Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

ANSWER: A

Під час операції у хворої 68 років з приводу гострого деструктивного холециститу виявили наявність гнійного холангіта. При ревізії холедоха не знайдені конкременти та ознаки стенозу дуоденального соска. Виконано холецистектомію. Як необхідно закінчити операцію?

A.Виконати зовнішнє дренування холедоха

B.Накласти супрадуоденальний холедоходуоденоанастомоз

C.Виконати трансдуоденальну холедоходуоденостомію

D.Виконати холедохоеюностомію

E.Накласти гепатікоєюностомію.

ANSWER: A

У 38-річної хворої після перенесеної два роки тому назад холецистектомії відновились приступи печінкової коліки з пожовтінням шкірних покривів. Діагностовано постхолецистектомічний синдром. Яка найчастіша причина його винивкнення?

A.Залишені під час першої операції конкременти

B.Стенозуючий папіліт

C.Дуоденостаз

D.Дискенезія жовчевих шляхів

E.Холестаз

ANSWER: A

Жінка 53 років, три роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу гострого калькульозного холециститу. Після олперації уже чотири рази були приступи болю в правому підребер”ї, які тривали 6-8 годин, проходили після прийому спазмолітиків. Після другого приступу відмітила пожовтіння шкіри і склер. Які дослідження будуть найбільш інформативними для поставлення діагнозу?

A.Ультрасонографія

B.Рентгеноскопія шлунку

C.Фіброколоноскопія

D.Пероральна холангіографія

E.Термографія

ANSWER: A

Хвора 32 років два роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу жовчекам”яної хвороби. В жовчевому міхурі було багато дрібних конкрементів. На протязі шести місяців 3 рази повторились приступи по типу печінкової коліки. Два дні тому назад після приступу появилось пожовтіння шкіри та склер. Білірубін 90 ммоль/л. Які дослідження найефективніше допоможуть поставити діагноз?

A.МРТ холангіографія

B.Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту

C.Гастрофіброскопія

D.Пероральна холангіографія

E.Ангіографія

ANSWER: A

У хворої 32 років після перенесеної холецистектомії через 6 місяців відновились приступи печінкової коліки, які супроводжуються пожовтінням шкірних покровів. При УЗД дослідженні виявлено залишений конкремент 2 х 1см в дистальній частині холедоха. Яке лікування для хворої буде оптимальним?

A.Ендоскопічна папілосфінтеротомія з літоекстракцією

B.Консервативна терапія спазмолітиками і жовчегінними препаратами

C.Літотрипсія

D.Холедохолітотомія

E.Холедоходуоденоанастомоз

ANSWER: A

Хворий 62 років скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, світлий кал, темну сечу. Об’єктивно: склера та шкіра жовтушні, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жочний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

A.Ретроградну холангіопанкреатографію

B.Дуоденальне зондування

C.Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

D.Оральну холецистографію

E.Інфузійну холеграфію

ANSWER: A

У хворого 60 років жовтяниця на протязі 3-х тижнів, почалася без болю, інтенсивність ії наростає. Живіт при пальпації м'який. Позитивний симптом Курвуаз'є. При УЗД жовчних шляхів відмічається розширення жовчного міхура й холедоху. Яка першопричина цих змін.

A.Рак головки підшлункової залози

B.Жовчно-кам'яна хвороба

C.Хронічний індуративний панкреатит

D.Інфекційний гепатит

E.Рак печінки

ANSWER: A

Хворий 42 років оперований з ймовірним діагнозом холедохолітіаз, механічна жовтяниця. На операції патології жовчовивідних шляхів та жовчного міхура не виявлено. Встановлено збільшення печінки, вона має червоно-коричневий колір. Встановлен діагноз гепатита. Які хірургічні лікувальні міроприємства доцільні?

A.Зашивання лапаратомної рани

B.Холецистектомія, дренування черевної порожнини

C.Десимпатизація печінкової артеріі

D.Холецистостомія

E.Зовнішне дренування жовчних протоків

ANSWER: A

Хвора 70 років доставлена в хірургічне відділення з скаргами на біль в животі, блювоту, підвищення температури тіла. Хворіє 3 добу. Об’єктивно – важкий загальний стан, шкіра і слизові оболонки жовті, пульс 100 в одну хвилину, живіт не приймає участі в диханні, при пальпації напружений і болючий по проекції усіх відділів, але більш всього в правому підребр’ї, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга на усьому протязі. На УЗД – збільшений жовчний міжур з конкрементами, діагноз деструктивний холецистит, перитоніт. Лікувальна тактика?

A.Лапаротомія з видаленням жовчного міхура і дренуванням черевної порожнини

B.Лапароскопічна холецистектомія

C.Ендоскопічна папілосфінктеротомія

D.Лапароцентез

E.Консертавативне лікування

ANSWER: A

Хворий 76 років поступив до лікарні на сьому добу від початку захворювання зі скаргами на біль у правому підреберї, слабкість, повторна блювота, підвищення температури тіла до 38 градусів. При огляді – загальний стан важкий. Блідість. Пальпується збільшений жовчний міхур, у правому підребер”ї відмічається напруження. Якому методу лікування віддається перевага?

A.Холецистостомія під контролем УЗД

B.Дистанційна хвильова літотрипсія

C.Комплексне консервативне лікування

D.Лапароскопічна холецистектомія в екстреному порядку

E.Невідкладна операція –холецистектомія

ANSWER: A

Хворий 76 років поступив до лікарні з клінікою механічної жовтяниці, хворіє на протязі місяця. При обстеженні виявлений рак головки підшлункової залози. Страждае цукровим діабетом та гіпертонічною хворобою. Якому виду лікування віддати перевагу?

A.Ендоскопічне стентування холедоха

B.Холецистоентеростомія з тонкокишковим співусттям

C.Панкреатодуоденальна резекція

D.Ендоскопічна папілосфінктеротомія

E.Відмовитись від операціі, провести консервативне лікування.

ANSWER: A

Хвора А., 49 років скаржиться на гострий біль в правому підребір’ї, який виник через 2 години після вечері, нудоту, блювоту жовчю. Хворіє 18 годин. Хвора неспокійна, метушиться в ліжку. Пульс 98 за 1 хв, язик обкладений білими нашаруваннями, вологий. Температура тіла 38,2 С. При огляді - права половина відстає в акті дихання, пальпаторно в правому підребір’ї напруження м’язів, болючість. Позитивні френикус-симптоми та Грекова-Ортнера. Симптоми подразнення очеревини від’ємні. Ваш діагноз?

A.Гострий холецистит

B.Гострий панкреатит

C.Гострий перитоніт

D.Гострий апендицит

E.Кишкова непрохідність

ANSWER: A

Хвора, 64 роки, скаржиться на біль в епігастрії та правому підребер’ї, нудоту, блювоту, підвищення t тіла до 38,2С. На УЗД – конкрименти в жовчному міхурі, незначне розширення холедоху. Шкірні покриви злегка жовтушного кольору. PS – 92 за 1 хв. АТ – 110/70 мм рт. ст. Живіт обмежено приймає участь в акті дихання, болючий в епігастрії та правому підребер’ї. Печінка +2 см виступає з під края реберної дуги. Якому захворюванню відповідають клінічні симптоми?

A.ЖКХ. Гострий калькульозний холангіт

B.Гострий холангіт

C.Перфоративна виразка ДПК

D.Гострий деструктивний апендицит

E.Гострий індуративний панкреатит

ANSWER: A

Хвора, 58 років скаржиться на відчуття важкості та помірний біль в правому підребер’ї, нудоту, загальну слабкість. Шкірні покриви жовтого кольору. PS – 88 за 1 хв. АТ – 120/70 мм рт. ст. Живіт рівномірно приймає участь в акті дихання, незначно болючий в правому підребер’ї. УЗД – конкременти в жовчному міхурі, розширення холедоху до 18 мм. Загальний білірубін 86 ммоль/л, за рахунок прямого. Збільшена лужна фосфатаза. Кал ахолічний. Якому захворюванню відповідають клінічні симптоми?

A.ЖКХ. Обтураційна жовтяниця

B.Гострий калькульозний холецистит

C.Пухлина головки панкреас

D.Гострий гепатит

E.Гострий індуративний панкреатит

ANSWER: A

Хвора 51 року, скаржиться на важкість, ниючий біль в правому підребер’ї, ірадіює в праве плече; відсутність апетиту; печію, нудоту, закрепи, вздуття живота після прийняття жирної та смаженої їжі. Хворіє пів року. Язик обкладений білим нашаруванням, вологий. Живіт м‘який, піддутий, приймає участь в акті дихання, болючий в правому підребер‘ї. Жовчний міхур не пальпується. Печінка та селезінка не пальпуються. Слабо позитивні симптоми Кера, Мерфі, Грекова – Ортнера, Георгієвського

– Мюсі. Ваш діагноз?

A.Хронічний холецистит в ст. загострення.

B.Хронічний панкреатит.

C.Гострий холецистит.

D.Хронічний гепатит.

E.Хронічний гастродуоденіт.

ANSWER: A

У хворого 59 років з'явився біль в епігастральній ділянці, який згодом змістився в праву здухвинну ділянку. На 2-у добу біль посилився і поширився на весь живіт. Стан хворого важкий. Свідомість затьмарена. Наявна ейфорія. Пульс - 128 ударів за хв; АТ - 95/60 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт болючий і напружений у всіх відділах, але більше в правій здухвинній ділянці. Симптом Щоткіна-Блюмберга визначається у всіх відділах живота. Температура - 38,2°С. Лейкоциті крові - 18 600 із зсувом лейкоформули вліво. Який діагноз у хворого?

A.Гострий перитоніт

B.Гострий розлитий перитоніт

C.Гострий відмежований перитоніт

D.Інфільтрат дугласового простору

E.Абсцес дугласового простору

ANSWER: B

У хворого 62 років з'явився біль в епігастральній ділянці, який згодом змістився в праву здухвинну ділянку. На 2-у добу біль посилився і поширився на весь живіт. Стан хворого важкий. Свідомість затьмарена. Наявна ейфорія. Пульс - 128 ударів за хв; АТ - 95/60 мм рт. ст. Язик сухий. Жівіт болючий і напружений у всіх відділах, але більше в правій здухвинній ділянці. Симптом Щоткіна-Блюмберга визначається у всіх відділах живота. Температура - 38,2°С. Лейкоциті крові - 18 600 із зсувом лейкоформули вліво.Яке лікування показане хворому?

A.Консервативне

B.Апендектомія із здухвинного доступу

C.Лапаротомія

D.Лапаротомія в плановому порядку

E.Лапаротомія в ургентному порядку

ANSWER: E

Ви повинні оперувати хворого з типовою картиною гострого флегмонозного апендициту. Яким оперативним доступом доцільно провести апендектомію в даному випадку?

A.Нижньосерединна лапаротомія

B.Розріз Волковича-Дьяконова

C.Правобічний параректальний доступ

D.Правобічний трансректальный розріз

E.Поперечна лапаротомія над лоном

ANSWER: B

Ви діагностували у хворого гострий апендицит. Який метод діагностики використаєте?

A.Лапароскопія

B.Клінічний аналіз крові

C.Ректальне дослідження

D.Термографія

E.Все перераховане вірно

ANSWER: E

Хворий Б., 34р., оглянутий ургентним хірургом. Зпідозрено гострий апендицит. Призначено обстеження. Яке з вказаних нижче досліджень є найменш інформативним в діагностиці гострого апендициту?

A.Лабораторне дослідження (особливо – кількість лейкоцитів крові)

B.Лапароцентез

C.Ректальне дослідження

D.Пахвова і ректальна термометрія

E.Клінічне обстеження з визначенням захисного напруженням м'язів.

ANSWER: B

У хворого діагностовано розлитий гнійний перитоніт апендикулярного походження. В такому випадку застосовується:

A.Серединна лапаротомія

B.Апендектомія

C.Промивання черевної порожнини

D.Дренування черевної порожнини

E.Все перераховане

ANSWER: E

Хворий К., 74р., діагноз: Дифузний гнійний перитоніт апендикулярного походження. Хворому показано:

A.Апендектомія і санація черевної порожнини

B.Корекція водно-електролітних порушень

C.Антибактеріальна терапія

D.Повне парентеральне живлення протягом 1-2 діб після операції

E.Все перераховане вірно

ANSWER: E

У хворого, 76 років, з трансмуральним інфарктом міокарду, діагностований деструктивний апендицит. Ваші дії?

A.Екстрена операція

B.Спостереження і операція при появі симптомів перитоніту

C.Призначення масивних доз антибіотиків і операція при неефективності антибіотикотерапії

D.Провести лапароскопію, при підтвердженні діагнозу - операція

E.Всі відповіді невірні

ANSWER: A

При огляді хворого, 76 років, вдома, дільничний терапевт запідозрив гострий апендицит, проте повної упевненості в діагнозі немає. З моменту початку захворювання пройшло всього шість годин. Що зробити?

A.Рекомендувати консультацію хірурга

B.Терміново відправити хворого до поліклініки для додаткового лабораторного обстеження

C.Враховуючи вік хворого і недовгий термін з початку захворювання, рекомендувати консервативне лікування. Спокій, холод місцево, антибіотики

D.Провести динамічне спостереження хворим в амбулаторних умовах

E.Терміново госпіталізувати хворого в хірургічний стаціонар

ANSWER: E

У хворої, 23 років, з вагітністю 32 тижні, що знаходиться в хірургічному відділенні 18 годин, при динамічному спостереженні не можна повністю виключити гострий апендицит. Ваша лікувальна тактика?

A.Хвору необхідно оперувати

B.Продовжити спостереження хворої

C.Провести ультрасонографію черевної порожнини

D.Спільно з гінекологом викликати штучне переривання вагітності, а потім провести апендектомію

E.Виконати лапароскопію і при підтвердженні діагнозу – оперувати

ANSWER: A

Ви підозрюєте у хворого абсцес дугласового простору. Які дослідження потрібно провести для його діагностики?

A.Ректороманоскопію

B.Пальцеве дослідження прямої кишки

C.Колоноскопію

D.Лапароскопію

E.Лапароцентез

ANSWER: B

Ви запідозрили у хворого гострий апендицит. Діагностична програма включає в себе:

A.Ретельний збір анамнестичних даних

B.Виключаються соматичні захворювання, які можуть симулювати гостру патологію в животі

C.Ректальне дослідження у чоловіків і додаткове вагинальное дослідження у жінок

D.Проведення лабораторних досліджень

E.Всі відповіді правильні

ANSWER: E

У хворого, що оперувався з приводу гострого флегмонозного апендициту і дифузного перитоніту доступом в правій клубовій області, на 20-у добу після операції діагностований правобічний піддіафрагмальний абсцес. Що могло послужити причиною його виникнення?

A.Хворому після операції не було надано положення Тренделенбурга

B.Хворому після операції не було надано положення Фовлера

C.Хворому після операції не було надано положення Фінстерера

D.Хворому після операції не було надано положення Більрота

E.Не була проведена тампонада черевної порожнини

ANSWER: B

Ви діагностували у хворого гангренозну форму гострого апендициту. На грунті яких симптомів був встановлений діагноз?

A.Збільшення больових відчуттів

B.Раптове посилення болю в правій клубовій області

C.Зменшення больових відчуттів

D.Брадикардія

E.Симптом Мейо-Робсона в правій клубовій ділянці

ANSWER: C

У хворого, 18 років, на 7-й день після операції апендектомії розвинувся абсцес малого тазу. Що ви зробите?

A.Масивну антибіотикотерапію

B.Розкриєте абсцес нижньосрединним доступом і дренуєте малий таз

C.Розкриєте абсцес через праву клубову ділянку

D.Дренуєте абсцес через передню стінку прямої кишки

E.Розкриєте абсцес правобічним позаочеревинним доступом

ANSWER: D

У хворого Д., 40р., що переніс апендектомію, починаючи з 5 доби на фоні зменшення локальної симптоматики, виникло погіршення загального стану: підвищення температури до гектичних цифр, зростання кількості лейкоцитів. В глибині тазу з'явилися помірні болі, дизуричні явища, тенезми. З якого додаткового методу дослідження ви почнете виявляти причини описаної вище картини?

A.Хромоцистоскопії

B.Повторних аналізів крові і сечі

C.Пальцевого дослідження прямої кишки

D.Ректороманоскопії

E.Контрольної іригоскопії