Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до кр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

7. Механізми дії та кінетика ферментативних реакцій: залежність швидкості

реакції від концентрації субстрату, рН та температури.

Ферментативна кінетика досліджує вплив на швидкість перебігу реакції різних хімічних речовин і фізико-хімічних чинників, які є достатньо численними та різноманітними. До них відносять концентрацію фермента та субстрату, рН і температуру, наявність активаторів або інгібіторів.

Залежність швидкості ферментативної реакції від концентрації субстрату.

Швидкість будь-якої ферментативної реакції залежить від концентрації фермента. 

При збільшенні кількості субстрату початкова швидкість зростає і коли фермент повністю насичується субстратом, тобто відбувається максимально можливе утворення фермент-субстратних комплексів, спостерігають найвищу швидкість утворення продукту. Але подальше збільшення концентрації субстрату не призведе до збільшення утворення продукту, оскільки швидкість реакції збільшуватися не буде.

На першій стадії фермент вступає в швидку зворотну взаємодію з субстратом з утворенням фермент-субстратного комплексу (ES), а під час другої стадії, яка відбувається повільніше і лімітує швидкість процесу, комплекс ES розпадається з утворенням продукту реакції (Р) та відновленого стану ферменту

Залежність швидкості ферментативної реакції від температури.

Зростання температури супроводжується прискоренням руху молекул і, відповідно, прискоренням ймовірності взаємодії реагуючих речовин. Крім того, температура може підвищувати енергію реагуючих речовин, що теж прискорює реакцію. Однак, швидкість ферментативної реакції має свій температурний оптимум, перевищення якого супроводжується зниженням ферментативної активності внаслідок термічної денатурації білкових молекул. Зниження температури нижче оптимальної тимчасово сповільнює активність ферменту внаслідок зменшення процесів дифузії молекул.

Залежність швидкості ферментативної реакції від pH середовища.

Відхилення рН від оптимальних величин порушує іонізацію функціональних груп в активному центрі фермента. Зміна рН середовища може також впливати і на просторову організацію субстрату.

8.Кінетика ферментативних реакцій: рівняння Міхаеліса-Ментен.

Константа Міхаеліса – це концентрація субстрату, при якій швидкість дорівнює половині максимальної. Це відношення між сумою констант швидкостей реакцій зворотнього розпаду і розщеплення комплексу з утворенням продуктів реакції та константою швидкості утворення фермент-субстратного комплексу. Вона кількісно визначає спорідненість ферменту із субстратом – чим активніший фермент, тим нижче значення його константи.

Vmax — максимальна швидкість реакції, яка спостерігається тоді, коли фермент повністю насичений субстратом

Km — константа Міхаеліса.

Графік залежності початкової швидкості

реакції від концентрації субстрату:

9. Активатори та інгібітори ферментів: приклади та механізми дії.

Активатори - речовини, які підвищують каталітичну активність ферментів. Присутність активатора вкрай важлива для ферменту. До активаторів належать кофактори, іони металів, різноманітні модифікатори тощо.

Активація деяких ферментів може здійснюватися шляхом приєднання до алостеричного центру ферменту якої-небудь специфічної модифікуючої групи, що сприяє змінюванню конформації ферменту і його активного центру. Прикладами можуть бути іони хлору, які є активаторами амілази слини; іони водню, які підвищують активність пепсину; жовчні кислоти, які посилюють дію ліпази підшлункової залози; лужна фосфатаза може активуватися катіонами.

 Інгібітори - хімічні сполуки, що зменшують каталітичну активність ферментів. Навідміну від речовин, які інактивують ферменти за рахунок їх денатурації (концентровані кислоти та луги, солі важких металів у високих концентраціях), дія інгібіторів є специфічною стосовно певних ферментів або груп ферментів, вони мають низьку концентрацію.

Наприклад малонова кислота,яка протидіє звязуванню активним центром ферменту сукцинат-дегідрогенази справжнього субстрату-сукцинату.