Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання (фінанси модуль 1).doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

141.Боргова безпека, її показники та вплив на фінансову безпеку держави.

Боргова безпека - це такий рівень внутрішньої та зовнішньої заборгованості з урахуванням вартості її обслуговування й ефективності використання внутрішніх і зовнішніх запозичень та оптимального співвідношення між ними, достатній для вирішення нагальних соціально-екон. потреб, що не загрожує втратою суверенітету і руйнуванням вітчизняної фін. системи.

Під фінансовою безпекою слід розуміти такий стан фінансової, грошово-кредитної, валютної, банківської, бюджетної, податкової систем, який характеризується збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негат. впливів, здатністю забезпечити ефективне функц. нац. економічної системи та екон. зростання.

На рівень боргової безпеки впливають такі чинники: ступінь інформаційного та нормативно-правового забезп.;

стратегія боргової політики держави;

структура державного боргу;

рівень соціально-економічного розвитку;

напрямок політичного та економічного курсу держави;

«борговий досвід» держави тощо.

Якісною характеристикою боргової безпеки держави є визначення боргового тягаря і рівня платоспроможності. Для оцінки цих параметрів світова практика використовує близько двох десятків показників-індикаторів і ще більшу кількість їх граничних (порогових) значень.

Базовими показниками, на підставі яких у Міністерстві фінансів України приймається рішення про управління держ. боргом, є:

Відношення державного боргу до ВВП (критичним рівнем для цього встановлюється діапазон від 60% (за методологією Міжнародного Валютного Фонду) до 80 – 100% (за методологією МБРР)). Цей показник ( для України) перебував у межах 35%.

Відношення державного боргу до доходів державного бюджету базового року, за яким бюджет затверджений (за методологією МВФ граничне значення цього показника є 300%).

Відношення загальної суми річних платежів по зовнішніх державних боргах до доходів державного бюджету поточного року, за якими бюджет затверджений (згідно з Маастрихтськими критеріями граничною межою цього співвідношення є 20%).

Відношення загальної суми річних платежів за держ. боргом до ВВП (крит. рівнем для нього встановлюється діапазон 10 – 15%).

Аналіз безпеки держави у сфері зовнішньої заборгованості здійснюється шляхом експертного оцінювання, а саме порівнюються боргові індикатори конкретної держави з їхніми граничними значеннями, що використовуються у світовій практиці. Безпечним вважається зовнішній державний борг, що не перевищує 60% ВВП. Державний борг України перевищив 50 млрд. дол., відношення загального обсягу державного боргу до ВВП - 40%. У 2012 році Україна має виплатити 53 млрд. грн. на обслуговування державного боргу. Такі показники є небезпечними для економіки. Наслідками є: зростання інфляції, випереджання цін над виплатами заробітних плат, залежність країни від кредиторів та збільшення зобов'язань України, девальвація нац. валюти, значне подорож. енергоносіїв тощо.

У системі заходів щодо оптимізації боргового навантаження, зниження витрат на обслуговування боргу та мінімізації боргових ризиків важлива роль належить таким факторам: 1) зниженню рівня % ставок та проведенню зваженої курс.політики, що сприятиме зменш. вартості обслуговування як внутрішнього, так і зовнішнього державного боргу; 2) визначенню оптимального співвідношення між зовнішнім та внутрішнім боргом, яке б відповідало поточній економічній ситуації та стратегічним інтересам України; 3) досягненню профіциту бюджету за позичковими операціями, що вестиме до поступового зниження боргового навантаження; 4) розвиткові внутрішнього фінансового ринку і зміщенню акцентів із зовнішніх комерційних позик на внутрішні, що дозволить мінімізувати валютні ризики;

5) перегляду умов реструктуризації заборгованості уряду перед НБУ для недопущення перетворення бюджету на інструмент демонетизації економіки.