Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕДОРЕНКО О В.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
3.5 Mб
Скачать

3.4 Механізація основних виробничих процесів

На даний час на підприємстві відбувається поступова реконструкція будівель. На сьогоднішній день уже збудовано одне типове приміщення для корів і ще одне реконструйовано, між ними розміщений молочний блок. Також є ще не реконструйовані приміщення одне приміщення для тварин

на відгодівлі і реконструйоване родильне відділення.

На фермі застосовують прив’язне та безприв’язне утримання. Дійних корів та молодняк утримують безприв’язно, а худобу на відгодівлі прив’язно.

В нових корівниках безпривʹязна система утримання, а у не реконструйованих прив`язна. Приміщення поділено на чотири секції. Підлога бетонна, вентиляція здійснюється через спеціальну побудову конька приміщення, а також задопомогою опускання та підіймання стін. Прибирання гною автоматизовано задопомогою скребкового транспортера, гній прибирається чотири рази на добу і одразу видаляється із приміщення, у якості підстилки використовують солому. Роздають корми на кормовий стіл задопомогою кормороздавачів КТУ-10-А і DХ 75, годівлю здійснюють три рази на добу.

Водопостачання централізоване. Напування при безпривязному утриманні забезпечується задопомогою групових автонапувалок, а при прив`язному задопомогою чашкових автонапувалок, одна напувалка на дві голови (рис.5).

Рис. 5 Чашкові та групові напувалки

Новонароджених телят утримують в індивідуальних будиночках, а телят до 6-ти місячного віку у групових клітках, по 10 голів. Прибирання гною механізоване,в якості підстилки - солома, випойку молока здійснюють вручну , за допомогою відер.

Освітлення в приміщеннях є комбінацією природнього і штучного. Також на території підприємства є літні майданчики для нетелів та глибокотільних корів. Клітки обладнані індивідуальними двохрядними стійлами, груповими автонапувалками, кормовим столом, а також встановлені спеціальні щітки для чистки шкіри тварин. Прибирання гною здійснюється за допомогою скреперної установки, гній прибирається періодично чотири рази на добу.

Роздача кормів механізована . Тварин годують три рази на добу, корми роздають за допомогою таких кормороздавачів як КТУ-10-А і DX-75 Futtermischer. Використання кормороздавачів даного типу передбачає попереднє подрібнення і подальше змішування різних кормів для отримання однорідної кормової суміші. Отриману кормову суміш згодовують тваринам подаючи її на кормовий стіл (рис 6).

Рис. 6 Роздача кормів кормороздавачем DX-75

Доїння корів здійснюється у доїльному залі. Доїльний зал типу ялинка розміщений між двома тваринницькими приміщеннями які з’єднані з ним проходами. Доїльний зал одночасно вміщає 24 корови, контроль доїння здійснюється за допомогою комп’ютера. Доїльне обладнання марки «Брацлав» (рис. 7).

Рис.7 Доїльне обладнання марки «Брацлав»

Під час заходу тварин у доїльні станки комп’ютер зчитує інформацію з електронного чіпа, що розміщений на правій задній кінцівці тварини, тоді він автоматично підбирає час та інтенсивність доїння відповідно індивідуальним особливостям корови. Процес доїння включає такі операції: миття вимені, проведення легкого масажу, здоювання цівок молока у спеціальну посудину для виявлення маститу, а також для зменшення бактеріального забруднення молока; після цих підготовчих операцій з прикріплення доїльних стаканів починається власне доїння.

Після доїння знімають доїльні стакани, а вим’я обробляють. Обробка вимені заключається у змащуванні його спеціальним пом’якшувальним кремом і обробці спеціальною речовиною яка завдяки своєму складу швидко висихає так, що крапля її закупорює вихід молочного каналу дійки, тим самим забезпечує захист вимені від потрапляння мікроорганізмів і бруду у соскові канали, це попереджає виникнення запальних процесів у молочній залозі. Видоєне молоко через молокопроводи потрапляє і фільтри потрапляє у молоко охолоджувач , де воно змішується і охолоджується до температури 4˚С. Після кожного процесу доїння все молочне обладнання і доїльний зал миються гарячою водою і спеціальними миючими засобами.