуерто-Ріко, Філіппіни та ще ряд островів у Тихому океані. Економічному зростанню Сполучених Штатів сприяли як зовнішні, так і внутрішні фактори: високі митні тарифи на ввіз готових виробів і повна свобода для ввозу іноземних капіталів, що йшли у промисловість, сільське господарство, торгівлю, банківську справу. Дешевизна землі і практична відсутність ренти обумовили високу конкурентноздатність експортованих зі США в Європу пшениці, м'яса та птиці. До США приїхало багато працьовитих і енергійних людей - хліборобів, робітників, бізнесменів, інженерів і вчених. Усі вони своєю працею та інтелектом сприяли розвитку промисловості, транспорту, сільського господарства. За всіма показниками економіки США вийшли на перше місце у світі. Уолл-Стріт з її банками перетворилася на символ могутності банківського капіталу Америки. Нью-Йоркська фондова і Чиказька товарна біржі вже наприкінці XIX ст. почали обслуговувати клієнтів майже з усіх країн світу і одержали назву "барометрів економіки". В США особливо швидкими темпами створювались монополістичні об'єднання, які незабаром оволодіють світовими ринками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]