Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1 - 9.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
357.95 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 2. Джерела даних про населення

1. Переписи населення. Категорії населення при переписах.

Інформаційна база про наслення формується методом статистичного спостереження. Організаційними формами спостереження є: поточний облік населення, спеціально організовані спостереження (переписи населення, вибіркові обстеження, моніторинги) і реєстри населення.

Основною формою спостереження і головним джерелом відомостей про населення є перепис. Перепис населення – це спеціально науково організоване спостереження, метою якого є отримання достовірних даних про чисельність, склад і розміщення населення країни (регіона). Здійснюється за єдиною для країни програмою і охоплює реєстрацію даних, їх обробку, аналіз і публікацію результатів. Проводиться періодично, як правило, з рівним інтервалом, але не рідше, ніж раз у 10 років. Перепис населення проводиться за місцем проживання жителів за станом на критичний момент часу. За програмою Всеукраїнського перепису населення 2001 року критичним моментом був час з 4-ого на 5-те січня. Оскільки переписати все населення в одну мить неможливо, то установлюється час (період) спостереження. Так Всеукраїнський перепис 2001 року проводився протягом десяти днів (5.12. – 14.12.).

Програмно-методологічні питання перепису населення – встановлення об’єкту спостереження, одиниці сукупності, одиниці спостереження, розробка програми спостереження, статистичного інструментарію тощо.

Об’єкт спостереження - це та сукупність, про яку треба зібрати необхідні відомості, тобто різні категорії населення. У статистиці населення розрізняють три категорії населення – постійне, наявне і приписне (юридичне).

Постійне населення (ПН) – сукупність людей, які постійно проживають у певній місцевості, незалежно від того, де вони реально знаходяться в момент перепису і чи є вони у списках жителів цієї території.

Як критерій відношення тієї чи іншої людини до категорії постійних жителів використовують час проживання (або відсутності) людини у даній місцевості, населеному пункті. У різних країнах величина цього критерію різна, звичайно мова йде про декілька місяців.

Наявне населення (НН) – це сукупність людей, яка перебуває у певній місцевості в той чи інший момент часу, незалежно від того, скільки часу вони тут живуть або планують жити, є вони у будь-яких списках або ні.

Крім означених категорій використовують ще дві проміжних категорії – тимчасово присутні і тимчасово відсутні.

Тимчасово присутні (ТП) - це населення, яке проживає в іншій місцевості, але на момент перепису (обстеження) перебуває у даному населеному пункті.

Тимчасово відсутні (ТВ) – це частина постійного населення, яке на момент перепису відсутнє у даному населеному пункті.

Між цими категоріями населення існує певний зв'язок :

НН = ПН + ТП – ТВ або ПН = НН +ТВ – ТП

Ці категорії населення слугують різним цілям аналізу. Постійне населення використовують для вивчення складу населення (за статтю, віком, місцем проживання). Наявне населення використовують для визначення показників інтенсивності природного та механічного руху населення.

Юридичне (приписне) населення - це ті, хто є у списках мешканців певної території, прописані тут або пов’язані з цією місцевістю будь-якими іншими правилами реєстрації незалежно від фактичного проживання.

Одиницею сукупності перепису населення є кожний житель країни.

Одиницями спостереження, тобто первинними одиницями, від яких одержують інформацію, є домогосподарства і кожний їх член.

Програма перепису – це перелік питань, за якими обстежують населення. Програма Всеукраїнського перепису 2001 року охоплювала адресні відомості, а також питання про стать, вік, місце народження, сімейний стан, національність, громадянство, рідну мову і мову, якою вільно володіють. Крім того містилися питання про рівень освіти, тип навчального закладу, джерела засобів існування, вид зайнятості і діяльності, професію і посаду; для жінок у віці 15 років і більше – про кількість народжених дітей, в тому числі живих.

На основі переліку питань розроблюється статистичний інструментарій: основний (переписний лист, інструкції до його заповнення , список жителів) та допоміжний (зведені відомості, вихідні форми і т.ін.).

Перепис населення здійснюється експедиційним способом (Україна) або само реєстрацією (США).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]