Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання (фінанси модуль 1).doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.Функції фінансів як виявлення сутнісних ознак і суспільного призначення ф-сів.

Прояв сутності ф-сів у практичній діяльності розглядається через хар-ку функцій, які притаманні даній категорії.

Об’єктами дії розподільної функції фінансів є вартість ВВП, а також частина національного багатства, яка набуває грошової форми. Суб’єктами за фінансового методу розподілу ВВП є юридичні і фізичні особи, в розпорядженні яких формуються фінансові ресурси, а також держава. Розподільна функція фінансів реалізується в процесі первинного розподілу і перерозподілу вартості ВВП.

Первинний розподіл — це розподіл доданої вартості й -ня первинних доходів суб’єктів, які беруть участь у створенні ВВП. Первинними доходами на цій стадії є: у фізичних осіб заробітна плата, у юридичних осіб прибуток, у держави прибуток державного сектору, що централізується в бюджеті, надходження від державних послуг, ресурсів, угідь, а також непрямі податки.

Перерозподіл полягає у створенні й використанні централізованих фондів. За рівнем централізації вони поділяються на загальнодержавні, регіональні, відомчі й корпоративні. Загальнодержавні включають державний бюджет і фонди цільового призначення, регіональні — місцеві бюджети і позабюджетні фонди органів місцевого самоврядування. Відомчі — це фонди, що створюють міністерства і відомства. Корпоративні фонди передбачають централізацію частини доходів структурних підрозділів у корпоративних об’єднань. Провідну роль у перерозп. процесі відіграє держава.

Ф-си виконують контрольну функцію, сутність якої проявляється в контролі за розподілом ВВП між відповідними грошовими фондами і каналами розподілу та їх цільовим використанням. Основу контр. функції ф-сів становить рух фін, ресурсів, який відбувається у фондовій і нефондовій формах. Через кількісний вираз фін. ресурсів фінанси здатні кількісно відображати вартісні пропорції, що формуються в суспільстві, і контролювати їх. Саме завдяки к. функції ф-ів сусп-во контролює повноту і своєчасність забезпечення фін. ресурсами різних суб’єктів госп-ня, включаючи державу, економне й ефективне використання коштів. Головною контр. пропорцією є пропорції між фондами нагромадження і споживання.

Деякі вчені стверджують, що ф-сам притаманні й інші ф-ції: оперативна, регулювальна, стимулювальна, перерозподільна, відтворювальна, формування та використання грош. фондів, стабілізаційна, виробнича.

4.Внутрішня структура фінансів, їх зв'язок з іншими вартісними екон. Категоріями (ціною, зар. Платою, кредитом).

1. Фінанси і ціна (грошовий вираз вартості). Ціна створює передумови для функціонування фінансів. Ціна заключає в собі ті структурні елементи вартості, які потім отримують свої фінансові форми. Ціна визначає співвідношення між різними фін. фондами. З іншого боку фінанси впливають на структуру ціни.

Ціна=собіварт.(ресурси, витр. На оплату праці., амортиз. мат.витр. пес. фонд і соц.фонд)+прибуток+ПДВ+(акциз+мито). Фін. розподіл є більш широким, ніж ціновий розподіл. Тому що ціновий розподіл доповнюється регулюванням цін через бюджетні субсидії, дотації. Фін. розподіл є вторинним по відношення до цінового розподілу.

2. Фінанси і кредит. Кредит завжди функціонує на поворотній основі. Фінанси на відміну від кредиту функціонують переважно на безповоротних засадах. Кредит пов'язаний з відносинами перерозподілу вартості. Ф-си забезпечують як первинний розподіл так і перерозподіл вартості. Кредит пов'язаний з переміщенням грошових коштів між суб’єктами, фінансові відносини можуть мати місце і в рамках одного господарського суб’єкта.

3. Фінанси і зарплата. З/п – плата за виконану роботу, за використання специфічного товару – роб. сила. Фінанси забезпечують формування фонду з/п. З/п передбачає певну еквівалентність стосунків між роботодавцем і найманим працівником. Фінанси створюють умови для регулювання з/п.