Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubezhnaya_istoria_1-37_novye_2012.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
70.63 Кб
Скачать

22. Розвиток господарства Франції з 1870 по 1913 рр.(промисловий переворот)

На початок 70-х років ХІХ ст. Франція теж являла собою розвинену капіталістичну країну з колоніями в Африці та Азії. Були створені підприємства легкої й харчової промисловості, була створена металургійна промисловість. Французькі товари – шовкові тканини, парфумерно-косметичні та ювелірні вироби користувалися великим попитом на світовому ринку.

Майже все ХІХ ст. Франція посідала по рівню промислового виробництва друге місце у світі. Значну роль в економіці країни відігравали внутрішня і зовнішня торгівля завдяки мережі залізниць і судноплавству.

Провідну роль в економіці Франції відігравав банківській капітал. Хоча саме у Франції біржова діяльність була спрямована не на операції з товарами, а на купівлю і продаж цінних паперів – акцій, облігацій, векселів тощо, також діяла вільна біржова торгівля фондовими цінностями.

Під час війни з Пруссією у 1870-71р. економічне становище країни погіршилось, оскільки Франція втратила центр текстильного виробництва та сировинну базу вугілля і залізної руди.

Невдачі у сільському господарстві також вплинули на занепад промислового виробництва. Франція так і не змогла перетворитися на індустріальну країну. Більшість населення мешкали у селах. У промисловості переважали дрібні підприємства з застарілим устаткуванням.

Також проходила концентрація виробництва, був створений металургійний синдикат, цукровий картель, керосиновий картель.

Незважаючи на окремі успіхи в економіці Франція подібно у своєму розвитку і з другого перейшла на четверте місце у світовому рангу провідних країн світу.

23. Вплив першої світової війни на економіку сша. Період «часткової» стабілізації капіталізму.

У війну ця країна вступила тільки у 1917році, тому фактично не приймала участь.

Вона торгувала з усіма воюючими країнами, збільшення промислової продукції. с/г сировини. Там сконцентрувалося ½ золотого запасу світу.

Із боржника стала кредитором багатьох країн. Центр світового господарства перемістився з Європи до США.

24. Вплив першої світової війни на провідні капіталістичні країни (Англія, Франція, Німеччина)

Англія: вона втратила 2/3 торгового флоту, заборгувала США 4 млрд. доларів. Вдвічі зменшився експорт товарів, вона втратила третину національного багатства. Борг зріс у 13 разів.

Франція: окуповано було біля 13 районів Німеччиною, вони були зруйновані. Країна втратила 10% населення. З’явилась недостатність продовольства. Треба було відновлювати господарства. Втратила роль світового господарства.

Німеччина: різко скоротився обсяг промислового виробництва, збільшився борг, погіршився стан населення(голод, зниження заробітної плати).

Німецькі колонії поділилися між Англією, Францією, Бельгією, Японією. Вона повинна була сплатити контрибуцію. Вона втратила 1/8 території, 3Ї4 родовищ залізних труб.

25. Світова економічна криза 1929-1933 рр. Та її вплив на господарство сша. Криза 1929-1933 рр. В сша. «Новий курс» Рузвельта. Посилення державного монополістичного регулювання господарства.

У 1929 році - біржовий крах у США , криза перевиробництва, величезні запаси товарів не могли знайти збуту.

Усе виробництво зменшилось на 70-80%, і також був глибокий розлад фінансів.

США у 30ті роки відійшла від золотого стандарту.

Зазнало тяжких втрат і сільське господарство США. Економічна криза поглиблювалась і непевними діями уряду США.

В 1932 році президент Рузвельт проголосив новий курс, основу якого становила ідея державного регулювання економіки.

Були прийняті: надзвичайний закон про банки та кодекс чесної конкуренції.

Сільське господарство: ціни на С/г продукцію, зменшення виробництва та площі посівів, фермери отримали компенсацію.

Соціальна програма: безробітні отримали роботу на будівництво автострад та інших державних споруд. Безробітнім начали видавали фінансову допомогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]