Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

C.Ковзна пахова грижа

D.Паховий лімфаденіт

E.Природжена пахова грижа

ANSWER: A

Пацієнт 72 років, скаржиться на біль внизу живота, що виникає при піднятті ваги, пухлиноподібне утворення в пахвинних ділянках. Хворіє протягом 1 року. Об'єктивно: в обох пахвинних ділянках визначаються пухлиноподібні утворення овальної форми до 8 см в діаметрі, легко вправимі в черевну порожнину. При введенні пальця в поверхневе кільце пахового каналу визначається пульсація нижньої надчеревної артерії зовні від грижового випинання. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Двостороння вправима пряма пахова грижа

B.Двостороння стегнова вправима кила

C.Двосторонній пахвинний лімфаденіт

D.Лімфогрануломатоз

E.Двостороння коса вправима пахова кила

ANSWER: A

До вас звернулася пацієнтка, якій в анамнезі виконана лапароскопічна холецистектомія. Об’єктивно: пацієнтка огрядної статури, ожиріння III ступеня. Після операції набрала у вазі ще 12 кг. В біляпупковій ділянці появилось болюче випинання, розміром 10x6 см, м’яко-еластичної консистенції, що збільшується при кашлі. В положенні лежачи утвір зникає. Попередній діагноз?

A.Післяопераційна вентральнаа грижа

B.Діастаз прямих м’язів живота

C.Передочеревинна ліпома

D.Пухлина черевної порожнини

E.Цироз печінки, асцит

ANSWER: A

Власним транспортом в супроводі родичів в приймальне відділення доставлений хворий 62 років, в якого 40 хв. тому виник виражений біль в правій паховій області. Протягом кількох років в даній ділянці наявне грижове випинання, що вільно вправлялося. Після фізичного навантаження відмітив раптову біль, після чого випинання стало невправимим. Під час транспортування випинання самостійно вправилося. Об'єктивно: язик вологий. Пульс - 86/хв., задовільних властивостей. AT -

140/80 мм рт. ст. Живіт м'який, неболючий. У правій паховій області визначається округлої форми випинання, м'яке, вправиме, безболісне. Яка тактика чергового хірурга?

A.Хворого необхідно госпіталізувати для спостереження протягом 3-х днів з подальшою плановою герніопластикою

B.Госпіталізація непотрібна

C.Показана термінова операція - лапаротомія

D.Показана термінова операція

E.Для визначення тактики необхідно виконати рентгенконтрастне дослідження шлунково-кишкового тракту

ANSWER: A

У хворої М. скарги на наявність пухлиноподібного утворення у ділянці пупка, періодичні болі в ньому при навантаженнях. Об’єктивно: в ділянці пупка наявний пухлиноподібний утвір, до 5 см в діаметрі, еластичної консистенції, не болючий при пальпації. В черевній стінці у проекції пупка округлий дефект кільцеподібної форми до 3 см в діаметрі, при кашлі утвір збільшується в розмірі. Сформулюйте попередній діагноз:

A.Вправима пупкова грижа

B.Параумбілікальна вправима грижа

C.Грижа білої лінії живота

D.Ліпома передньої черевної стінки

E.Передочеревинна ліпома

ANSWER: A

Хворий А., 40 років, скаржиться на біль та випинання в правій паховій ділянці. Мають місце дизуричні явища. Випинання вправиме. У правій паховій ділянці визначається утвір округлої форми, еластичної консистенції, сім’яний канатик розташований латерально від випинання. Симптом кашльового поштовху позитивний. Загальний стан задовільний. Лабораторні показники без змін. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

A.Пряма пахова грижа

B.Коса пахова грижа

C.Варикоцелє

D.Стегнова грижаа

E.Крипторхізм

ANSWER: A

Хворого К., вже протягом чотирьох годин турбує біль внизу живота, часті поклики на сечовипускання. В правій паховій ділянці вище пупартової зв’язки наявне грижове випинання до 4 см у діаметрі, щільне, болюче. З’явилося після підйому мішка. Біль наростає. Пальпаторно - обидва яєчка в мошонці. Пальпація правого яєчка болюча. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Защемлена правобічна пахова грижа

B.Невправима пахово-калиткова грижа

C.Ковзна грижа сечового міхура

D.Травматичний орхіт, паховий лімфаденіт праворуч

E.Невправима правобічна пахова грижа

ANSWER: A

Військовослубовець на медкомісії скаржиться на наявність патологічного утворення, що з’являється в правій паховій ділянці при фізичному навантаженні і при натужуванні. Утворення округлої форми, діаметром близько 2,5 см, при пальпації м’яко-еластичної консистенції, розташовується в медіальній частині пупартової зв’язки досередини від сім’яного канатика. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Правобічна пряма пахова грижа

B.Правобічна коса пахова грижа

C.Правобічна стегнова грижа

D.Варикозне розширення вен сім’яного канатика

E.Кісти сім’яного канатика

ANSWER: A

Хворій в анамнезі виконана лапароскопічна холецистектомія. Хвора з ожирінням ІІ ступеня. В ділянці операційного рубця вище пупка появилося болюче випинання, розмірами 12x6 см, м’яко-еластичної консистен_ції, що збільшується при натужуванні та кашлі. У положенні лежачи випинання зникає.

Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Післяопераційна вентральна кила

B.Діастаз прямих м’язів живота

C.Пухлина черевної порожнини

D. Передочеревинна ліпома

E. Вправима пупкова грижа

ANSWER: A

Хворий Л., 65 років, хворіє паховою грижою впродовж двох років. Після підняття важкості виник біль у животі і грижі. Остання перестала вправлятись у черевну порожнину. Пальпаторно - грижове випинання напружене, болюче, симптом кашльового поштовху негативний. Тактика сімейного лікаря в даному випадку?

A.Терміново направити хворого в хірургічне відділення

B.Вправити грижове випинання в черевну порожнину

C.Ввести хворому спазмолітичні і знеболюючі засоби

D.Порадити хворому гарячу ванну

E.Виконати місцеву анестезію 2 % розчином лідокаїну

ANSWER: A

Хворому 66 років виконана операція з приводу защемленої пахової грижі. Під час операції у мішку кили знайдено дві петлі тонкої кишки і невелика кількість світлого ексудату. Через 3 доби після операції появились ознаки перитоніту. Яке найбільш імовірне защемлення було у хворого?

A.Ретроградне

B.Калове

C.Пристінкове

D.Копростаз

E.Еластичне

ANSWER: A

Хворий К., 70 років скаржиться на біль у лівій паховій ділянці, що виникає при фізичному навантаженні. У лівій паховій ділянці наявне пухлиноподібне утворення 9x5 см, не болюче, опускається в калитку, вправляється в черевну порожнину. Зовнішнє пахвинне кільце розширене до 4 см в діаметрі, симптом кашльового поштовху позитивний. Який ваш діагноз?

A.Лівобічна вправима коса пахвинно-калиткова грижа

B.Лівобічна вправима пряма пахвинна грижа

C.Лівобічна надміхурова грижа

D.Лівобічна вправима стегнова грижа

E.Коса вправима канальна пахвинна грижа

ANSWER: A

У хворої 72 років наявні скарги на біль у правій пахвинній ділянці. При дослідженні у положенні стоячи виявлено, що нижче правої шкірної пахвинної складки наявне випинання розмірами 4x3 см, яке в положенні лежачи вправляється під пахвинну зв’язку, по зовнішньому краю визначається пульсація стегнової артерії. Ваш діагноз?

A.Стегнова грижа

B.Метастаз злоякісної пухлини

C.Пахвинний лімфаденіт

D.Пахвинна кила

E.Доброякісна пухлина

ANSWER: A

У дитини віком три місяці із схильністю до частих закрепів в ділянці пупка з’явилося випинання в діаметрі до 2 см, м’якої еластичної консистенції, яке збільшується при плачі. В лежачому положенні та спокійному стані дитини цей утвір самостійно зникає, пальпується пупкове кільце діаметром 1 см. Який ваш діагноз?

A.Пупкова грижа

B.Гастроптоз

C.Незарощена омфало-ентеральна протока

D.Незарощений урахус

E.Омфалоцеле

ANSWER: A

У хворого 65 років наявні скарги на випинання кулястої форми у пахових ділянках, більших розмірів справа, які відзначає протягом останніх трьох років. Об’єктивно: зовнішні кільця пахвинних каналів пропускають палець, обидва випинання визначаються досередини від сім'яних канатиків та пульсації нижньої епігастральної артерії. Ваш діагноз?

A.Пахвинні прямі грижі

B.Метастази злоякісної пухлини

C.Фунікоцеле

D.Пахвинні косі грижі

E.Варикоцеле

ANSWER: A

У хворого 85 років, що звернувся через 4 дні від початку захворювання було виставлено діагноз: защемлена грижа. Виконано розріз в правій здухвинній ділянці, з рани виділились гнійні виділення, в рані некротизована петля тонкої кишки. Яка наступна тактика хірурга?

A.Виконати лапаротомію з ревізією, резекцією некротизованого сегменту, операцію завершити без герніопластики

B.Продовжити герніотомію з наступною герніопластикою

C.Лапаротомія, резекція кишки, герніопластика пахової грижі

D.Негайно завершити операцію

E.Накласти стому в рані

ANSWER: A

Хворий 34 років звернувся зі скаргами на болі в правій здухвинній ділянці, що посилюються при ходьбі та фізичному навантаженні. Болі турбують останні 2 місяці. Рік назад переніс апендектомію. При огляді в правій здухвинній ділянці післяопераційний рубець довжиною до 10 см. При пальпації в ділянці рубця наявне м’яко-еластичне пухлиноподібне утворення, яке вправляється в черевну порожнину через дефект в апоневрозі. Ваш діагноз?

A.Післяопераційна вентральна грижа

B.Пухлина сліпої кишки

C.Пухлина черевної порожнини

D.Кіста правого яєчка

E.Інфільтрат післяопераційного рубця

ANSWER: A

Чоловік 32 років пред’являє скарги на біль та випинання в правій паховій ділянці, що перестало вправлятися протягом 5 годин після того, як підняв камінь. Раніше випинання вільно вправлялось. В правій паховій ділянці наявне випинання, що досягає калитки, болюче, напружене. В нижньому полюсі випинаня пальпується праве яєчко. Простір між ніжками правої пупартової зв'язки не визначається. Діагноз?

A.Защемлена правобічна пахово-калиткова грижа

B.Защемлена правобічна стегнова грижа

C.Гострий правобічний паховий лімфаденіт

D.Запалення водянки правого яєчка

E.Перекрут правого яєчка

ANSWER: A

Бригадою швидкої допомоги доставлена жінка 40 років із скаргами на випинання, що займає праву пахову та лобкову ділянку, ще перестало вправлятись в черевну порожнину, дизурію. Хворіє на протягом 12 годин.В анамнезі випинання з’являлось і раніше на короткий часта самостійно вправлялось. З правої пахової ділянки на лобкову поширюється пухлиноподібне утворення розміром 12 х 10 см, щільне, болюче, розташоване в підшкірній жировій клітковині, шкіра над ним не змінена. Який ймовірний діагноз?

A.Защемлена ковзна пахова грижа

B.Защемлена стегнова грижа

C.Гострий правобічний паховий лімфаденіт

D.Кіста круглої зв’язки матки

E.Ліпома пахової ділянки

ANSWER: A

Хворого К 54років., вже протягом сіми годин турбує біль внизу живота, часті поклики на сечовипускання. В правій паховій ділянці вище пупартової зв’язки наявне грижове випинання до 6 см у діаметрі, щільне, болюче. З’явилося після підйому мішка. Біль наростає. Пальпаторно - обидва яєчка в калитці. Пальпація правого яєчка болюча. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Защемлена правобічна пахова грижа

B.Невправима пахово-калиткова грижа

C.Ковзна грижа сечового міхура

D.Травматичний орхіт, паховий лімфаденіт праворуч

E.Невправима правобічна пахова грижа

ANSWER: A

Хворий Л., 56 років, хворіє паховою грижою впродовж двох років. Після підняття важкості виник біль у животі і грижі. Остання перестала вправлятись у черевну по¬рожнину. Пальпаторно - грижове випинання напружене, болюче, симптом кашльового поштовху негативний. Тактика сімейного лікаря в даному випадку?

A.Терміново направити хворого в хірургічне відділення

B.Вправити грижове випинання в черевну порожнину

C.Ввести хворому спазмолітичні і знеболюючі засоби

D.Порадити хворому гарячу ванну

E.Виконати місцеву анестезію 2 % розчином лідокаїну

ANSWER: A

До вас звернувся хворий із скаргами на наявність грижі у пахвинній області, причому стверджує, що вона часто защемлюється. Під час защемлення турбують тянучі болі біля лобка, часті поклики на сечовипускання. Найбільш вірогідно у хворого:

A.Ковзна грижа

B.Грижа затульного отвору

C.Пряма пахвинна грижа

D.Стегнова грижа

E.Коса пахвинна грижа

ANSWER: A

У хворого К.,56 років, раптово зя’вився інтенсивний біль в місці випинання у правій пахвинній ділянці, неможливість самовільного вправлення даного випинання. При транспортуванні в хірургічний стаціонар дане випинання самостійно вправилося. При огляді – живіт не болючий, симптоми подразнення очеревини негативні. Якою повинна бути лікувальна тактика?

A.Динамічне спостереження

B.Лапаротомія

C.Герніотомія

D.Не потребує стаціонарного лікування

E.Антибіотикотерапія

ANSWER: A

Мужчина 49 років звернувся зі скаргами на наявність випинання в правій паховій ділянці, що збільшується під час натужування. Хворіє 12 місяців, за цей відмітив збільшення випинання. Під час огляду в правій паховій ділянці наявне еластичне випинання розмірами 9 х 6 см., що зникає під час пальпації, після цого звільняється простір між ніжками пупартової зв’язки розміром 4 х 3 см. Симптом кашльового поштовху позитивний. Діагноз?

A.Правобічна вправима пахова грижа

B.Правобічна вправима стегнова грижа

C.Кіста правого сім(яного канатика

D.Правобічний паховий лімфаденіт

E.Правобічна вправима грижа дугласової лінії

ANSWER: A

Чоловік 56 років пред’являє скарги на біль та випинання в правій паховій ділянці, що перестало вправлятися протягом 7 годин після того, як підняв камінь. Раніше випинання вільно вправлялось. В правій паховій ділянці наявне випинання, що досягає калитки, болюче, напружене. В нижньому полюсі випинаня пальпується праве яєчко. Простір між ніжками правої пупартової зв'язки не визначається. Діагноз?

A.Защемлена правобічна пахово-калиткова грижа

B.Защемлена правобічна стегнова грижа

C.Гострий правобічний паховий лімфаденіт

D.Запалення водянки правого яєчка

E.Перекрут правого яєчка

ANSWER: A

Жінка 59 років пред’являє скарги на випинання в ділянці пупка, що деформує його та має приблизно постійні форму і розмір, не змінюється при натужуванні. Хворіє протягом 12 років. Жінка надмірної ваги тіла, за рахунок чого живіт у неї симетрично збільшений. Пупок асиметрично разтягнутий і деформований щільним випинанням розміром 8 х 6 см, котре знаходиться під ним. Пальпація не викликає болю, вправити грижу не вдається. Діагноз?

A.Невправима пупкова грижа

B.Защемлена пупкова грижа

C.Защемлена грижа білої лінії живота

D.Метастаз злоякісної пухлини до пупа

E.Невправима грижа білої лінії живота

ANSWER: A

Жінка 71 років зі скаргами на випинання в лівій паховій ділянці, яке періодично зникає та з’являється знову. Хворіє протягом 17 років. Ліва пахова складка в медіальній частині деформована за рахунок випинання розміром 7 х 7 см. При пальпації випинання зникає, після чого, нижче пахової зв’язки визначається простір розмірами 4 х 4 см. Симптом кашльового поштовху позитивний. Діагноз ?

A.Вправима лівобічна стегнова грижа

B.Вправима лівобічна пахова грижа

C.Вправима лівобічна грижа затульного отвору

D.Вправима лівобічна грижа сідничного отвору

E. Вправима лівобічна грижа дугласової лінії

ANSWER: A

Жінка 70 років із скаргами на випинання, що займає праву пахову та лобкову ділянку, ще перестало вправлятись в черевну порожнину, дизурію. Хворіє на протягом 10 годин. В анамнезі випинання з’являлось і раніше на короткий часта самостійно вправлялось. З правої пахової ділянки на лобкову поширюється пухлиноподібне утворення розміром 15 х 10 см, щільне, болюче, розташоване в підшкірній жировій клітковині, шкіра над ним не змінена. Який ймовірний діагноз?

A.Защемлена ковзна пахова грижа

B.Защемлена стегнова грижа

C.Гострий правобічний паховий лімфаденіт

D.Кіста круглої зв’язки матки

E.Ліпома пахової ділянки

ANSWER: A

Хворий 72 років скаржиться на наявність випинання в лівій паховій ділянці, яке поступово збільшується, опускається в калитку. Протягом останніх 2-х діб випинання стало щільним, помірно болючим, припинилось відходження стільця та газів. Появилась нудота. Випинання, яке раніше вправлялося в черевну порожнину, тепер не вправляється. При огляді шкіра над випинанням не змінена. Живіт піддутий. Зовнішнє пахове кільце не пальпується. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Kалове защемлення. Гостра кишкова непрохідність

B.Невправима лівобічна пахова кила

C.Паховий лімфаденіт

D.Запалення лівобічної пахової кили

E.Копростаз

ANSWER: A

Хворий скаржиться на наявність патологічного утворення, яке з'являється в правій паховій ділянці при фізичному навантаженні. Утворення округлої форми, діаметром біля 5 см, при пальпації м’якоеластичної консистенції, локалізоване медіальніше пахової зв’язки досередини від сім’яного канатика.Сформулюйте попередній діагноз:

A.Правостороння пряма пахова кила

B.Правостороння стегнова кила

C.Правостороння коса пахова кила