Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

ANSWER: A

Хвора 38 років, скарг не має. Стан задовільний. Ознаки тиреотоксикозу відсутні. Об-но:, Ps 72 уд. за хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій частці щитоподібної залози пальпується вузол 1,5x1,5 см, ліва частка не пальпується. Проведено тонголкову аспіраційну пункційну біопсію вузла та отримано неінформативне заключення. Ваша тактика ?

A.Телегаматерапія

B.Операція з експрес – біопсією.

C.Консервативне лікування тиреоїдними гормонами.

D.Радіойод терапії

E.Повторна біопсія через 2-3 міс

ANSWER: E

Хвора Р, 48 років, скаржиться на наявність випинання по передній поверхні шиї протягом 5 років. Протягом останніх 6 – и місяців відмічає збільшення утвору. Об-но: стан задовільний, Ps 72 уд. за хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій частці щитоподібної залози пальпується малорухомий вузол 4x3 см, ліва частка не пальпується. Лабораторно – еутиреоз, проведено тонголкову аспіраційну пункційну біопсію вузла та виявлено підозру на папілярну карциному. Ваша тактика ?

A.Операція з експрес – біопсією.

B.Консервативне лікування тиреоїдними гормонами.

C.Радіойод терапії

D.Динамічний нагляд

E.Повторна біопсія.

ANSWER: A

Хвора М, 48 років довгий час страждає на дифузний токсичний зоб, тяжкий тиреотоксикоз. Неодноразово лікувалась з приводу тиреотоксикозу, від оперативного лікування відмовилась. Який метод лікування є доцільним у цьому випадку?

A.Радіойодтерапія

B.Телегаматерапія

C.L-тироксин

D.Терапія препаратами кальцію

E.Терапія глюкокортикостероїдами

ANSWER: A

У хворої А, 48 років три місяці тому з’явився пухлиноподібний утвір на шиї в ділянці правої частки щитоподібної залози біля 2 см, щільної консистенції з гладкою поверхнею, неболючий. Вузол поступово збільшився до 3,5 -4 см.. Охриплості, утрудненого ковтання та дихання не відмічає. Регіонарні лімфовузли не збільшені, УЗД (стверджена пухлина розміром 3,5см , неоднорідна, множинні кальцинати), дослідження тиреоїдних гормонів (еутиреоз), проведена тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія вузла з цитологічним дослідженням (медулярний рак). Визначте найбільш ефективний метод лікування.

A.Екстрафасціальна тиреоїдектомія з розширеною дисекцією шиї.

B.Гемітиреоїдектомія з резекцією перешийка залози.

C.Субтотальна субфасціальна резекція щитоподібної залози.

D.Поліхіміотерапія та субтотальна резекція щитоподібної залози.

E.Субфасціальна тиреоїдектомія

ANSWER: A

Хворому М., 26 років, виставлено діагноз дифузний токсичний зоб ІІ ступеня, тиротоксикоз середньої важкості. Хворий лікується на протязі 5 років, консервативне лікування дає короткотривалий ефект, рецидиви тричі на рік. Запропоновано оперативне лiкування, на яке вiн погодився. Якi заходи пiд час передоперацiйної підготовки треба застосувати в першу чергу для профілактики тиреотоксичного кризу у післяопераційному перiодi?

A.Застосування антитиреоїдних препаратiв (досягнення стаді компенсаціі)

B.Малотравматична хiрургiчна технiка

C.Ліжковий режим

D.Детоксикаційна терапія

E.Застосування кортикостероїдiв

ANSWER: A

Хвора М., 36 років, оперована 12 років тому з приводу дифузного токсичного зобу ІІ ступеня. На даний час у хворої виник рецидив тиреотоксикозу. Хворій запропоновано оперативне втручання, але перед цим запідозрено наявність зоба в корені язика.Який саме метод дослідження буде найбільш інформативним?

A.Сканування залози

B.Ультразвукове дослідження

C.Тонголкова аспіраційна пункційна біопсія

D.Рентгенологічне дослідження шиї

E.Рентгенологічне дослідження стравоходу

ANSWER: A

Хвора П., 30 років, 4 роки лікується з приводу змішаного токсичного зоба ІІ ст. Останнім часом у правій частці залози прогресує ріст вузла до 3 см, щільний при пальпації. Яке дослідження треба виконати, щоб вірогідно виключити рак щитоподібної залози.

A.Тонголкову аспіраційну пункційну біопсію вузла.

B.Ультразвукове дослідження щитоподібної залози

C.Термографію.

D.Сканування щитоподібної залози

E.Рентгенографію шиї

ANSWER: A

Хвора Т., 32 роки, оперована з приводу дифузного токсичного зобу ІІ ступеня, тиротоксикозу середньої важкості. На 2 добу після операції з`явилися судоми кистей, стоп та обличчя. Симптоми Хвостека, Трусо позитивні. Хвора скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервалу Q-T. Що стало причиною вищевказаних симптомів ?

A.Пошкодження паращитовидних залоз

B.Пошкодження щитоподібної залози

C.Пошкодження трахеї

D.Пошкодження гортанних нервів

E.Пошкодження судин шиї

ANSWER: A

Хвора М., 37 років, на 2 добу після операції з приводу змішаного токсичного зобу ІІ ступеня скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Симптоми Хвостека, Трусо чітко не визначені. Виставлено попередній діагноз прихованої тетанії. Яке дослідження треба провести для підтвердження діагнозу?

A.Визначити вміст паратгормону, кальцію і фосфору у крові

B.Визначити вміст тиротропного гормону

C.Визначити вміст калію

D.Визначити вміст натрію

E. Визначити вміст тироїдних гормонів у крові

ANSWER: A

У хворої М., 40 років, оперованої з приводу рецидиву вузлового токсичного зобу ІІ ст. після операції встановлено парез гортанних нервів з порушенням фонації та ковтання. Які причини цього ускладнення?

A.Пошкодження паращитовидних залоз

B.Пошкодження щитоподібної залози

C.Пошкодження трахеї

D.Пошкодження гортанних нервів

E.Пошкодження судин шиї

ANSWER: A

Хвора Б., 45 років, оперована з приводу змішаного токсичного зобу ІІ ст загрудинної локалізації. Через 5 годин після операції стурбована, скаржиться на виражену задишку, сухий кашель. При аускультації різко ослаблене дихання над лівою половиною грудної клітки. Яке ускладнення виникло у хворої?

A.Пневмоторакс

B.Парез гортанних нервів

C.Повітряна емболія

D.Підшкірна емфізема

E.Гіпопаратироз

ANSWER: A

У хворого 72 років жовтяниця на протязі 2-х тижнів, почалася без болю, інтенсивність ії наростає. Живіт при пальпації м'який. Позитивний симптом Курвуаз'є. При УЗД жовчних шляхів відмічається розширення жовчного міхура й холедоху. Яка першопричина цих змін

A.Рак головки підшлункової залози

B.Жовчно-кам'яна хвороба

C.Хронічний індуративний панкреатит

D.Інфекційний гепатит

E.Рак печінки

ANSWER: A

Хвора, 81 років скаржиться на помірний біль в правому підребер’ї, нудоту, загальну слабкість. Шкірні покриви жовтого кольору. PS – 82 за 1 хв. АТ – 130/90 мм рт. ст. Живіт рівномірно приймає участь в акті дихання, незначно болючий в зоні Шаффара чутливий в правому підребер’ї. УЗД – розширення холедоху до 24 мм, головка панкреас неоднорідна – 60 мм. Загальний білірубін 110 ммоль/л, за рахунок прямого. Кал ахолічний. Якому захворюванню відповідають клінічні симптоми?

A.Пухлина підшлункової залози. Обтураційна жовтяниця

B.Гострий калькульозний холецистит

C.ЖКХ. Обтураційна жовтяниця.

D.Гострий гепатит

E.Гострий індуративний панкреатит

ANSWER: A

У хворого, 45 років, з'явилася слабкість, нудота, блювання кров'ю. Iз анамнезу: хворів на вірусний гепатит С, зловживав алкоголем, за останні два роки схуд, збільшився живіт. При пальпації печінка щільна, зменшена. Яка найбільш ймовірна причина кровотечі?

A.Портальна гіпертензія

B.Виразка шлунка

C.Виразка дванадцятипалої кишки

D.Синдром Маллорі-Вейса

E.Рак печінки, гемобілія

ANSWER: A

Хворому із скаргами на сильний біль в животі, який виник раптово після автомобільної травми годину тому діагностують перитоніт. Який симптом найбільш характерний для цього діагнозу?

A.Подразнення очеревини

B.Підвищення температури

C.Тахікардія

D.Лейкоцитоз

E.Ригідність м’зів передньої черевної стінки

ANSWER: A

В хірургічне відділення через 12 годин після отриманої тупої травми живота поступив мужчина 34 років. Стан хворого середньої важкості. Язик вологий, шкірні покрови звичайного кольору, температура 37,40С. Лейкоцитоз 12-109/л., гемоглобін 92 г/л, еритроцити 3,1х1012/л. Живіт дещо піддутий, при пальпації злегка напружений та болючий більше зліва. Для уточнення діагнозу хворому вирішено зробити лапароцентез. В якому місці черевної стінки необхідно зробити отвір?

A.По серединній лінії нижче пупка

B.По серединній лінії вище пупка

C.В правому підребер’ї

D.Зліва від пупка

E.Справа від пупка

ANSWER: A

Пацієнт 30-років доставлений машиною ШД у відділення невідкладної хірургії через 25 хвилин після автомобільної аварії зі скаргами на болі в животі, слабість, нудоту, головокружіння. При огляді: блідий, АТ - 60/30 мм рт.ст. Частота пульсу 130 в хв., в лівому підребер’ї - підшкірний крововилив від удару. Ознаки черепно-мозкової травми відсутні. Оптимальним методом діагностики буде:

A.Діагностична лапароскопія

B.Рентгенографія органів черевної порожнини

C.Лапароцентез

D.Ангіографія

E.УЗ-сонографія

ANSWER: A

До приймального відділення звернувся пацієнт, якого побили 7 годин тому в живіт. Скарги: на біль в правому підребер’ї, слабкість. Шкірні покриви бліді. Пульс 98 уд. за хвилину, ритмічний. АТ – 100/60 мм рт.ст. Перкуторно притуплення в відлогих місцях черевноі порожнини немае. Пальпаторно - напруження м’язів передньої черевної стінки у правому підребер’ї. Які діагностичні міроприємства слід виконати, щоб виключити, чи підтвердити травматичне пошкодження печінки

A.Оглядова рентгенографія черевноі порожнини, УЗД черевноі порожнини

B.Оглядова рентгенографія черевноі порожнини, целіакографія

C.Колоноскопія

D.Рентгенографія шлунку, лапароскропія

E.Спленопортографія, ЯМР черевної порожнини

ANSWER: A

До приймального відділення доставлений через 1 годину після аварії хворий М., 42 років, який отримав закриту травму живота. Скарги: на різкі, сильні, постійні болі в животі, спрагу. Об”єктивно: загальний стан важкий. Язик сухуватий, чистий, шкіра блідо -рожева; пульс 106 в/хв., задовільних властивостей; АТ – 135/80 мм рт.ст.; живіт незначно піддутий; передня черевна – не приймає участь в диханні; пальпаторно – дефанс м’язів та позитивні ознаки подразнення очеревини на всьому протязі; перкуторно – печінкова тупість відсутня; аускультативно – перистальтика пригнічена. На оглядовій рентгенограмі живота - серповидне затемнення під правим та лівим куполами діафрагми. Що із перерахованого є найбільш ймовірною причиною такого стану?

A.Розрив порожнистого органу

B.Внутрішньочеревна кровотеча

C.Заочеревинна гематома

D.Розрив сечового міхура

E.Розрив жовчевого міхура

ANSWER: A

Хворий, 30 років, скаржиться на розповсюджений біль в животі, що іррадіює в ліве надпліччя, посилюється при глибокому диханні та рухах. Дані симптоми появилися відразу після ДТП та швидко розповсюдились по всіх ділянках живота. Об’єктивно: стан важкий, пульс 108 за хв., АТ – 90/60 мм.рт.ст., температура 37,40. Шкіра бліда, волога. Дихання поверхневе 24 за 1 хв. Живіт не приймає участі в акті дихання, при пальпації різко болючий та напружений на всьому протязі. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Перистальтика не вислуховується, печінкова тупість не визначається. У фланках притуплення. При ректальному дослідженні – нависання та болючість передньої стінки прямої кишки

A.Закрита тупа травма живота з пошкодженням порожнистого органу, перитоніт

B.Проривна виразка; перитоніт

C.Забій м’яких тканин передньої черевної стінки

D.Травматичний розрив сечового міхура; сечовий перитоніт

E.Травматичний розрив печінки; внутрішньочеревна кровотеча

ANSWER: A

У хворої 42 років після вживання жирної їжі з'явився сильний біль у верхніх відділах живота, більше у правому підребір'ї з ірадіацєю у спину, нудота, багаторазова блювота. Через одну добу з'явилась жовтушність склер, сеча стала темного кольору. При огляді стан важкий, дихання поверхневе. Живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується великий інфільтрат, на шкірі синюшні плями в ділянці пупка. Пульс 120 в 1 хв, АТ 80\40 Hg. Добовий діурез до 200 мл. При УЗД виявлені конкременти у жовчному міхурі, рідина у порожнині малого сальника. Яке найбільш вирогідне ускладнення жовчнокам'яної хвороби?

A.Гострий біліарний панкреатит

B.Холангіт

C.Жовчний перитоніт

D.Токсичний гепатит

E.Цироз печінки

ANSWER: A

Хвора 26 років взята на операційний стіл з приводу гострого деструктивного холециститу. Виконавши лапаротомію встановлено наявність геморагічного ексудату, на набряклому сальнику багато вогнищ стеатонекрозу, гепатодуоденальна зв”язка набрякла, інфільтрована жовчю. Вкажіть найімовірний діагноз?

A.Геморагічний панкреонекроз

B.Жовчевий перитоніт

C.Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки

D.Перихоледохальний лімфаденіт

E.Холедохолітіаз

ANSWER: A

У хворого виявлено набрякову форму гострого панкреатиту. Вкажіть, яке втручання на підшлунковій залози треба виконати?

A.Втручання на підшлунковій залозі не потрібно

B.Резекція підшлунквоі залози

C.Оментопанкреатопексія

D.Абдомінізація підшлункової залози

E.Марсупіалізація

ANSWER: A

У хворого 30 років, після прийому м‘ясної, жирної їжі, раптом з’явились інтенсивні опeрізуючі болі в епігастральній області, багаторазова блювота, температура тіла залишилась нормальною. При пальпації епігастральної ділянки – невиражена болючість. Діастаза сечі 1200 Од. Проведене консервативне лікування протягом доби призвело до покращення стану: біль зменшився, зникла блювота. Живіт став м’яким, турбує легка болючість в епігастрії. Діастаза сечі знизилась до 320 Од. Яка форма гострого панкреатиту найбільш імовірна у хворого?

A.Набрякова

B.Жировий панкреонекроз

C.Змішана

D.Геморагічний панкреонекроз

E.Гнійний панкреонекроз

ANSWER: A

Молодий чоловік поступив в приймальне відділення з скаргами на сильні болі в животі. Страждає виразковою хворобою декілька років. А/Т – 90/60 мм рт. ст., пульс – 100 ударів в 1 хв, анурія. Пальпаторно: передня черевна стінка різко напружена. Діагноз, швидше за все, буде поставлений на підставі:

A.Оглядовій рентгенографії черевної порожнини в положенні стоячи

B.Контрастного рентгенологічного дослідження товстої кишки

C.Контрастній рентгенографії шлунку

D.Підрахунку лейкоцитів в периферичній крові

E.Рівня ШОЕ

ANSWER: A

У хворого 52 років після зловживання алкоголем з'явилися болі різного характеру в епігастрії оперізуючого характеру з іррадіацією в спину. Виникла багаторазова блювота, яка не приносила полегшення. При пальпації живота відмічалась незначна болючість в епігастрії, симптомів подразнення очеревини немає. Аналіз сечі: діастаза - 4085 од. Консервативна терапія полегшення не дала. Наступної доби стан хворого погіршився, пульс до 110/хв.; AT - 80/50 мм рт. ст. З'явилися симптоми подразнення очеревини. Аналіз сечі: діастаза - 64 од. Констатовано, що у хворого - деструктивний панкреатит. Яка ваша лікувальна тактика?

A.Перевести хворого у відділення інтенсивної терапії для підготовки до операції

B.Хворому показана термінова операція

C.Хворому показане лапароскопіч-не дренування черевної порожнини

D.Продовжити попередню консервативну терапію у відділенні

E.Хворому показане оперативне втручання в плановому порядку

ANSWER: A

У хворого 45 років з механічною жовтяницею після всебічного обстеження було встановлено діагноз: рак головки підшлункової залози. Проростання пухлини за межи органа, ураження регіонарних

лімфовузлів, віддалених метастазів не виявлено. Загально-соматичний стан хворого задовільнений. Яка повинна бути хірургічна тактика в данному випадку?

A.Панкреатодуоденальна резекція

B.Абдомінізація підшлункової залози

C.Біліодігестивний обхідний анастомоз

D.Панкреатоєюностомія

E.Іноперабельний випадок

ANSWER: A

Загальний жовчний протік повинен бути обстежений у хворих з

A.в всіх перерахованих ситуаціях

B.панкреатитом

C.при розширенні загального жовчного протоку

D.з клінікою холедохолітіаз

E.механічною жовтяницею

ANSWER: A

Хворий Б., 43 років, госпіталізований в університетську лікарню із скаргами на тиснучий біль у верхній половині живота оперізуючого характеру після прийому великої кількості їжі, особливо ввечері, відрижку повітрям, підвищене слиновиділення, здуття живота, проноси. Зловживає алкоголем. Об’єктивно: астенічної тілобудови. Шкірні покриви бліді, вологі. Язик сухий, обкладений білим нашаруванням. Живіт здутий, болючість в точках Дежардена, Мейо-Робсона. Який на Вашу думку діагноз має місце у хворого?

A.Хронічний алкогольний панкреатит із зовнішньосекреторною недостатністю

B.Гострий панкреатит

C.Псевдотуморозний панкреатит

D.Хронічний холецистит

E.Хронічний паренхіматозний панкреатит із внутрішньосекретоною недостатністю

ANSWER: A

В поліклінічне відділення звернулася хвора 60 років із скаргами на незначні виділення в ділянці післяопераційного рубця слизисто-прозорого характеру. Оперована з приводу деструктивного панкреатиту близько 2-х років тому. Серединна рана заживала вторинним натягом. При огляді