Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання (фінанси модуль 1).doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

5.Фінансові категорії як форма наукового пізнання фінансів.

Фін. категорії є основними в системі пізнання фінансових відносин у їх зв'язку з екон. розвитком суб'єктів госп-ня і держави. Фінансові категорії пов'язані з функціями фінансів. Фінансові категорії слід розглядати як інструменти, за допомогою яких створюються, розподіляються і використовуються фонди фінансових ресурсів для задоволення потреб розвитку суб'єктів господарювання та держави.

Важливою фінансовою категорією є фінанси підприємницьких структур, які відображають різноманітні фонди фінансових ресурсів, що створюються і використовуються для виробництва і реалізації продукції, робіт і послуг у різних галузях економіки.

Головним фінансовим ресурсом підприємства, основою його діяльності є сформований ним власний капітал. Крім власного капіталу, підприємство має позик. капітал — частина активів підприємства, профінансована кредиторами всіх видів.

Державні фінанси — сукупність економічних відносин стосовно розподілу та перерозподілу ВВП і НД, що виникають під час формування і використання централізованих фондів грошових коштів, призначених для фінансового забезпечення виконання державою покладених на неї функцій.

Частина ВВП в грошовій формі потрапляє в держ. бюджет — централізований фонд фінансових ресурсів держави, що використовується з метою виконання покладених на неї функцій; він перебуває в розпорядженні центральних органів влади і застосовується для фінансування загальнодержавних заходів.

Державний бюджет є частиною бюджетної системи України, до складу якої входять також і місцеві бюджети. Місцевими бюджетами визнаються бюджет АРК, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах і бюджети місцевого самоврядування. Бюджетами місцевого самоврядування вважають також бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об'єднань.

Зведений бюджет — це сума показників усіх видів бюджетів, що належать до бюджетної системи держави. Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів областей і міст Києва та Севастополя.

Податки як фін. категорія — обов'язкові внески до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, що здійснюються платниками в порядку і на умовах, які визначаються чинним законодавством України.

Фінанси домашнього господарства, як і фінанси суспільства загалом, є екон. грош. відносинами стосовно формування і використання фондів грош. коштів з метою забезпечення матер. і соц. умов життя членів домогосподарства та їх відтворення. Під сутністю поняття д/г розуміють господарство, яке веде одна або декілька осіб, котрі проживають разом і мають загальний бюджет.

Складовою категорії фінансів є страхування — сукупність економічних відносин, що виникають стосовно формування страхового фонду і його використання для відшкодування можливого збитку, завданого фізичним та юридичним особам у результаті непередбачених несприятливих подій.

Фін. ринок — це сукупність обмінно-перерозп. відносин, пов'язаних з процесами купівлі-продажу фін. ресурсів, необхідних для здійснення вироб. та фін. діяльності. Відносини обміну пов'язані з переданням одним суб'єктом іншому за відповідну плату права на тимчасове чи постійне використання фін. ресурсів. Признач. фін. ринку полягає в забез-ні підп-вам належних умов для залучення необхідних коштів і продажу тимчасово вільних ресурсів.