Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

C.Субтотальна субфасціальна резекція щитоподібної залози.

D.Поліхіміотерапія та субтотальна резекція щитоподібної залози.

E.Субфасціальна тиреоїдектомія

ANSWER: A

Хворому М., 26 років, виставлено діагноз дифузний токсичний зоб ІІ ступеня, тиротоксикоз середньої важкості. Хворий лікується на протязі 5 років, консервативне лікування дає короткотривалий ефект, рецидиви тричі на рік. Запропоновано оперативне лiкування, на яке вiн погодився. Якi заходи пiд час передоперацiйної підготовки треба застосувати в першу чергу для профілактики тиреотоксичного кризу у післяопераційному перiодi?

A.Застосування антитиреоїдних препаратiв (досягнення компенсації)

B.Малотравматична хiрургiчна технiка

C.Ліжковий режим

D.Детоксикаційна терапія

E.Застосування кортикостероїдiв

ANSWER: A

Хвора М., 36 років, оперована 12 років тому з приводу дифузного токсичного зобу ІІ ступеня. На даний час у хворої виник рецидив тиреотоксикозу. Хворій запропоновано оперативне втручання, але перед цим необхідно з`ясувати де знаходиться функціонуюча тканина залози. Який саме метод дослідження буде найбільш інформативним?

A.Сканування залози

B.Ультразвукове дослідження

C.Тонголкова аспіраційна пункційна біопсія

D.Рентгенологічне дослідження шиї

E.Рентгенологічне дослідження стравоходу

ANSWER: A

Хвора К., 29 років, 3 роки лікується з приводу дифузного токсичного зоба ІІ ст. Останнім часом у правій частці залози з`явився вузол біля 2см, щільний при пальпації. Яке дослідження треба виконати, щоб вірогідно виключити рак щитоподібної залози.

A.Тонголкову аспіраційну пункційну біопсію вузла

B.Ультразвукове дослідження щитоподібної залози

C.Термографію

D.Сканування щитоподібної залози

E.Рентгенографію шиї

ANSWER: A

У хворої М., 26 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу ІІ ступеня, тиротоксикозу середньої важкості на 2 добу після операції з`явилися судоми кистей, стоп та обличчя. Симптоми Хвостека, Трусо позитивні. Хвора скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервалу Q-T. Яке ускладнення виникло у хворої ?

A.Гіпопаратироз

B.Гіперпаратироз

C.Тиротоксичний криз

D.Парез гортанних нервів

E.Тиротоксична міокардіодистрофія

ANSWER: A

Хвора С., 35 років, на 2 добу після операції з приводу змішаного токсичного зобу ІІ ступеня скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Симптоми Хвостека, Трусо чітко не визначені. Виставлено попередній діагноз прихованої тетанії. Яке дослідження треба провести для підтвердження діагнозу?

A.Визначити вміст кальцію і фосфору у крові

B.Визначити вміст тиреотропного гормону

C.Визначити вміст калію

D.Визначити вміст натрію

E.Визначити вміст тиреоїдних гормонів у крові

ANSWER: A

У хворої М., 40 років, оперованої з приводу рецидиву вузлового токсичного зобу ІІ ст. після операції встановлено парез гортанних нервів з порушенням фонації та ковтання. Які саме заходи мають вирішальне значення у профілактиці цього ускладнення?

A.Екстрафасціальна методика та малотравматична анатомічна хiрургiчна технiка

B.Використання місцевого знеболення

C.Передопераційна підготовка

D.Використання загальної анестезії

E.Субфасціальне видалення залози та малотравматична анатомічна хiрургiчна технiка

ANSWER: A

Хвора А., 44 років, оперована з приводу змішаного токсичного зобу ІІ ст. Через 5 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, обличчя ціанотичне, голова нахилена вперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичний утвір, який візуально збільшується у розмірах. Яке ускладнення виникло у хворої?

A.Післяопераційна кровотеча

B.Парез гортанних нервів

C.Повітряна емболія

D.Підшкірна емфізема

E.Гіпопаратироз

ANSWER: A

Під час операції з приводу багатовузлового зобу виконано видалення правої частки та субтотальну резекцію лівої частки щитоподібної залози . Що необхідно призначити хворому з метою профілактики післяопераційного гіпотиреозу?

A.L-тироксин

B.Мерказоліл

C.Йодомарин

D.Препарати літію

E.Пропілтіоурацил

ANSWER: A

Хвора А., 44 років, оперована з приводу дифузного токсичного зобу ІІ ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, відчуває тиснення в ділянці шиї, обличчя ціанотичне, голова нахилена вперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що візуально збільшується у розмірах. Яка подальша тактика?

A.Ревізія рани, видалення гематоми, зупинка кровотечі.

B.Призначити гемостатики.

C.Холод на шию.

D.Призначити антибактеріальні препарати.

E. Півспиртовий компрес на шию.

ANSWER: A

У хворої М., 26 років, виявлено вузол у правій частці щитоподібної залози. Вузол з`явився протягом останніх 3 місяців, появу його хвора пов`язує зі стресом. Збільшення вузла та болю хвора не відмічає. Під час УЗД виявлено вузол 2х2,5 см у нижній частині правої частки з поодинокими кальцинатами. Яке тактика найдоцільніша?

A.Проведення тонголкової аспіраційної пункційної біопсії вузла

B.Консервативна терапія

C.Динамічний нагляд

D.Не потребує лікування

E.Хірургічне лікування

ANSWER: A

У хворої після субтотальної резекції щитоподібної залози з приводу токсичного зоба ІІ ст., тиротоксикозу середньої важкості різке погіршення стану, підвищення температури тіла до 390 С, хвора збудженна, є галюцинації, АТ 120/40 мм рт. ст., ЧСС 180 за хвилину, аритмічний, ЧД 32 за хв. Яке ускладненя виникло у хворої?

A.Тиреотоксичний криз

B.Гіпотироз

C.Злоякісна гіпертермія

D.Кровотеча

E.Повітряна емболія

ANSWER: A

У хворої 30 років після перенесеного грипу стала прогресивно наростати слабкість, дратівливість, пітливість. Хвора схуднула, з'явилося тремтіння у руках, серцебиття, витрішкуватість. При огляді: шкіра лиця гіперемійована, волога, экзофтальм, позитивний симптом Марі, пульс - 110 уд. у 1 хв., щитоподібна залоза збільшена до І ст, м'яка, неболюча. ТТГ крові - 0,2 мМЕ/л. Ваш діагноз?

A.Дифузний токсичний зоб І ст. Тиреотоксикоз середньої важкості.

B.Дифузний токсичний зоб І ст. Легкий тиреотоксикоз.

C.Дифузний токсичний зоб. Важкий тиреотоксикоз.

D.Аутоімунний тиреоїдит. Гіпотиреоз.

E. Рак щитоподібної залози

ANSWER: A

Хвора 30 років рік тому оперована з приводу багатовузлового зоба. Зараз скаржиться на слабкість, сонливість, набряки біля очей. При клінічній підозрі на гіпотиреоз тестом першого рівня є?

A.Рівень ТТГ крові

B.Рівень Т3

C.Рівень Т4

D.Рівень антитиреоїдних антитіл

E.Рівень поглинання радіоактивного йоду

ANSWER: A

Хвора 28 років звернулася до ендокринолога з приводу збільшення щитоподібної залози. При ультразвуковому дослідженні виявлений гіпоехогенний вузол у правій частці до 3 см.. Який метод дослідження в подальшому дозволить обрати правильну лікувальну тактику у хворої?

A.Проведення тонголкової аспіраційної пункційної біопсії вузла.

B.Рентгенографія шиї в 2-х проекціях.

C.Сцинтіграфія з туморотропним радіофармпрепаратом

D.Електронно-емісійна томографія

E.Термографія щитоподібної залози

ANSWER: A

Хвора 30 років рік тому оперована з приводу багатовузлового зоба. Зараз скаржиться на слабкість, сонливість, набряки біля очей. При клінічній підозрі на гіпотиреоз тестом друрого рівня є?

A.Рівень ТТГ крові

B.Рівень Т3

C.Рівень Т4

D.Рівень антитиреоїдних антитіл

E.Рівень поглинання радіоактивного йоду

ANSWER: C

Хвора жінка 35 років через місяць після перенесеного грипу стала скаржитися на серцебиття, пітливість, нервозність, відчуття жару в тілі, появу болісної припухлості в нижніх відділах шиї. Температура у хворої нормальна, апетит підвищений, шкіра волога, тепла. Хвора підвищено збудлива, як емоційно, так і рухливо. Яке захворювання найімовірніше ?

A.Дифузний токсичний зоб

B.Дифузний нетоксичний зоб

C.Вузловиф еутиреоїдний зоб

D.Рак щитоподібної залози

E.Гострий тиреоїдит

ANSWER: E

Хвора жінка 60 років, яка на протязі кількох десятиріч проживала в Прикарпатті, скаржиться на наявність біля 20 років “пухлини” на шиї, яку видно при огляді та яка зміщується при ковтанні. Ніяких неприємних відчуттів та ознак компресії немає. Діагностовано дифузний зоб 2 ступеня з субклінічним гіпотиреозом. Якого лікування хвора потребує ?

A.Консервативне тиреоїдними гормонами.

B.Операції видалення зоба (резекції залози)

C.Радіойод терапії

D.Рентгенотерапії

E.Багатої на йод дієти

ANSWER: A

Хвора 45 років скаржиться на втомлюваність пітливість, дратівливість. Об-но: неспокійна. Пульс 108 у 1 хв, тремор рук. Щитоподібна залоза збільшена (II ст), безболюча, м’яка. Вкажіть найбільш інформативне дослідження, яке необхідно виконати для підтвердження діагнозу тиреотоксикозу.

A.Визначення ТТГ, вільного тироксину та трийодтироніну.

B.Біопсія щитоподібної залози

C.Визначення рівня ТТГ

D.Сцинтіграфія.

E.УЗД щитоподібної залози.

ANSWER: A

Хвора 30 років, впродовж 4 років після вагітності та пологів відмічає збільшення та ущільнення шиї, швидку втомлюваність. Об-но: Ps 62 уд. в хв., ритмічний, АТ-120/80мм рт. ст. Щитоподібна залоза рівномірно збільшена, з чіткими контурами, щільна, дрібно - бугриста, рухома, з навколишніми тканинами не зрощена. Позитивний симптом “гойдалки”. Температура тіла 37,2С. Найбільш імовірний діагноз:

A.Аутоімунний тиреоідит

B.Вузловий гіпертиреоїдний зоб

C.Дифузний токсичний зоб.

D.Вузловий еутиреоїдний зоб

E.Серединна киста шиї

ANSWER: A

Хвора 28 років скаржиться на втрату ваги, втомлюваність, дратівливість, частий стілець. Обно:підвищена вологість шкірних покровів, тремор рук, пульс 108 в 1 хв, на верхівці серця систолічний шум. Щитоподібна залоза збільшена до 2 ступеня, за рахунок обох часток та перешийка збільшені, зміщується при ковтанні, м'якої консистенції неболюча. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A.ДТЗ, тиреотоксикоз середньої важкості

B.ДТЗ, важкий тиреотоксикоз

C.Вузловий токсичний зоб, важкий тиреотоксикоз.

D.Вузловий токсичний зоб ,тиреотоксикоз середньої важкості

E.Ентерит

ANSWER: A

У хворої 54 років, яка дванадцять років тому перенесла субтотальну резекцію щитоподібної залози, після переохолодження виникли наростаюча слабкість, запаморочення, брадипное. Відмічала зниження працездатності після операції. Розмовляє із затруденням, Шкіра суха, пульс 52 в 1 хв., АТ80/30 мм.рт.ст, температура тіла – 34,50С. Яке ускладнення виникло у хворої?

A.Гіпотиреоїдна кома

B.Гостра судинна недостатність

C.Тиреотоксичний криз

D.Гостра слабкість синусового вузла

E.Септичний шок

ANSWER: A

Хвора 46 років, яка 5 років тому перенесла субтотальну резекцію щитоподібної залози, скаржиться на зниження фізичної працездатності, швидку втомлюваність, слабкість, запори, сонливість. Температура тіла – 360С. На рентгенограмі грудної клітки всі розміри серця збільшені. Яке захворювання виникло у хворої?

A.Гіпотиреоз

B.Хронічний перикардит

C.Тиреотоксикоз

D.Дилятаційна кардіоміопатія

E.Синдром Марфана

ANSWER: A

Хвора Ф., 38 років звернулась із скаргами на дратливість, загальну слабкість, плаксивість, безсоння, втрату ваги тіла на 6 кг при підвищеному апетиті, аменорею. При огляді встановлено – хвора кахектична, екзофтальм, позитивні симптоми “телеграфного стовпа”, Грефе, Штельвага, та “простирадла”, миготлива аритмія, тахікардія до 130 уд/хв, щитоподібна залоза збільшена в розмірах до 2 ст, помірно щільна. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

A.Дифузний токсичний зоб 2 ст, важкий тиреотоксикоз

B.Рак щитоподібної залози

C.Вузловий токсичний зоб, важкий тиреотоксикоз.

D.ДТЗ, тиреотоксикоз середньої важкості

E.Злоякісний екзофтальм

ANSWER: A

Хвора 45 років, яка рік тому перенесла резекцію щитоподібної залози з приводу багатовузлового зобу, скаржиться на загальну слабкість, сонливість, постійне відчуття втоми, зниження працездатності, закрепи, сонливість. Температура тіла – 36.0 С. Шкірні покрови сухі, почало випадати волосся. Аменорея. Вкажіть найбільш інформативне дослідження, яке необхідно виконати для підтвердження діагнозу ?

A.Визначення вільного тироксину та трийодтироніну

B.Визначення кальцію та фосфору крові.

C.Термографія

D.УЗД щитоподібної залози

E.Сцинтіграфія.

ANSWER: A

Хвора 38 років, скарг не має. Стан задовільний. Ознаки тиреотоксикозу відсутні. Об-но:, Ps 72 уд. за хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій частці щитоподібної залози виявлено вузол 1,5x1,5 см, ліва частка без змін. Проведено тонголкову аспіраційну пункційну біопсію вузла та виявлено доброякісний характер утвору. Ваша тактика ?

A.Динамічний нагляд, контроль УЗД через6 місяців

B.Операція з експрес – біопсією

C.Консервативне лікування тиреоїдними гормонами

D.Радіойод терапії

E.Повторна біопсія

ANSWER: A

Хвора 58 років, скаржиться на наявність випинання по передній поверхні шиї протягом 5 років. Протягом останніх 6 – и місяців відмічає збільшення утвору.Об-но: стан задовільний, Ps 72 уд. за хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій частці щитоподібної залози пальпується малорухомий вузол 4x3 см, ліва частка не пальпується. Лабораторно – еутиреоз, проведено тонголкову аспіраційну пункційну біопсію вузла та виявлені атипові клітини і виражену проліферацію. Ваша тактика ?

A.Операція з експрес – біопсією.

B.Консервативне лікування тиреоїдними гормонами.

C.Радіойод терапії

D.Динамічний нагляд

E.Повторна біопсія.

ANSWER: A

Хвора 35 років довгий час страждає на дифузний токсичний зоб, тяжкий тиреотоксикоз. Стан хворої тяжкий, миготлива аритмія, правошлуночкова недостатність,. Тиреостатична терапія має короткочасний ефект. Який метод лікування є доцільним у цьому випадку?

A.Радіойодтерапія

B.Субтотальна резекція щитоподібної залози

C.Тиреоїдектомія

D.Продовження тиреостатичної терапії

E.L-тироксин

ANSWER: A

Хвора 46 років, яка 5 років тому перенесла субтотальну резекцію щитоподібної залози, скаржиться на зниження фізичної працездатності, швидку втомлюваність, слабкість, запори, сонливість. Температура тіла – 36,0 С. На рентгенограмі грудної клітки всі розміри серця збільшені. Яке препарати слід призначити для корекції стану пацієнтки?

A.еутирокс

B.мерказоліл

C.тирозол

D.кордарон

E.преднізолон

ANSWER: A

Хвора Ф., 38 років звернулась із скаргами на дратливість, загальну слабкість, плаксивість, безсоння, втрату ваги тіла, аменорею. При огляді встановлено – хвора кахектична, екзофтальм, позитивні симптоми “телеграфного стовпа”, Грефе, Штельвага, та “простирадла”, миготлива аритмія, тахікардія 130 уд/хв, щитоподібна залоза збільшена в розмірах до 2 ст, помірно щільна. Які обстеження слід призначити пацієнтці для підтвердження діагнозу?

A.рівень тиреоїдних гормонів

B.рівень гормонів паращитоподібної залози

C.консультацію офтальмолога

D.ЕКГ

E.консультацію нарколога

ANSWER: A

Хвора 45 років, яка рік тому перенесла резекцію щитоподібної залози з приводу багатовузлового зобу, скаржиться на загальну слабкість, сонливість, постійне відчуття втоми, зниження працездатності, закрепи, сонливість. Температура тіла – 36.0 С. Шкірні покрови сухі, почало випадати волосся. Аменорея. Вкажіть,які препарати найбільш доцільно призначити для корекції стану пацієнтки?

A.тиреоїдні гормони

B.антитиреоїдні препарати

C.препарати кальцію

D.інсулін

E.глюкокортикостероїди