Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
211
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Хворий 32 роки, в намнезі оперований з приводу перфоративної виразки скаржиться на інтенсивний приступоподібний біль в животі. Об’єктивно: шкірні покриви бліді. PS – 98 за 1 хв. АТ – 100/70 мм рт. ст. Живіт асиметричний, передня черевна стінка щадиться при диханні, напружений і болючий в епігастрії та правій половині. Позитивний симптом Валя. Перкуторно тімпаніт, печінкова тупість збережена. На оглядовій рентгенограмі: чаші Клойбера, пневматизація кишечника. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Злукова кишкова непрохідність

B.Перфоративна виразка ДПК

C.Гострий деструктивний холецистит

D.Гострий деструктивний апендицит

E.Гострий деструктивний панкреатит

ANSWER: A

Чоловік 42 років звернувся в приймальне відділення із скаргами на гострий біль в животі, спастичного характеру, нудоту, блювання кишковим вмістом, здуття живота, що зменшується після блювання, затримку відходження газів. Хворіє 4 години. Пульс 110 уд/хв. Язик сухий, обкладений. Живіт піддутий асиметрично – збільшена верхня половина, пальпаторно м’який, болючий. Аускультивно визначаються активні перистальтичні шуми з металевим відтінком, плеску, булькотіння. Який діагноз?

A.Гостра кишкова непрохідність

B.Гострий некротичний панкреатит

C.Гострий деструктивний холецистит

D.Гострий ерозивний гастрит

E.Гострий неспецифічний коліт

ANSWER: A

Хвора 25 років звернулась із скаргами на біль в животі, що з періодичними нападами, нудоту, блювання. Захворіла раптово 3 години тому. Пульс 108 уд/хв. Живіт асиметрично піддутий – права здухвинна ділянка запала. Пальпаторно визначається в правій здухвинній ділянці щільне циліндричне утворення помірно болюче. Ректально визначається вміст червоного відтінку, що нагадує “малинове желе”. Діагноз?

A.Гостра кишкова непрохідність

B.Гострий некротичний панкреатит

C.Дуоденальна виразкова кровотеча

D.Поліп прямої кишки

E. Проривна виразка шлунка

ANSWER: A

Хворий П., 50 років, поступив зі скаргами на переймоподібні болі в животі, блювоту, затримку стільця і газів. Стан хворого важкий. Пульс - 105 за 1 хв. Язик сухий. Живіт піддутий, асиметричний, щадить при диханні,. Перкуторно – тимпаніт, видима на око перистальтика окремими хвилями. Позитивний с-м Валя. С-м Щоткіна-Блюмберга слабо позитивний. Який ваш діагноз?

A.Кишкова непрохідність

B.Гострий панкреатит

C.Мезентеріальний тромбоз

D.Гострий холецистит

E.Гострий апендицит

ANSWER: A

Жінка 50 років, в намнезі прооперована з приводу фіброміоми матки (проведена екстирпація), звернулася в приймальне відділення із скаргами на біль в животі, блювоту. На оглядовій рентгенографії живота виявлено ознаки тонкокишкової непрохідності. Найбільш імовірна її причина?

A.Злукова хвороба

B.Защемлена пахова грижа

C.Карцинома товстої кишки

D.Рак тонкої кишки

E.Дивертикуліт

ANSWER: A

В хірургічне відділення доставлений хворий 45 років із скаргами на різкі болі в животі, його асиметрію, які виникли раптово після значного прийому їжі. Болі переймоподібного характеру. Одноразовий рідкий стілець. Гази не відходять. При пальпації живіт м’який, без ознак подразнення очеревини. В черевній порожнині зліва в гіпогастрії пальпується рухоме, болюче пухлиноподібне утворення тугоеластичної консистенції. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Заворот сигмоподібної кишки

B.Обстепаційний синдром

C.Гострий панкреатит

D.Пухлина шлунку

E. Рак прямої кишки

ANSWER: A

Хвора М., 25 років, госпіталізована зі скаргами на нудоту, блювоту, переймоподібні болі в правій половині живота. В анамнезі апендектомія. Пульс 96 за хв, АТ 110/70 мм рт. ст. Живіт роздутий, асиметричний за рахунок випинання в правій половині, де визначається симптом кишкового плеску. Перистальтика кишок посилена. Симптоми подразнення очеревини не виявляються. Ректально: тонус сфінктера знижений, ампула розширена. Визначте попередній діагноз?

A.Гостра злукова кишкова непрохідність

B.Гостра обтураційна непрохідність

C.Гострий панкреатит

D.Гострий аднексит

E.Е.Харчове отруєння

ANSWER: A

Хворий С., 35 років скаржиться на переймистий біль в животі, нудоту, блювання, відсутність відходження газів та калу. Хворіє 4 години. Рік тому хворому була виконана операція - резекція шлунка з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Стан хворого важкий. Пульс -100/хв. Язик сухий. Живіт здутий, асиметричний, м'який. Перкуторно - тимпаніт. Аскультативно - кишкові шуми не прослуховуються. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини - чаші Клойбера. Яка найбільш імовірна патологія?

A.Гостра злукова кишкова непрохідність

B.Защемлена післяопераційна кила

C.Злоякісна пухлина тонкої кишки

D.Апендикулярний інфільтрат

E.Рак товстої кишки

ANSWER: A

Хвора 20 років госпіталізована в університетську лікарню в ургентному порядку із симптомами гострої кишкової непрохідності. З анамнезу відомо, що 1 рік тому вона оперована з приводу гострого деструктивного апендициту Протягом останнього часу хвору неодноразово турбували здуття живота і болі. Вкажіть, який з перелічених нижче етіологічних факторів призвів до виникнення кишкової непрохідності у хворої?

A.Злуки в черевній порожнині

B.Доліхосигма

C.Дивертикул клубової кишки

D.Порушення режиму харчування

E.Глистна інвазія

ANSWER: A

В університетську лікарню госпіталізований хворий з діа_гнозом кишкова непрохідність, від_мічає схуднення (10 кг за 3 місяці), слабкість, періодично - кров у калі. Про яку причину непрохідності слід подумати хірургу?

A.Пухлина кишківника

B.Злукова хвороба очеревини

C.Глистна інвазія

D.Неспецифічний виразковий ко_літ

E.Копростаз

ANSWER: A

Хворий 43 років, в анамнезі оперований з приводу гострого холециститу, звернувся до лікаря поліклініки зі скаргами на переймоподібний інтенсивний біль в черевній порожнині, багаторазове блювання та відсутність випорожнення протягом доби. Хворий зниженої вгодованості, блідий. AT - 90/60 мм рт. ст. Живіт помірно здутий, м'який помірно болючий. Симптом Склярова позитивний, симптом Щоткіна - Блюмберга слабопозитивний. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гостра злукова кишкова непро_хідність

B.Перфорація злоякісної пухлини шлунка

C.Мезентеріальний тромбоз

D.Гострий панкреатит

E.Перфорація ободової кишки

ANSWER: A

Після звернення хворого в стаціонар та проведення клінічних та додаткових досліджень Ви діагностували кишкову непрохідність а під час лапаротомії виявили, що причиною якої став заворот тонкої кишки. Операція виконується через 3 години від початку захворювання. Кишка при огляді в ділянці защемленого сегмента темного кольору, перистальтика відсутня. Вкажіть найбільш адекватну хірургічну тактику?

A.Виконати розворoт кишки, резекцію ураженої ділянки та накладання анастомозу

B.Виконати розворoт кишки з інтестинопексією

C.Виконати розворoт кишки з ентеростомією

D.Виконати розворoт кишки з інтестиноплікацією

E.Виконати розворoт кишки з анастомозом

ANSWER: A

У хворого В., 42р., якому виконали оперативне втручання з приводу розлитого перитоніту апендикулярного генезу на 2 добу появилося здуття живота, невідходження стільця та газів. Перкуторно тимпаніт по всьому животу, аускультативно – перистальтика відсутня, болючості не визначається. Вкажіть причину даного стану.

A.Парез кишечника

B.Стангуляційна кишкова непрохідність

C.Абсцес черевної порожнини

D.Пілефлебіт

E.Тромбоз мезентеріальних судин

ANSWER: A

Хворому А., 79 років, який поступив через добу після початку захворювання діагностовано гостру кишкову непрохідність та супутню серцеву патологію. Пульс 103/хв АТ – 95/60 мм. рт. ст., після стабілізації гемодинаміки взято на операцію. При ревізії - виявлено заворот сигмовидної кишки. Після розвороту завороту серозна оболонка кишки темна, пульсація судин кишки не виявляється, перистальтика на цьому місці не простежується. Яку найбільш оптимальну операцію слід зробити в даному випадку?

A.Резекція сигмовидної кишки з виведенням колостоми

B.Резекція сигмовидної кишки з первинним анастомозом

C.Трансанальна інтубація товстої кишки

D.Дренування черевної порожнини

E.Колектомія

ANSWER: A

До клініки самостійно звернувся хворий Г., 72 років зі скаргами на сильні болі в животі, переймоподібного характеру, затримку випорожнення та газів. Була одноразова блювота. Захворювання почалося гостро 5 годин тому. З анамнезу відомо, що останній рік страждає від закрепів. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, пульс -116/хв., слабкого наповнення, AT -110/80 мм рт. ст. Тони серця послаблені. Язик сухий. Живіт асиметричний. Виражене здуття у лівій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Склярова, Ківуля, "шум падаючої краплі". Ампула прямої кишки порожня,

розширена, тонус сфінктера знижений. На оглядовій рентгенограмі - високі чаші Клойбера. При намаганні зробити клізму рідина, що вводиться, витікає назад, посилюючи біль. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

B.Гостра обтураційна тонкокишкова непрохідність

C.Спастична гостра товстокишкова непрохідність

D.Паралітична гостра кишкова непрохідність

E.Абсцес дугласового простору

ANSWER: A

Хворого, 72 років, на протязі останніх 3 місяців турбують нарастаючі закрепи. На протязі останніх 2 тижнів стільця не було по 3-4 дні. Користується послаблюючими препаратами.Тиждень тому був эпізод кровотечі з прямой кишки - виділилось біля 200 мл незміненої крові. Схуд на 10кг, апетит поганий. При огляді стан середньої важкості. Живіт дещо здутий, при пальпации мя»кий, в лівій клубовій ділянці пальпується пухлино подібний утвір 6х8 см. При перкусії - високий тимпаніт. При пальцевому дослідженні прямої кишки патології не виявлено. Ваш попередній діагноз?

A.Дивертикуліт сигмовидної кишки

B.Мегаколон

C.Пухлина лівої половини ободової кишки

D.Заворот сигмоподібної кишки

E.Нічого з перерахованого

ANSWER: C

Хвора звернулася із скаргами на болі в животі, затримку стільця та газів. Хронічним колітом хворіє біля 15 років. Ректально – тонус сфінктера підсилений, в ампулі велика кількість щільного калу. Живіт м’який, помірно піддутий, симптоми подразнення очеревини від’ємні. Відмічається болючість по ходу ободової кишки. На оглядовій рентгенограмі чаш Клойберга немає. Вкажіть, які лікувальні міроприємства показані хворій у даній клінічній ситуації?

A.Очисні клізми, планова колоноскопія

B.Негайна операція

C.Планова операція

D.Госпіталізація в реанімаційне відділення

E.Хвора не потребує жодних лікувальних заходів

ANSWER: A

У хворої скарги на періодичні болі в животі, здуття живота, затримку стільця та газів. Протягом 6 років відмічає нерегулярний стілець із схильністю до закрепів. При пальпації живіт м’який, помірно болючий по ходу ободової кишки. При пальцевому дослідженні ампула прямої кишки виповнена каловими каменями. Ваш попередній діагноз?

A.Хвороба Крона

B.Неспецифічний виразковий коліт

C.Рак ободової кишки

D.Гостра кишкова непрохідність

E.Хронічний коліт, копростаз

ANSWER: E

До хірургічного відділення поступила хвора 57 років із скаргами на загальну слабість, запаморочення, періодичний біль у правій половині живота, втрату маси тіла за останні 8 місяців на 14 кг, часті рідкі випорожнення. В правому боковому каналі визначається болючість, нечітко – пухлиноподібний утвір. Аналіз крові: лейкоцитоз — 9,6х109/л , гемоглобін – 84 г/л, еритроцити 2,95х1012/л , ШОЕ – 36 мм/год, Яке дослідження слід виконати для встановлення діагнозу?

A.Іригоскопія

B.Ректоскопія

C.Фіброгастродуоденоскопія

D.Оглядова рентгенографія

E.ЕКГ

ANSWER: A

Хворий М., 36 років, доставлений до приймального відділення з сильним болем в животі, блювотою, невідходженням газів. Захворів 5 годин тому після переїдання. Переніс апендектомію. Живіт помірно роздутий, помірно болючий в нижніх відділах. Має місце с-м Склярова. Підозрюється гостра злукова кишкова непрохідність. Який найбільш інформативний метод дослідження слід використати?

A.Термінова оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

B.Ургентна іригоскопія

C.Ургентна фіброколоноскопія

D.Термінова фіброгастродуоденоскопія

E.Лапароскопія

ANSWER: A

У відділення хірургії звернувся хворий С., 45 років, зі скаргами на переймистий біль в животі, що виник раптово 3 години тому, багаторазове блювання. Близько 6 годин тому з’їв більше кілограма волоських горіхів. При огляді: живіт симетрично піддутий, аускультативно - посилення перистальтичних шумів. На оглядовій рентгенограмі черевної порожнини у вертикальному положенні хворого, в ділянці мезогастрію наявні множинні горизонтальні рівні ридини з наявністю газу над ними (ширина горизонтальних рівнів рідини більша, ніж висота стовпів газу). Ваш попередній діагноз?

A.Гостра обтураційна тонкокишкова непрохідність

B.Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

C.Гостра паралітична тонкокишкова непрохідність

D.Гостра паралітична товстокишкова непрохідність

E.Хронічна паралітична тонкокишкова непрохідність

ANSWER: A

Хворий 32 роки, в анамнезі оперований з приводу перфоративної виразки скаржиться на інтенсивний приступоподібний біль в животі. Об’єктивно: шкірні покриви бліді. PS – 98 за 1 хв. АТ – 100/70 мм рт. ст. Живіт асиметричний, передня черевна стінка щадиться при диханні, напружений і болючий в епігастрії та правій половині. Позитивний симптом Валя. Перкуторно тімпаніт, печінкова тупість збережена. На оглядовій рентгенограмі: чаші Клойберга, пневматизація кишечника. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Гостра злукова кишкова непрохідність

B.Перфоративна виразка ДПК

C.Гострий деструктивний холецистит

D.Гострий деструктивний апендицит

E.Гострий деструктивний панкреатит

ANSWER: A

Чоловік 42 років звернувся в приймальне відділення із скаргами на гострий біль в животі, спастичного характеру, нудоту, блювання кишковим вмістом, здуття живота, що зменшується після блювання, затримку відходження газів. Хворіє 4 години. Пульс 105 уд/хв. Язик сухий, обкладений. Живіт піддутий асиметрично – збільшена верхня половина, пальпаторно м’який, болючий. Аускультивно визначаються активні перистальтичні шуми з металевим відтінком, плеску, булькотіння. Який діагноз?

A.Гостра кишкова непрохідність

B.Гострий некротичний панкреатит

C.Гострий деструктивний холецистит

D.Гострий ерозивний гастрит

E.Гострий неспецифічний коліт

ANSWER: A

В хірургічне відділення доставлений хворий 45 років із скаргами на різкі болі в животі, його асиметрію, які виникли раптово після значного прийому їжі. Болі переймоподібного характеру. Одноразовий рідкий стілець. Гази не відходять. При пальпації живіт м’який, без ознак подразнення очеревини. В черевній порожнині зліва в гіпогастрії пальпується рухоме, болюче пухлиноподібне утворення тугоеластичної консистенції. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Заворот сигмоподібної кишки

B.Обструкційний синдром

C.Гострий панкреатит

D.Пухлина шлунку

E.Гострий апендицит

ANSWER: A

Чоловiк 80 рокiв, ранiше нiколи не був госпiталiзований, надiйшов до хiрургiчного вiддiлення з ознаками та симптомами непрохiдностi тонкого кишечнику. Якi з наступних клiнiчних ознак будуть найбiльш ефективними у постановцi дiагнозу?

A.Наявнiсть «чаш Клойберга» на оглядовiй рентгенограмі

B.Аспiрат з шлунка кольору «кавової гущi»

C.Лейкоцитоз 14 000

D.рН - 7,5

E.Утворення у тазу, що пальпується

ANSWER: A

Хвора 74 рокiв скаржиться на бiль та здуття живота, нудоту. Страждає на iшемiчну хворобу серця, постiнфарктний та атеросклеротичний кардiосклероз. Об’єктивно: стан важкий, живiт здутий, черевна стiнка обмежено бере участь в актi дихання. Пiд час лапароскопiї: у черевнiй порожнинi невелика кiлькiсть мутного випоту, одна з петель тонкої кишки темно-синюшнього кольору. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Тромбоз мезентерiальних судин

B.Заворот кишечнику

C.Гостра кишкова непрохiднiсть

D.Iшемiчний абдомiнальний синдром

E.Бешихове запалення

ANSWER: A

При оглядовiй рентгенографії органів черевної порожнини у хворого визначається декiлька дiлянок просвiтлення напiвсферичної форми, розмiщених над чiткими горизонтальними рiвнями. Чим зумовлена така рентгенологiчна картина?

A.Гостра кишкова непрохiднiсть

B.Перфоративна виразка

C.Метеоризм

D.Рак товстого кишечника

E.Хвороба Прайса

ANSWER: A

Хворого, 67 років, доставлено в хірургічне відділення з явищами гострої кишкової непрохідності. Випорожнень не було впродовж 7 днів. Після сифонної клізми відійшла велика кількість калу і газів. Якою повинна бути подальша тактика лікаря?

A.Відправити додому.

B.Терміново оперувати.

C.Залишити для стаціонарного обстеження.

D.Призначити проносні засоби.

E.Залишити під спостереженням.

ANSWER: C

Хворій 47 років. Чотири місяці тому з’явився пухлиноподібний утвір на шиї в ділянці правої частки щитоподібної залози біля 2 см, щільної консистенції з гладкою поверхнею, неболючий. Вузол поступово збільшився до 3,5 -4 см.. Охриплості, утрудненого ковтання та дихання не відмічає. Регіонарні лімфовузли не збільшені, УЗД (стверджена пухлина розміром 3,5см, неоднорідна, множинні кальцинати), дослідження тиреоїдних гормонів (еутиреоз), проведена тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія вузла з цитологічним дослідженням (папілярний рак). Визначте найбільш ефективний метод лікування.

A.Екстрафасціальна тиреоїдектомія з дисекцією шиї.

B.Гемітиреоїдектомія з резекцією перешийка залози.