Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до кр.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

5. Вітамін в5: структура, коферментна форма, біологічні властивості, механізм дії, джерела, добова потреба, можливі патології.

Вітамін В5 (РР, нікотинамід, протипелагричний). є похідним гетероциклічної сполуки піридину.

Коферменти: НАД, НАДФ. Виступають акцепторами і проміжними переносниками атомів водню на початкових стадіях окиснення вуглеводів, жирних кислот, амінокислот, гліцерину, на стадії циклу Кребса і в термінальних стадіях дегідрування в дихальному ланцюзі та монооксигеназному ланцюзі.

Джерела: хліб, картопля, рис, м'ясо, печінка, нирки, морква .

Добова потреба: 25 мг.

Механізм дії: всмоктується вітамін РР у тонкій кишці простою дифузією. З ентероцитів він потрапляє в кров, якою переноситься в печінку та інші органи. У клітинах нікотинова кислота перетворюється в НАД+ і НАДФ+.

Біол.властивості: бере участь в енергозабезпеченні клітин і в знешкодженні шляхом окиснення природних та чужорідних речовин (монооксигеназний ланцюг окиснення), в обміні речовин.

Гіповітаміноз: симетричний дерматит(пелагра), діарея, деменція(порушення інтелекту), неврити. Супроводжується одночасним гіповітамінозом В2 та В6. Це пов'язано з тим, що для утворення нікотинової кислоти з триптофану потрібні коферменти рибофлавіну та піридоксину.

6. Вітамін в6: структура, коферментна форма, біологічні властивості, механізм дії, джерела, добова потреба, можливі патології.

Вітамін В6 (піридоксин(ол), антидерматитний). Піридоксол має спиртову групу, піридоксаль містить альдегідну групу, а піридоксамін — амінометильну.

Коферменти: піридоксаль, піридоксамін.

Джерела: у великій кількості міститься в продуктах рослинного і тваринного походження. Кишкові бактерії, а також хліб, горох, квасоля, картопля, м'ясо, печінка, нирки.

Добова потреба: 2-3 мг.

Механізм дії: всмоктується вітамін у тонкій кишці простою дифузією. З ентероцитів він потрапляє в кров, а звідси переноситься до різних тканин, де під впливом специфічних кіназ піридоксаль і піридоксамін фосфорилюються і перетворюються в піридоксальфосфат та піридоксамінфосфат.

Біол.властивості: реакції трансамінування амінокислот та окиснення біогенних амінів, декарбоксилювання амінокислот та їх ізомеризація, синтез нікотинаміду з триптофану, біосинтез гему, гамма-аміномасляної кислоти й ін. Піридоксальфосфат входить до складу майже всіх класів ферментів. Звідси зрозуміло, що при нестачі вітаміну В6можуть спостерігатися численні порушення обміну речовин, зокрема амінокислот.

7. Вітамін в12: будова, біологічні властивості, механізм дії, джерела, добова

потреба, можливі патології.

Вітамін В12 — один із найскладніших за структурою вітамінів. Молекула його складається із двох частин: хромофорної (тетрапірольна сполука, подібна до гему, так зване коринове ядро, що містить кобальт) і нуклеотидної. Пірольні кільця містять як замінники різні радикали — метильні, ацетамідні (СН3 СО NН2), пропіонамідні (СН3 СH2 СО NН2). Атом кобальту зв'язаний із чотирма азотами пірольних кілець.

Кофермент: метилкобаламін

Джерела: не синтезується ні в рослинах, ні в тваринних організмах. Його здатні утворювати тільки мікроорганізми. Продукти тваринного походження — печінка, нирки, серце, м'ясо та ін. Частково він синт. мікрофлорою кишечника за умов надходження з їжею кобальту.

Добова потреба :2,5-5 мкг.

Механізм дії: всмоктування кобаламіну відбувається в тонкій кишці. Але для цього необхідний так званий внутрішній фактор Кастла, що утворюється в обкладкових клітинах шлунка. Це глікопротеїн, який має здатність вибірково зв'язуватись з вітаміном В12. Комплекс вітамін В12 — внутрішній фактор заноситься в кишечник, тут відбувається приєднання його до специфічних рецепторів мембран ентероцитів, перенесення через мембрану і всмоктування.

Біол.властивості: тісно пов'язаний із фолієвою кислотою. Разом з нею він сприяє синтезу метіоніну, утворенню креатину, пуринових і піримідинових основ, амінокислот, білків, нуклеїнових кислот. Перетворює метилмалоніл-КоА в сукциніл-КоА. Сприяє депонуванню та утворенню коферментних форм фолієвої кислоти і за рахунок цього бере участь в синтезі ДНК і проліферації кровотворних клітин.

Гіповітаміноз - виникає найчастіше як ускладнення гастриту, коли не синтезується глікопротеїн транскорин. Тому вітамін В12 не всмоктується, він виводиться з калом і як наслідок розвивається злоякісна анемія Адісона-Бірмера, або мегалобластична. Також анемія.