Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання (фінанси модуль 1).doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

84.Характеристика основних нововведень в адмініструванні податків, зборів (обов’язкових платежів), передбачених Податковим Кодексом України.

РЕЄСТРАЦІЯ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

Основними змінами стосовно реєстрації фіз. осіб – платників податків стали: зміна терміну «Ідентиф.номер» платника податків на «Реєстраційний номер облікової картки платника податків»; законодавче врегулювання обліку громадян України за серією та номером паспорта, які відмовляються отримувати реєстраційний номер за релігійними або іншими переконаннями.

У будь-якій державній податковій інспекції фізична особа зможе безкоштовно отримати індивідуальну пластикову смарт-картку з набором ідентифікаційних даних та відкритим електронним ключем цифрового підпису. Така смарт-картка буде випускатися Центром сертифікації ключів Державної податкової служби України, оскільки саме ДПС України є відповідальною за створення та ведення Державного реєстру фізичних осіб, де накопичується та зберігається інформація про фізичних осіб, які мають сплачувати податки в Україні. У подальшому смарт-картку планується поєднати із національною системою електронних платежів.

ОБРОБКА ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ ТА ПЛАТЕЖІВ

Великі і середні підприємства зобов’язані надавати податкову звітність до органів ДПС виключно в електронному вигляді з обов’язковим застосуванням електронного цифрового підпису підзвітних осіб. Усі платники податку на прибуток (крім малих підприємств) зобов’язані подавати до органів державної податкової служби фінансову звітність щоквартально, а малі підприємства − щорічно. Впроваджено єдиний реєстр податкових накладних платників податків, де платники ПДВ зобов’язані реєструвати податкові накладні, в яких сума ПДВ перевищує 10 000 грн. Започатковано автоматичне відшкодування ПДВ. Слід зазначити, що загалом кількість форм податкової звітності зменшилася.

Під час розробки нових форм податкової звітності не були дотримані основні вимоги до них, затверджені наказом ДПА України від 31.03.04 № 186 «Про затвердження загальних вимог до форм податкових декларацій». Зокрема, як і раніше по одному податку або збору існує декілька форм податкової звітності замість однієї. Визначені Податковим кодексом обов’язкові реквізити в різних формах називаються по-різному. Одні ж і ті показники в різних формах мають різні назви (наприклад, в одній формі показники називаються «ставка податку»; «роялті» тощо, в іншій − «ставка податку на прибуток у відсотках»; «доходи у вигляді роялті» тощо). Відповідні показники у різних деклараціях відображаються по-різному. Наприклад, показник «Від’ємне значення об’єкту оподаткування попереднього звітного періоду» в одній формі відображається як окремий показник, в іншій – у складі показника «Інші витрати».

ОБЛІК ПЛАТЕЖІВ

З 1 січня 2011 року нарахування пені здійснюється за весь період, протягом якого грошове зобов’язання було знижено та не сплачено, у тому числі за період його оскарження. Податковим кодексом встановлено наступну черговість погашення грош. зобов’язань. Так, при погашенні суми под. боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податку, передусім зараховуються у рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податку, у наступну чергу зарах. у рахунок погаш. штрафів, в останню чергу – зараховуються у рахунок пені.