Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubezhnaya_istoria_1-37_novye_2012.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
70.63 Кб
Скачать

19. Перетворення сша наприкінці хіх – початку хх ст у провідну індустріальну державу. Сша з 1870 по 1914 рр. Особливості імперіалізму в сша.

Кінець 19ст став справжнім піднесенням економіки США (оволодіння великою територією, викуплено Аляску, колоніями стала Куба, Філіппіни, Пуерто-Ріко) Економічному зростанню сприяли такі фактори: високі митні тарифи на ввіз готових виробів і повна свобода для ввозу іноземних капіталів, що йшли у промисловість, с/г, торгівля, банківська справа.

Дешевизна землі => висока конкурентоспроможність експортованих зерна, м’яса, птиці. Економіка США – І місце у світі. Уолл-Стріт – символ могутності банківського капіталізму. Нью-Йоркська фондова і Чикагська товарна біржі => відображали стан кон'юнктури ринку й давали можливість скласти прогноз його розвитку на близьку чи довгострокову перспективу для ринків товарів, цінних паперів і послуг, були як барометри економіки. Швидкими темпами створювались монополістичні об’єднання.

20. Втрата Англією промислової монополії. Особливості її імперіалізму.(промисловий переворот)

Англія - перша країна промислового перевороту, тут відбулися найбільші зміни в економіці. вона стала лідером світового капіталістичного господарства. Промисловий переворот починається із технічних винаходів, які змінили виробництво і мали велике значення для господарства інших країн. Технічна революція привела до перемоги машинного виробництва, фабрики над мануфактурою, змінився і характер виробництва, і його форми. Виникнення заводів і фабрик привело до підвищення питомої ваги міського населення. Змінилась структура англійської буржуазії – замість купця головну роль у буржуазному суспільстві починає відігравати підприємець. Промисловий переворот змінив організацію та умови праці, робітничий рух стає більш організованим, створення перших профспілок. => Англія стає фабрикою світу. Зростає бавовняна промисловість, продукція метлургії , швидкі темпи індустралізації транспорту, широка залізнична мережа

Лендлорди більшу частину землі здавали в оренду фермерам.

У середині ХІХ ст. виробляла близько половини світової промислової продукції.

Машинне виробництво безперервно здешевлювало вартість англійських промислових товарів. У середині ХІХ ст. Лондон перетворився на світовий кредитний центр. Англійський банк - головним банком.

21. Розвиток економіки Німеччини з 1870 до 1914 рр. Особливості її імперіалізму.

Німеччина мала додаткову територію з багатими природними ресурсами і працьовитим населенням, що сприяло економічному підйому цієї країни.

У 1871р. - обєднання 22 монархій в єдину імперію, згодом була запроваджена єдина грошова одиниця – марка, єдина система вимірювання ваги і мір, створені загальнонімецьке залізничне і поштове право.

Відбувався розвиток власної важкої промисловості, яка випередила легку промисловість, завдяки багатим природним ресурсам. Практично всі підприємства створювалися на новій технічній основі з використанням нових видів енергії, зокрема електричної, нові галузі промисловості – електротехнічна, синтетичних барвників, мінеральних добрив.

Прискорений розвиток промисловості був спрямований у мілітариське русло. Німеччина розвивалась дуже стрімко і за темпами поступалась лише США.

У господарчому житті суттєве місце посідали товарні біржі – оптова торгівля сировиною матеріалами та готовими виробами.

Держава сприяла біржовій торгівлі і контролювала її розвиток, не дозволяючи масової спекуляції.

Працювали фондові біржі, які також здійснювали операції з валютою.

Слабкою частиною Німеччини можна вважати наявність крупних землевласників, яким належали значна частина родючих земель.

В останні тридцять років ХІХ ст.. і на початку ХХ ст.. Німеччина щорічно імпортувала зерно, вовну, шкіру та інші товари сільгоспвиробництва. Залежність від імпорту сировини стримувала розвиток легкої промисловості. Саме в цей період у Німеччині виникла теорія про нестачу життєвого простору і перерозподіл колоній, що належали Великобританії, Франції,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]