Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз ботаника.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
6 Mб
Скачать

Рід Люцерна Medicago

Однорічні або здебільшого багаторічні трав'янисті рослини, рідше напівчагарники.Листки трійчасті: середній листочок на довшому черешку, ніж бічні: прилистки прирослі до черешка. Квітки сині, лілові або жовті; зібрані короткими, часто головчастими китицями. Чашечка п'ятизубчаста: віночок зтупим човником. Крила (весла) з'єднані з човником за допомогою зубця. Верхня тичинка вільна, дев'ять інших зрослися нитками в трубочку. Плід — одно- або небагатонасінний біб, нитковидний, серповидний, зігнутий або спірально скручений, гладенький або вкритий шипами чи горбочками. Насінини дрібні, овальні або овально-нитковидні, буруваті чи бурувато-коричнюваті. Рід налічує до 100 видів, з них в Україні росте 20 видів люцерни.

Люцерна посівна (Medicago sativa)

Стебл чотиригранне, голе або опушене, у верхній частині сильно розгалужене, до 80 см заввишки, можуть бути прямими, широко кущистими або лежачими. Листки на черешках, 1-2 см завдовжки і 0,3-1 см шириною, довгасто-оберненояйцеподібні, цільні. Квітконоси пазушні, довше листя. Китиця головчаста, густа, багатоквіткова, 2-3 см завдовжки. Квітки люцерни посівної синьо-фіолетові. Чашечка 0,5-0,6 см завдовжки, трубчасто-лійчаста.

Люцерна румунська (Medicago romanica)

Багаторічна рослина 40-80 см заввишки, стебло висхідне, має густе сірувате опушення. Трійчасті листки складаються з дрібнозубчастих по верхньому краю листочків; прилистки до половини зрослі, у верхній вільній частині -ланцетні. Віночок жовтий, з тупим човником; тичинок 10, з них 9 зрослися нитками в трубочку, а одна - вільна. Квітки зібрані в укорочені головчасті грона. Цвітіння довготривале, починається в червні і продовжується до вересня. Пагони, що відцвіли, замінюються новими. Плід - біб, малонасінний, прямий або майже прямий.

Рід Буркун (Melilotus)

Однорічні або дворічні рослини, звичайно з прямостоячими стеблами і довгими пазушними китицями з дрібних квіток. Листки трійчасті, причому середній листочок на довшому черешку, а бічні майже сидячі. Прилистки цілісні або зубчасті. Квітки жовті чи білі, в багатоквіткових китицях. Чашечка дзвоникувата, п'ятизубчаста. Тичинок десять, з них дев'ять зрослися нитками майже на 2/3 або 3/4 їхньої довжини в трубку, а десята тичинка спаяна з рештою тільки посередині або вільна. Човник віночка тупий. Зав'язь ланцетна, гола або опушена. Боби в два-чотири рази довші від чашечки, довгасті, овальні, ромбічні або майже кулясті, нерозкривні, опадають разом з чашечкою і плодоніжкою. Насінина одна, рідше дві-три. В Україні росте сім видів буркуну.

Буркун білий (Melilotus albus)

Дворічна, рідше однорічна трав'яниста рослина. Стебло прямостояче, розгалужене, 50—200 см заввишки. Листки трійчасті. Листочки гостропилчасті;нижні— ромбовидно-яйцевидні, верхні — видовженоланцетні. Бокових жилок на листочках 14—16 пар. Прилистки шиловидні, цілісні, рідше — надрізані. Квітки двостатеві, зигоморфні, дрібні, білі, у багатоквіткових пазушних китицях. Плід — біб. Цвіте у травні — липні. Росте по всій території України на схилах, узліссях, луках, по забур'янених місцях.

Буркун лікарський (Melilotus officinalis)

Висока розгалужена рослина з черговими трійчастими листками, середній листочок з черешком, бічні - майже сидячі. З пазухлистків виходять гілки з довгими багатоквітковими пазушними китицями з дрібнимижовтимиквітками,біля основи листка є два шилоподібні прилистки.Чашечка дзвоникувата.Андроцей двобратній. Цвіте з червня до вересня. Плід — одно-,двонасінний біб, який достигає у серпні-вересні. Квітки запилюються джмелями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]